A macskák valóban utálják a vizet?

Míg a csapból folyó vízzel a legtöbbjük imád játszani, addig a fürdetésük már problémás lehet. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a macskák kifejezetten utálják a vizet, de vajon mi lehet az igazság?

A macskákkal kapcsolatos egyik legismertebb sztereotípia, hogy egytől egyig ki nem állhatják a vizet. És bár ennek az elképzelésnek van alapja, a kérdés sokkal összetettebb. A petMD nevű állategészségügyi magazinnak nyilatkozó állatorvos azt mondja, a macskáknak összetett kapcsolatuk van a vízzel. Egyrészt szeretnek interakcióba lépni vele - gondoljunk csak arra mennyire szeretnek a csapból folyó vízzel is játszani -, vonzza őket, ám közben attól is irtóznak, hogy nagyon nedvesek legyenek.

Miért vonzódnak a csapból folyó vízhez?
Miért vonzódnak a csapból folyó vízhez? Forrá: iStock

Miért nem szeretik a fürdetést?

Makulátlanul meg tudják mosdatni magukat, ezért nincs is szükségük külön fürdetésre. Ha pedig mégis megpróbáljuk a kádba erőszakolni őket, akkor jön az őrjöngő karmolászás. Ez az állatorvos szerint valójában azért van, mert a cicák nagyon érzékenyek a bundájukra, és nem szeretik, ha átvesszük az irányítást a testük felett.

Kell-e fürdetni a macskát? Korábbi cikkünkért kattintson!

Miért vonzódnak a csapból folyó vízhez?

Az állatorvos szerint a mozgó vízről a macskák a frissességre és a tisztaságra asszociálhatnak, amit biztonságosabbnak feltételeznek a sima álló víznél - talán emiatt alakult ki a vonzódásuk a csapból folyó víz iránt is.

Tehát a szakértő szerint a macskák valójában nem a vizet utálják, hanem a kontrollvesztést, hogy fürdetés közben nem urai saját testüknek.

Forrás: petmd.com

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső