Így szoktasd le kölyökkutyádat a harapdálásról

Egy kölyökkutya örökbefogadása egy igen izgalmas időszak egy család életében. Arra azonban nem feltétlenül készülnek fel előre az újdonsült gazdik, hogy kutyusuk mindent szétráng és megharapdál majd, ami a szájába kerül. De vajon mi az oka ennek a viselkedésnek, és hogyan lehet leszoktatni erről a kis négylábúakat? Mutatjuk.

Teljesen normális, hogy a kutyakölykök mindent a szájukba vesznek és megrágcsálnak a játék és felfedezés közben. Így ugyanis nagyon sokat tanulnak a világról, valamint a szocializációjukban is fontos szerepet játszik – egymás harapdálásával például megtanulják, mennyire haraphatnak erősen ahhoz, hogy ne okozzanak fájdalmat.

Emellett a kiskutyák a fogzás időszakában is előszeretettel rágnak meg mindent – beleértve a gazdájukat és a cipőket, ruhákat, bútorokat is. Ez persze kutyatartóként sok bosszúságot okozhat, ezért a PetMD cikke nyomán bemutatjuk, mit tehetsz annak érdekében, hogy leszoktasd kis kedvencedet az állandó harapásról, rágcsálásról.

fiatal nő kutyájához bújik
Nem feltétlenül készülnek fel előre az újdonsült gazdik arra, hogy kutyusuk mindent szétráng és megharapdál majd, ami a szájába kerül. Fotó: Getty Images

Hasznos tippek harapdáló kiskutyák kezeléséhez

Bár a kiskutya fejlődésének normális része a harapdálás, nagyon fontos, hogy gazdiként megfelelően kezeld ezt a viselkedést. A kulcs a türelmes és a következetesség.

Ha kutyusod szinte mindent szétrág a lakásban, akkor túl sok levezetetlen energiája van, unatkozik, vagy már túlfáradt, vagyis pihenésre lenne szüksége. Ezért mindig ügyelj arra, hogy elég idő jusson a játékra, tanulásra és különböző feladatokra, amelyek fizikai és mentális stimulációt biztosítanak a kiskutyának. Ezenkívül a zavartalan alvásról is gondoskodnod kell.

Lényeges az is, hogy kutyusodnak legyenek saját játékai, amelyekhez bármikor hozzáférhetnek, hogy elszórakoztassák magukat. Azokat a tárgyakat, amelyeket nem szabad megrágnia, tedd nehezebben elérhető helyre, vagy ha ez nem megoldható – például a cipők vagy az elektromos kábelek esetében –, akkor tereld el az eb figyelmét egy neki szánt játékkal, amikor épp rágcsálni kezd egy tiltott dolgot. Ha ilyenkor elkezdi harapdálni a játékot, dicsérd meg.

Ezekre figyelj a kölyökkutyád etetésénél
Egy kölyökkutya kétségkívül nagyon aranyos, a gondozása azonban nagy felelősség. Ahhoz, hogy a legjobbat nyújthasd neki, nem árt tisztában lenned néhány dologgal – például azzal, mennyi és milyen táplálékot érdemes adnod neki a növekedési szakaszban ahhoz, hogy egészségessé váljon.

A fogzás idejére válassz kifejezetten erre a célra szánt rágókákat. Ezek képesek enyhíteni az íny fájdalmát, ám általában puhább műanyagból készülnek, mint a normál játékok, így nem sértik meg a kutya ínyét, valamint a fogakban sem tesznek kárt.

Ha kiskutyát játék közben harapdál téged, az eleinte aranyos lehet, mégsem érdemes erre ösztönözni őt. A kölyökkutya ugyanis idővel megnő, és a fogai is nagyobban, élesebbek lesznek. Ilyenkor a korábban ártalmatlan „csipkedések” komolyabb harapássá válhatnak, és az már egyáltalán nem vicces vagy szórakoztató. A legjobb, amit tehetsz, ha akárhányszor odakap a kiskutyád, azonnal abbahagyod vele a játékot és eltávolodsz tőle. Hagyd el az adott helyszínt, és csak 20-30 másodperc múlva térj vissza, és hívd játszani kedvencedet egy labdával vagy bottal. Ha a játékra harap, dicsérd meg – ha azonban újra a kezedet venné célba, ismételd meg az előbb ismertetett technikát. Ezzel egyértelműen jelzed neki, hogy a harapás nem fér bele a játékba, és hamar megtanulja, hogy szórakoztatóbb inkább a játékokat cincálni az emberek és más kutyák helyett. A szelíd játék elsajátításában egyébként a kölyökkutyacsoportok is segíthetnek.

A fenyítés nem megoldás!

A PetMD cikke arra is felhívta a figyelmet, hogy a verbális és fizikai fenyítés valójában nem tanítja meg a kölyökkutyának a helyes viselkedést – a büntetéssel csupán annyit érsz el, hogy kedvenced elfojtsa ösztönös cselekvéseit, de stresszhelyzetben akár még fokozódhat is a harapdálási hajlam.

A fenyítés nem mutatja meg a jó példát, csupán félelmet és szorongást gerjeszt az állatban. Éppen ezért sokkal barátságosabb és hasznosabb megoldás, ha erőszakmentesen, pozitív megerősítésekkel neveled a kutyádat. Ha viszont úgy érzed, nem boldogulsz harapdálós kutyusoddal, bátran kérj professzionális segítséget egy viselkedési tanácsadótól, állatorvostól vagy kutyakiképzőtől.

„Általában nem az a kutya szándéka, hogy megharapja az embert” – mondta Ocztos Panka kutyakiképző. Milyen okai lehetnek annak, ha egy kutya megharap egy idegent vagy akár egy családtagot? Milyen kockázatokat rejthet egy harapás, és hogyan lehet megelőzni az ilyen baleseteket? Ezekről beszélgettünk a szakértővel.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

A fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütés valószínű. Néhol - főként az északnyugat-délkeleti sávban - alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A keleties szél csak kevés helyen élénkülhet meg, de zivatarok körül átmenetileg erős széllökések előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Késő estére döntően 14 és 22 fok közé hűl le a levegő. A hét közepéig fronthatásra nem kell az előrejelzés szerint számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra