Kiderült, honnan jön a legtöbb műanyagszemét

A világ legtöbb, évente mintegy 42 millió tonna műanyagszemete az Egyesült Államok számlájára írható egy, az amerikai szövetségi kormánynak múlt szerdán átadott tanulmány szerint.

A műanyaghulladékok jelentette környezetszennyezést a koronavírus-pandémia is súlyosbítja szakértők szerint.

A tanulmány szerint az olcsó, sokoldalúan felhasználható műanyagok megjelenése "bármerre is nézünk, a műanyaghulladék világméretű özönét eredményezte", a tengerbe dobott és a vízi élővilágot fenyegető, eldobható műanyagok legnagyobb része mögött az Egyesült Államok áll. Az 1960-as évek óta meredeken emelkedik a műanyagszemét mennyisége az Egyesült Államokban, és a legfrissebb adatok szerint évente 42 millió tonnára rúg, ami lakosonként 130 kilogrammot jelent - olvasható a The Guardian brit napilap online kiadásában. Ez nagyjából kétszerese a kínai plasztikhulladéknak, és több, mint az Európai Unió 28 államának összes műanyagszemete együttvéve.

Évente közel 9 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba
Évente közel 9 millió tonna műanyaghulladék kerül a világ óceánjaiba. Fotó: Getty Images

Az újrahasznosítás infrastruktúrája nem tud lépést tartani az amerikai műanyagtermelés növekedésével. A műanyagszemét - közte palackok, szívószálak, csomagolóanyagok - eldobása, a hulladéklerakás és a lerakótelepek nem megfelelő használata miatt évente akár 2,2 millió tonna műanyag is a környezetbe kerülhet a jelentés szerint. Sőt, a hulladék nyomon követésének adathiányosságai miatt a valódi mennyiség még ennél is jelentősebb lehet. A műanyag nagy része a folyóvizeken keresztül az óceánokba kerül.

A világon évente legalább 8,8 millió tonna műanyagszemét jut az óceánokba , ami annyi, mintha minden egyes percben egy szeméttel teli kukásautó ürítené a terhét a tengervízbe. Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, a mennyiség 2030-ra évente 53 millió tonnára ugorhat, ami durván a világ óceánjaiból évente kifogott halmennyiség súlyának fele.

Az Egyesült Államok kongresszusa által a nemzeti tudományos, műszaki és orvostudományi akadémiáknak megrendelt jelentést a Margaret Spring (Monterey Bay Aquarium) vezette szakértői csoport állította össze. A bizottság azt ajánlja, a jövő év végéig készítsék el az új nemzeti stratégiát, amelynek a - különösen az újrafelhasználásra alkalmatlan - műanyag gyártásának visszaszorítására kell törekednie.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: