Meglepő, de ezt is befolyásolja a kutya mérete

A kutya mérete befolyásolja az élethosszt. A termet azonban meglepő módon még arra is kihat, hogy mikor kezdődik az állat öregedése, illetve az milyen ütemben zajlik.

Nemcsak a kutya élethosszát, hanem a kognitív hanyatlásának folyamatát is befolyásolja, hogy mekkora a testmérete. Ezt derítette ki az ELTE Etológiai Tanszékének friss kutatása. Turcsán Borbála posztdoktori kutató az InfoRádióban beszélt a részletekről.

nagy testű kutya
A kognitív hanyatlás folyamatát is befolyásolja, hogy mekkora a kutya. Fotó: Getty Images

Ezek a legkorábban, ám leglassabban öregedő fajták

A szakértő szerint a legkisebb és legnagyobb testű kutyákat érinti leginkább a viselkedéses öregedés. „Az óriási, 30 kilogramm fölötti állatoknál két-három évvel korábban indul be az öregedéssel járó viselkedésváltozás, viszont ennek sebessége lassabb, mint a kistermetű állatoknál. Lényegében előbb-utóbb találkoznak" – mutatott rá a kutató.

A nagy kutyák kognitív hanyatlása azonban összességében nem lesz akkora mértékű, mint a kisebb kutyáké – a nagy termetű állatok viszont jellemzően rövidebb ideig is élnek. További érdekesség, hogy tulajdonképpen a legnagyobb testű kutyák között kell keresni a leglassabban öregedő fajtákat, annak ellenére, hogy náluk előbb indul el ez a folyamat.

Nem tud az ember mindenképpen jól járni, nem tud egyszerre minőséget és mennyiséget nyerni. Azok a kutyák, amelyek lényegében életük végéig megőrzik a szellemi egészségüket, fizikailag hamar tönkremennek, de amelyek fizikailag sokáig bírják, szellemileg, mentálisan kezdenek leépülni” – magyarázta a kutató.

Turcsán Borbála megjegyezte ugyanakkor, hogy a méret csupán a 6 kilónál kisebb és a 40 kilónál nagyobb kutyáknál játszott szerepet a viselkedéses öregedés kezdetében és gyorsaságában. 10 és 30 kiló között az eredmények szerint nincs eltérés az öregedési folyamatokban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +5 °C

A látási viszonyok mindenhol javulnak, és jobbára közepesen vagy gyengén felhős idő várható sok napsütéssel. Legtovább az Északi-középhegységben lehetnek borult, párás tájak, ahol szitálás, esetleg kisebb eső előfordulhat. Másutt is legfeljebb csak gyenge zápor alakulhat ki. A Dunántúlon nagy területen kísérhetik élénk, néhol erős lökések a déli, délkeleti szelet. A hőmérséklet délután jobbára 13 és 20 fok között várható, de a tartósan borult, ködös vidékeken ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 6, 12 fok valószínű. Se fronthatás, se eső nem ronthatja el a vasárnapot.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra