Így roncsolja a bőrt 40 évnyi napfény

Egy 92 éves nő esete is bizonyítja, hogy az arc mellett érdemes lehet más testrészekre is kiterjeszteni a mindennapi bőrápolást.

A napfény öregítő hatással lehet bőrünkre, mivel az ultraibolya (UV) sugarak képesek áthatolni a rétegein és károsítani a sejtjeinket. A túlzásba vitt napozás rákos megbetegedésekhez is vezethet, gondoljunk például a melanómára, amely hazánkban is egyre gyakoribb. A naptejek fényvédő összetevőjüknek köszönhetően óvják és megfelelően hidratálják is a bőrt a napfény káros hatásai ellen. Nem mindegy azonban hogyan használjuk ezeket a termékeket, amint azt az IFL Science cikke is jól illusztrálja.

A Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology című szaklapban megjelent képen egy 92 éves nő arca és nyaka látható, aki állítólag az arcára UV-védő hidratáló krémet használt, de a nyakára nem. A különbség szembetűnő: a nyaki részen roncsolások, felületi elváltozások és elszíneződések, míg az arcon ép, egészségesnek ható bőr látható.

A 92 éves nő arca és nyaka. Fotó: C Posch 2021 / Wiley Online Library
A 92 éves nő arca és nyaka. Fotó: C Posch 2021 / Wiley Online Library

Normál esetben egyes testrészeink jobban ki vannak téve a napfénynek, ezért idősebbnek tűnnek, mint azok a területek, amelyek általában fedettek, mint például a törzsünk. Az öregedés mellett a napozás azonban károsíthatja a bőrsejtjeink DNS-ét is, ami idővel felhalmozódhat, növelve a genetikai mutációk kialakulásának kockázatát, amelyek rákot okozhatnak. Ezért van az, hogy ha napozásról van szó, a rák és az öregedés kéz a kézben jár.

A napfény káros hatásai azonban megelőzhetők, legyen szó életmódról vagy fényvédő krémek használatáról. Szakértők szerint utóbbiakat érdemes kiterjeszteni az arc mellett a nyaki területre és a kezekre, lábakra is, mint azt a fenti példa is jól mutatja.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: -1, +6 °C
Minimum: -3, +4 °C

Kezdetben sok lesz a felhő, majd felhőátvonulások lesznek helyenként záporral, hózáporral, futó havas esővel. Erős, viharos északnyugati szélben -1, 6 fokos délutáni hőmérsékletet mérhetünk. Szombaton hidegfront hat a szervezetre. Erős görcsös fejfájás és más görcsös panaszok jelentkezhetnek, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, sokan tapasztalhatnak szédülést, rosszullétet. Jelentősen csökken a hő- és komfortérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás erősen emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: