Brutálisan megvertek egy újságírót

Kármán Irén tudja: az olajmaffiánál nagyobb erőkkel kell szembenéznie. Az intenzív osztályról üzeni: nem ijedt meg, folytatja. A Papa-féle olajügynél nagyobb darázsfészekbe nyúlt három hete. Többek között a híres Cattani-nyomozó-csoport titkosított történetét írta egy politikai akciófilm forgatókönyvébe.
A János Kórház traumatológiai őrzőjében fekszik a péntek éjszaka megvert, összerugdosott újságíró, Kármán Irén . A körülményekhez képest jól van, és nem adja fel. A belső vérzések megszüntetése érdekében elvégzett hasi műtét után vasárnapra stabilizálódott az állapota. Beszél, látogatókat fogad. Újságírókat és televíziós stábokat is. Tudja, ha beszél, az védetté teszi.
Vasárnap kora reggel az egykori ezredest, Labanc Ferencet kérdezi a kórterem ajtaja előtt vigyázó rendőr: rokona a betegnek? Nem rokon, barát. Fél órát várunk, mire kiderül, bemehetünk Irénhez.
- Ugye tudod, hogy a Cattani miatt volt? - kérdezi az egykori nyomozó Irént. S hogy mi is értsük, elmagyarázza. - Három hete kezdtük el a forgatókönyvet írni a 13 évvel ezelőtt alakult hazai, ötfős Cattani-csoportról, amit megszüntettek, miután túl messzire jutott. A politika, a rendőrök és az alvilág összefüggéseit nyomoztuk - magyarázza a különleges csoport egykori vezetője, aki úgy véli, Irén megverését mindazok szájának befogására szánták, akik beszélnek a filmírónak.
Kármán Irén szerint is a készülő film lehet megveretésének oka. - Politikai akcióthrillert csinálunk. Labanc Feri adja a történeteket, amelyekről tudtuk, hogy egy részüket államtitokká nyilvánították. Hetente többször napokat dolgoztunk végig. E-mailen küldtem egyik gépről a másikra magamnak a felvett anyagot, ami még politikusok, főrendőrök, alvilági figurák valódi neveit tartalmazta. Később akartuk átírni fiktív nevekre. Tudom, hogy belenézegettek a gépembe, s ez nem paranoia - mondja Irén, aki úgy véli, nem az olajmaffia támadott rá, sokkal nagyobb erőkkel szállt szembe.
- A régi olajszőkítők már szinte nem is léteznek, a történet is lejárt, viszont nemrég kértem Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt nyílt levélben: oldja fel az olajos ügyek 80 éves titkosítását. Tegyék nyilvánossá pártállástól függetlenül azoknak a politikusoknak a nevét, akik kapcsolatban álltak valamilyen módon az olajmaffiával.
- Sokszor fenyegettek, de nem vettem komolyan. Az első fenyegető levél, ami a blogomon is fenn volt, így szólt: "Te vörös felbérelt zsidó kurva, mit képzelsz magadról?" Nem foglalkoztam az ilyenekkel, amelyik kutya ugat, az nem harap. A szomszédaim szerint figyeltek is az utolsó időkben. Nem pénztárcalopási ügy történt, az biztos! - vélekedik az újságírónő, aki sok részletre emlékszik, az alacsony homlokú támadóját is felismerné, ha újra láthatná. - Zárás előtt indultam a közeli videotékába. Semmi nem volt nálam, csak egy dvd-film. Az erzsébeti templomkerten vágtam át, amikor hirtelen egy kocsi fékezett mellettem. Kiugrott egy férfi, s azt kérdezte: merre van a Török Flóris utca? Válaszolni nem maradt időm. Belökött a hátsó ülésre. Karomat kicsavarták, fejemet lenyomták. Éreztem, hogy bőrülésre szorítanak, és azt is, hogy légkondicionáló megy. Meg akartam harapni a támadó lábát, védekeztem. Szájba vágott. Néha eszméletem vesztettem. Több mint egy órát tarthatott az egész. Amikor megkötözve kidobtak a Duna-parton, meg is rugdostak. Nem voltam magamnál, amikor egy horgász rám talált. A cipőm valahol elveszett - mondja Irén.
Kezét a friss hasi műtét sebére teszi. - Jó nagy vágás. Belső vérzésre gyanakodtak, és arra, hogy leszakadt a májlebenyem. De már rendben vagyok. Tegnap SZDSZ-es politikusok látogattak meg, Horváth Ágnes egészségügyi miniszter mielőbbi gyógyulást kívánt telefonon. Meglátogattak a gyerekeim, a két nagyobbat már kihallgatták a Teve utcában - mondja a három gyermekét egyedül nevelő anya. Arról faggatták, dolgozott-e mostanában hajléktalanokkal kapcsolatos könyvön, dokumentumfilmen.
