Rákkeltő méreg szivárog a Dunába

HáziPatika

A Duna alacsony vízállása felfedte, hogy arzén, benzol, naftalin folyik a gázgyári talajból a vízbe, egyes szennyező anyagok koncentrációja a határérték kétszázszorosát is meghaladja.

Több féle rákkeltő anyagot találtak

Az Index a Greenpeace szakértőivel mintákat vett, és bevizsgáltatta őket egy akkreditált környezetanalitikai laborban - az eredményekről itt számoltak be. Mint írják, egy olvasjuk még augusztusban jelezte, hogy a Duna alacsony vízállása felfedte az egykori Óbudai Gázgyár szennyezett talajából a folyóba szivárgó mérgek kis csatornáit a parton.

Rákkeltő méreg szivárog a Dunába az Óbudai Gázgyárból, Duna méreganyagok rákkeltő anyagok greenpeace Óbudai Gázgyár
Rákkeltő méreg szivárog a Dunába az Óbudai Gázgyárból

Bár a zöldhatóság és a kármentesítésért felelős Nemzeti Közművek nem válaszolt érdeklődésükre, az információk gyűltek. Végül saját maguk mentünk le a partra a Greenpeace szakembereivel, hogy megállapítsuk a szennyezés nagyságát. "Az eredmény sokkoló lett" - írja a lap.

Az egykori Óbuda Gázgyár melletti Duna-szakaszon vett csurgalékvíz- és üledékminták több rákkeltő anyag többszörös, esetenként több mint kétszázszoros határérték-túllépését mutatták. "A minták vételekor a vonatkozó módszertan alapján jártunk el, a minták vizsgálata akkreditált környezetanalitikai laboratóriumban történt. Az eredmények alapján a Greenpeace hivatalos bejelentést tett a zöldhatóságnál." A látvány a videóban magáért beszél:

Kire veszélyes a szennyeződés?

Szakértők szerint a mintákban talált veszélyes, rákkeltő anyagok közvetlen veszélyt inkább azokra jelentenek, akik az alacsony vízszintállásnál közvetlenül érintkeznek a csurgalékvízzel, vagy beszívják azokból képződött gázokat. Azaz főleg állatokat (halakat, madarakat, kutyákat) érinthet, esetleg az arrafelé horgászó, sétáló embereket.

A szennyeződés a folyóba kerülve felhígul, de bizonyos mennyiségben, az alacsony vízállásnál kevésbé hatékony parti szűrésű kutakon keresztül akár az ivóvízbe is bekerülhet.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag