Jön az oltás macskaszőr-allergiára

Ha négylábú kedvencünk közelében hirtelen szipogni, tüsszögni és viszketni kezdünk, valószínűleg macskaszőr-allergiáról van szó. A svájci kutatók legújabb fejlesztésének köszönhetően azonban úgy tűnik, nem a háziállat elajándékozása az egyetlen megoldás.

Macskaszőr-allergia elleni oltóanyagot fejlesztettek ki svájci kutatók. Az anyagot azonban nem az embereknek, hanem az állatoknak kell beadni. A macskák egy bizonyos allergén elleni oltóanyagot kapnak, majd az állat allergénjét megkötik az antitestek - ismertette Martin Bachmann immunológus, a Zürichi Egyetem munkatársa.

macska, háziállat, cica, macskaszőr, macskaszőr-allergia, macskaallergia,
Nem az állat elajándékozása az egyetlen megoldás. Fotó: 123rf

Az oltóanyagot 70 állaton tesztelték. Hatására az allergiás tünetek csökkentek az érintett embereknél. Az oltás semmilyen negatív mellékhatást nem okozott a macskáknál. A vakcina várhatóan három év múlva kerülhet forgalomba.

Mi az a macskaszőr-allergia?

Ahogy már korábban is megírtuk, az allergia elnevezése félrevezető, ugyanis nem az állat szőrével szemben alakul ki az érzékenység. A kínzó panaszokat a macska endogén proteinje idézi elő. A protein megtalálható a háziállat nyálában, onnan kerül a szőrre, amikor az állat "mosakszik". Emellett az elhalt és elhullajtott hámsejtekkel, valamint a vizeletcseppekkel való kontaktus is problémát okozhat.

Felnőttkorban is kialakulhat allergia - részletek itt!

Amennyiben felmerül az allergia gyanúja, mindenképpen érdemes allergológus szakemberrel konzultálni. Megeshet ugyanis, hogy valójában nem is az említettfehérjeváltja ki a panaszokat, hanem a macska bundájára tapadt por vagy pollen. Ezt egyszerű allergiateszttel is ki lehet deríteni. Másrészt az orvossal együttműködve találhatunk olyan kezelési módokat, amelyek hatékonyan enyhítik az allergiás tüneteket, legyen szó akár antihisztaminos gyógyszerekről, akár allergén immunterápiáról.

Mit tehetünk?

Önmagunk kezelésén túl sokat tehetünk a helyzet javításáért azzal is, ha a diagnózis ismeretében kicsit jobban odafigyelünk a környezetünkre. Alapvető feladat ilyenkor például a macska szőrének rendszeres ápolása, kikefélése. Amennyiben kedvencünkkel ez otthon megoldhatatlan, forduljunk bátran egy szimpatikus macskakozmetikushoz. Szintén hasznos, ha sikerül folyamatosan tisztán és pormentesen tartanunk a lakást. Otthoni légszűrő és légtisztító berendezések használata ugyancsak ajánlott macskaallergiások számára.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)