- Három éve dolgoztam ilyesmin, de nem hiszem, hogy a hajléktalanok között kellene keresni a bőrüléses autóval közlekedő verőembereket. Figyelmeztetni akartak: fejezzem be, már megint tűzbe nyúltam. Nem sikerült megfélemlíteni. Megcsinálom a filmet, sőt a továbbiakat is, amelyek a politikai és gazdasági élet bűnös összefonódásairól szólnak. Talán most elindul valami, ha ez kellett hozzá, hogy életveszélybe kerüljek, hát már ezen is túl vagyunk. Jöhet az igazság ideje.
Kármán Irén már túl van az életveszélyen, de még heteket kell kórházban töltenie.
Kármán Irén autóját tavaly novemberben külsérelmi nyomok nélkül feltörték, és kiloptak belőle egy sporttáskát, amely Sándor István, a "Papa" peres anyagait tartalmazta, valamint egy dokumentumfilmet is rögzítő kazettát. Ebben a táskában voltak a Szemben a maffiával című könyv alapjául szolgáló peres iratok. A munkakazettán részben a már leforgatott dokumentumfilm anyagai láthatók, és Sándor István egykori operatív tiszt magánarchívuma. A rendőrség akkor úgy minősítette az esetet, hogy egyszerű autófeltörés történt, a táska ellopása nincs összefüggésben annak tartalmával. Kármán Irén szerint ez nem így van.
Sándor István - Borzalmasnak tartom a történteket, de szerintem Irén mostanában több olyan nyilatkozatot tett a televízióban és blogjában - a móri üggyel, a Prikkel házaspár meggyilkolásával kapcsolatban -, amelyet egyesek nem néztek jó szemmel. Az 1990-es évek közepén történteket, az olajszőkítést és az ahhoz kapcsolódó bűnözői köröket emlegette. Határozott elképzelésem van arról, kinek állhatott érdekében az újságírónő elhallgattatása. A brutális támadás nem más, mint figyelmeztetés. Irén több telefonos és áttételes fenyegetést kapott, hagyja abba az olajügyek kutatását. A háromgyerekes anya ezeket a fenyegetéseket nem vette komolyan. Úgy láttam, nem fogta fel a súlyát. Amikor megkeresett a könyv és a film ötletével, megkérdeztem: alaposan meggondolta, mibe kezd bele? Az utóbbi időben többször is figyelmeztettem.
A nyilvánosságnak nem akar többet feltárni Papa, hiszen szavai szerint holnap akár az ő kocsija is a levegőbe repülhet. - Tudomásul kell venni, hogy ebben az országban már vannak a hatalomnál erősebb erők. Természetesen a nyomozás érdekében mindenben együttműködöm a rendőrséggel. Az elmúlt tíz évben rengeteg fenyegetés ért, de szerencsére van gyakorlatom és kapcsolatom. Tudom, mire kell odafigyelni. Előfordult, hogy autóval követtek, behajtottam az egyirányú utcába, és ott megálltam, szemben a forgalommal. Csak azért nem lettem paranoiás, mert tudatosan cselekszem. Nem félek, ha így lenne, akkor el kéne bújnom.
Kármán Irén dokumentumfilmes "magányos farkasként", egyedül kezdett el dolgozni az olajügyek hátterének feltárásán. Olajozott viszonyok című könyvének és filmjének DVD-megjelenésével párhuzamosan Szemben a maffiával címmel a Nolblogon vezetett "naplót", amelyben részleteket közölt a könyvből, és az azóta szerzett információit is publikálta. Nemrégiben játékfilm-forgatókönyvet készített a témából. A mintegy 50 perces dokumentumfilm a rendőrségi ügyek és a gazdasági visszaélések mentén mutatja be az 1500 milliárdos kárt okozó olajhamisítást. A film a rendőrség kapcsán kitér a korrupcióra, valamint a gyanús Békés megyei rendőr-öngyilkosságokra.
A Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnöksége szombaton közleményben szolidaritását fejezte ki, és bízik az újságírónő teljes és gyors felépülésében. Az elnökség tagjai elvárják a hatóságok határozott fellépését. "A MÚOSZ az Olajozott viszonyok című, ötvenperces dokumentumfilm bemutatásáról a napokban tárgyalt Kármán Irénnel" - olvasható a közleményben.
Ellenzéki politikusok a történtek után szorgalmazzák az olajügyek titkosításának feloldását.
Az újságíró elleni támadás ügyében a BRFK ismeretlen tettes ellen indított nyomozást, amelyet átvett a Nemzeti Nyomozó Iroda. A nyomozásban együttműködő partner az NBH. A polgári titkosszolgálatok illetékese lapunknak elmondta, hogy szemben a Kármán Irén internetes naplójában foglaltakkal, sem a mozgását, sem a tevékenységét nem figyelték soha. Most, az ügy felderítése érdekében, a helyzet természetesen megváltozik.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-7, -2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt változóan felhős lesz az ég, napsütésre is készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag