Mindenhová eljuthat a füst Ausztráliából

Az ausztráliai erdő- és bozóttüzek füstje várhatóan körbeszállja Földet, és vissza fog térni az ország fölé - figyelmeztettek az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói.

Műholdfelvételek segítségével a NASA szakemberei december vége óta tanulmányozzák az Ausztráliából terjedő füst és aeroszolok terjedését.

tűzvész, erdőtűz, bozóttűz, füst,
tűzvész, erdőtűz, bozóttűz, füst,

Január 8-áig a füst már félúton járt a Föld körül. Elsodródott Dél-Amerika felett, ahol ködös égboltot, valamint színes naplementéket és napfelkeltéket idézett elő - olvasható a NASA közleményében.

Súlyos légszennyezést okoz a füst

2019 legnagyobb katasztrófáiról korábbi cikkünkben olvashat - kattintson ide!

Az ausztráliai tüzek füstje Új-Zélandon is súlyos légszennyezést idéz elő és sötétre színezte a szigetország hegyeit takaró havat. A perzselő hőség és a térséget uraló szárazság együttese szokatlanul sok úgynevezett tűzviharfelhőt idézett elő. Ezek segítik a füst feljutását a sztratoszférába, több mint 16 kilométer magasságba, és ha oda eljut, a füst képes több ezer kilométert megtenni forráshelyétől, és hatással lenni a légköri viszonyokra szerte a világon - írták a kutatók.

Az országban szeptember óta tomboló bozóttüzek eddig mintegy 28 ember életét követelték, kétezer otthont pusztítottak el és sűrű füst borította be a nagyvárosokat. Hatalmas kár keletkezett az élővilágban is: akár egymilliárd állat is elpusztulhatott.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő