Ijesztően meleg volt januárban

Globálisan és Európában is az idei volt a legmelegebb január.

Európában 3,1 Celsius-fokkal haladta meg az átlaghőmérséklet az 1981 és 2010 közötti januári átlaghőmérsékleteket - közölte a Copernicus Climate Change Service (C3S) program, amely az Európai Unió Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja. Északkelet-Európa nagy részén különösen magas volt az átlaghőmérséklet, sok helyen 6 Celsius-fokkal is többet mértek, mint az 1981-2010 közötti időszakban - írták a kutatók jelentésükben. A januári globális átlaghőmérséklet 0,03 Celsius-fokkal haladta meg az eddig rekordot, amelyet 2010 januárjában mértek.

klímaváltozás, globális felmelegedés, melegrekord, enyhe tél,
Télhez képest meglepően enyhe idő volt januárban. Fotó: iStock

A legforróbb 5 év várhat ránk

A tavalyi volt Európa és Magyarország legmelegebb éve a rendszeres mérések kezdete óta, globálisan nézve pedig a második legmelegebb év volt 2016 után. További részletekért kattintson ide!

Ahogy már korábban megírtuk, a brit meteorológiai intézet szerint a következő öt év lehet a legmelegebb a Földön. A szakértők szerint a globális átlaghőmérséklet-emelkedés már 2024-ig elérheti a 1,5 Celsius-fokot. Rendszeres tízéves előrejelzésükben a Met Office kutatói azzal számolnak, hogy 2020-24 között minden évben az eddiginél 1,06-1,62 fokkal magasabb lehet az átlaghőmérséklet, és ebben az időszakban valószínűleg az éves átlaghőmérséklet-rekord is megdől, amely 2016-ban született.

Az ötéves előrejelzés legutóbbi adatai azt jelzik, hogy folytatódni fog a felmelegedés, összhangban a gázkibocsátás magas szintjével. Vannak ugyan bizonytalanságok, de a világ legtöbb térségében várhatóan melegebb lesz. Az előrejelzési minták alapján különösen Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában lesz a szokásosnál melegebb.

A tízéves előrejelzés szerint pedig 1,15-1,46 Celsius-fokkal fogja meghaladni az ötéves átlaghőmérséklet az iparosodás előtti szintet. 2015-19-ben az átlaghőmérséklet 1,09 fokkal volt több ugyanehhez viszonyítva.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +26, +37 °C
Minimum: +17, +23 °C

A változó felhőzet mellett több-kevesebb napsütésre is készülhetünk, nyugaton és északon lehet zápor, zivatar. Élénk, erős lesz az északnyugati szél, a legmelegebb órákban nyugaton 26, 30, máshol 31, 37 fokot mérhetünk. Kedden a hőség mellett egy lassan mozgó hidegfront jelenti a terhelést. Nyugaton görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, keleten pedig a hőkimerülés, a fáradékonyság és az erős gyulladásos panaszok lesznek a legjellemzőbbek. A keleti tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. A keringési rendszert országszerte nagy igénybevétel éri. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: