Ezért ne mobilozz kutyasétáltatás közben

A multitasking áthatja a ma emberének mindennapjait. Sokan már a kutyasétáltatásra is úgy tekintenek, mint egy lehetőségre, hogy több dolgot elvégezzenek egyszerre. Hiszen közben böngészhetik a netet, letudhatnak egy-két telefonbeszélgetést vagy meghallgathatnak egy podcastot. Állatviselkedés-szakértők szerint azonban ez probléma.

A mai túlterhelt világban érthető, ha a kutyasétáltatásra szánt időt is sokan minél produktívabban akarják eltölteni. A szakértők szerint azonban azok a gazdik, akik nem figyelnek kedvencükre, összezavarhatják vagy frusztrálhatják a kutyájukat, mivel egymásnak ellentmondó jeleket adnak nekik. Sőt veszélyeztethetik is a kutya biztonságát, de akár még a sajátjukat is – hívja fel a figyelmet a CNN.

Aki másra figyel, nem arra, hogy mi van az orra előtt, akár saját maga is megsérülhet: egy tanulmány szerint az emberek kutyasétáltatás közben szerzett sérülései 2001 és 2020 között több mint négyszeresére nőttek.

kutyasétáltatás, telefonozás, mobilozás, kutya
Se neked, se a kutyádnak nem jó. Fotó: Getty Images

Kevés ember képes a valódi multitaskingra

"Ez olyan, mintha a kutyasétáltatás a figyelmetlen vezetés megfelelője lenne. Ha ugyanis nem veszed észre a jeleket, amik arra utalnak, hogy a kutyád valami miatt kényelmetlenül érzi magát, az probléma" – mondja Leslie Sinn állatviselkedés-kutató. Az erre irányuló kutatások ráadásul kimutatták, hogy az embereknek csak kis százaléka képes hatékonyan egyszerre több dologra figyelni. A szakértők szerint a figyelmüket elterelő kutyasétáltatók nem veszik észre a potenciális veszélyeket: a kerékpárosokat, a kocogókat, az autókat vagy a szabadon engedett kutyákat. Előfordulhat, hogy mire az ember felnéz a telefonjáról, kedvence már felevett valamit, így pedig nem fogja tudni, hogy baj van. Ha mégis eljut vele az állatorvoshoz, mert rosszul van a kutya, nem fogja tudni, hogy mit nyelt le, ami segíthetne a kezelésben. 

Ráadásul aki a telefonjába temetkezik, nem veszi észre, ha a kutyája izgatottá válik, elfárad vagy akár megsérül. A sétának arról kell szólnia, hogy erősítsd a kapcsolatod a kutyáddal, és arra koncentrálj, hogy neki mire van szüksége. Ha pedig testben és lélekben is jelen vagy ilyenkor, a közös együttléttel olyan köteléket alakíthatsz ki kedvenceddel, amely akár egy életen át tarthat.

A kutya mérete befolyásolja az élethosszt. A termet azonban meglepő módon még arra is kihat, hogy mikor kezdődik az állat öregedése, illetve az milyen ütemben zajlik. Részletek

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra