Hegyi tavakat fest zöldre a klímaváltozás

A globális felmelegedés hatására példátlan méreteket öltő algavirágzás zöldre festi a tiszta vizű hegyi tavakat az Egyesült Államok nyugati részén.

Ugyancsak algák miatt lett rózsaszín a hó az Alpokban. Részletek itt.

A Coloradói Állami Egyetem kutatói szerint az elmúlt 70 évben több mint kétszeresére nőtt az algakoncentráció a térség két távoli hegyi tavában. "A magasan fekvő területek gyors ütemű melegedésének következtében gyorsan gyarapodnak és dominánssá válnak a zöldmoszatok, amelyek egészen mostanáig csak kis mennyiségben fordultak elő ezekben a tavakban" - mutatott rá Isabella Oleksy, a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban publikált tanulmány egyik szerzője.

A klímaváltozás kedvező feltételeket teremt az algák elszaporodásához
A klímaváltozás kedvező feltételeket teremt az algák elszaporodásához. Fotó: Getty Images

A kutatók egy Denvertől nagyjából 100 kilométerre fekvő hegyvonulat tavaiban vizsgálták az algakoncentrációt egy speciális eszközt használva, amivel a tómeder károsítása nélkül lehet üledékmagmintákat begyűjteni. Az 1950-es évekig visszamenő adatokat elemezve a kutatók drasztikus változásokat észleltek a melegebb hőmérséklethez szokott valódi zöldmoszatok virágzásában. Oleksy "ökológiai meglepetésnek" nevezte az algák magas koncentrációját.

A szakember szerint a vizsgált tavakban dokumentált algamennyiség sokkal inkább az erősen szennyezett, például a mezőgazdasági területekről szivárgó vizeknek kitett területekre jellemző, nem pedig az érintetlen hegyi környezetekre. Oleksy szerint, noha kollégáival két coloradói tóban dokumentálták a változásokat, valószínűleg nem egy elszigetelt jelenségről van szó.

A kutatók szerint eredményeik rávilágítanak a klímaváltozásnak az algavirágzást okozó tápanyagok - úgymint a foszfor és a nitrogén - túlzott felhalmozódásában játszott szerepére. Az algavirágzás pedig destabilizálhatja a vízi környezeteket a napfény elnyelése révén, valamint megbetegítheti a tavak és óceánok állatvilágát, ha az állatok lenyelik a moszatokat.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +10, +20 °C

A napsütés mellett a gomolyfelhők is megnövekszenek, elszórtan kell záporra, zivatarra készülni, de nem fog mindenhol esni. Élénk lesz az északkeleti szél, a legmelegebb órákban 26, 32 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton frontmentes idő lesz, de továbbra is kettősfront jellegű tünetek jelentkezésére kell számítani. Görcsös és migrénes fejfájás is felléphet, gyakoriak lehetnek a keringési panaszok. Többen ok nélküli ingerlékenységet tapasztalhatnak. A hőérzet ingadozó, helyenként az esernyő is kellhet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)