+11° - +28°
Nincs front
Kis kedvencek

Kutyajogosítvány kellene az állattartáshoz

HáziPatika

Magyarországon bárki bármikor állattartóvá válhat, így előfordulhat, hogy egy család kellő ismeretek nélkül vesz magához egy házi kedvencet. Az átgondolatlan lépés miatt aztán sok esetben az utcára kerülnek a megunt állatok.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője fontos gondolatokat osztott meg.

Túlszaporított kedvencek

"Az állattartáshoz intelligencia is szükséges" - a részletekért kattintson ide!

Nagyon fontos lenne az ivartalanítás vagy az állatok szaporodásának gondos megelőzése. Rengeteg állatot ugyanis szabályozatlanul engednek szaporodni. Ebből az következik, hogy sokkal több kisállat születik, mint amennyi felelős gazdijelölt van. Ezekből az egyedekből később nagy valószínűséggel kóbor állat lesz. Jobb esetben állatvédő egyesülethez vagy menhelyre kerülnek, ám gyakoribb, hogy sintértelepeken végzik, ahol az állatok pusztítása törvényes. A "SintértNE!" elnevezésű településfejlesztő program oldala ezért arra buzdítja az ország 3200 településének önkormányzatait, hogy működjenek együtt állatvédő egyesületekkel és állatmentőkkel. Így a kóbor állatokkal kapcsolatos feladatokat humánusan lehetne megoldani.

kutyatartás, állattartás, kutya, háziállat, kutyatartó, felelős állattartás, jogosítvány
Sokkal több kisállat születik, mint amennyi felelős gazdijelölt van. Fotó: iStock

Megveszik, megunják, kidobják

A felelős állattartáshoz megfelelő tartási helyre, anyagi fedezetre (az állat ellátásához), valamint megfelelő mennyiségű szabadidőre van szükség. Ha a három szükséglet közül bármelyik is hiányzik, az állattartás nem lesz megfelelő - figyelmeztetet Seres Zoltán,. A házi kedvencet az állat egész életére kell választani, ám ebbe sokan nem gondolnak bele, majd a megunt állatot egyszerűen utcára engedik. Egy állatot kitenni azonban állatkínzás - tehát bűncselekmény -, amiért letöltendő börtönt lehet kapni.

Állattartó jogosítvány kellene

A felelős állattartói kultúra kialakítása és az állatok védelme érdekében fontos, hogy mindenkinek alapvető ismeretei legyenek az állat szükségleteivel és jólétével kapcsolatban. Az állatvédők úgy vélik, a helyi önkormányzatok olyan állattartói nyilvántartást működtethetnének, amelynek adatai alapján jogosítványt adhatnának a felelős gazdáknak, a felelőtlen embereknek pedig megtilthatnák a házi kedvencek tartását. Nagy bajt okoz ugyanis, hogy bármilyen hobbiállat tartását bárki kezdeményezheti, még alkalmatlanság esetén is.


Ezen kívül állatrendőrségre is nagy szükség lenne Magyarországon, hogy könnyebben és gyorsabban felismerhessék az állatkínzásokat, majd megfelelően felléphessenek a bűnelkövetőkkel szemben - emelte ki Seres Zoltán.

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag