Vikingek terjeszthették a leghalálosabb vírust

HáziPatika

A fekete himlő kihalt törzseinek nyomaira bukkantak kutatók viking csontvázak fogazatában. Ez az első szilárd bizonyíték, hogy a fertőző betegség már legalább 1400 éve is terjedt az emberiség körében.

Mi köze a teheneknek a fekete himlő elleni védőoltáshoz? Miként használták fel a kapcsolatot az oltásellenesség hívei saját igazuk bizonygatására? Részletek itt.

A fekete himlő egy, a Poxvirus variolae vírus által okozott, cseppfertőzéssel terjedő betegség. Afertőzésa maga idejében rendkívül súlyosnak számított, az érintettek körülbelül harmada nem élte túl, további egyharmaduknál pedig olyan tartós elváltozások alakultak ki, mint a bőrt elcsúfító hegek, valamint a látásvesztés. Csak a 20. században körülbelül 300 millió ember halálát okozta a fekete himlő. Európában és az Egyesült Államokban már a század elején sem jelentettek új megbetegedéseket, Afrikában, Ázsiában és Dél-Amerikában viszont továbbra is endémikus maradt. Az 1967-ben útjára indított globális oltási programnak köszönhetően ugyanakkor végül eradikálódott a fertőzés, így 1980-ban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megszűntnek nyilvánította azt. Ezzel a himlő lett az első humán betegség, amelyet sikerült teljesen kiirtani.

Már a vikingek is terjesztették a himlőt

Míg a történészek becslései szerint a vírus már 10 ezer évvel ezelőtt is terjedhetett az emberek között, addig a 17. század előtti időkre vonatkozóan valójában nincsenek tudományos bizonyítékok, amelyek alátámasztanák ezt az elméletet. Pontosabban eddig nem léteztek ilyen bizonyítékok, egy nemzetközi kutatócsoport ugyanis viking maradványokban fedezett fel új himlőtörzseket. Ezek genetikai struktúrája különbözik a modern, a 20. században eradikálódott patogénétől, ugyanakkor fontos információkat árul el a kórokozó evolúciós történetéről.

Már a vikingek között is terjedtek a fekete himlő korai törzsei
Már a vikingek között is terjedtek a fekete himlő korai törzsei. Fotó: Getty Images

"Ismert, hogy a vikingek Európa-szerte és a kontinensen túl is sokat kalandoztak, most pedig azt is tudjuk már, hogy hordozták a fekete himlőt. A COVID-19 esetében jól látható, hogy az utazók gyorsan elterjesztették a fertőzést világszerte, és valószínű, hogy a vikingek is hasonlóan terjesztették a fekete himlőt. Csupán ők hajóval közlekedtek, nem repülőgéppel" - idézi Eske Willerslev professzort, a kutatás vezetőjét, az intézmény és a Koppenhágai Egyetemen működő GeoGenetics alapítványi kutatóközpont kutatóját a Cambridge-i Egyetemhez tartozó St John's College közleménye.

A kutatók tizenegy különböző vikingkori temetkezési helyen mutatták ki a fekete himlő genetikai nyomait, beleértve a mai Dániához, Norvégiához, Oroszországhoz és az Egyesült Királysághoz tartozó ásatásokat egyaránt. Ugyancsak több emberi maradványban azonosították Ölandon is: ez egy sziget Svédország keleti partjainál, amelyről ismert, hogy a történelmi korokban forgalmas kereskedelmi központnak számított. A tudósok végül négy mintából képesek voltak rekonstruálni a vírus közel teljes genomját.

Több mint ezer évvel korábbi bizonyíték

"A fekete himlő e korai verziója genetikailag közel állt egyes állati poxvírusokhoz, beleértve a tevéket és a versenyegérformákat fertőző himlőt. Nem pontosan azonos a modern fekete himlővel, ami arra utal, hogy a vírus fejlődött. Éppen ezért azt sem tudjuk, hogy hogyan jelent meg maga a betegség a vikingek korában. Elképzelhető, hogy különbözött a virulens modern törzstől, amely emberek százmillióit ölte meg és torzította el" - magyarázta dr. Lasse Vinner, a GeoGenetics virológusa, a tanulmány egyik szerzője.


Mint arra kutatótársa, a Berlini Orvostudományi Egyetemen és a Cambridge-i Egyetemen dolgozó dr. Terry Jones biológus rámutatott, számos rejtély lengi körül a poxvírusokat. Szerinte igazán figyelemre méltó, hogy a vikingeknél kimutatott himlő ennyire eltér genetikailag a fekete himlő későbbi vírusától. "Senki sem számított rá, hogy ezek a törzsek egyáltalán léteztek. Ráadásul sokáig azt hittük, a fekete himlő már általánosan elterjedt volt Európa nyugati és déli részén időszámításunk szerint 600 körül - tehát nagyjából abban a korban, ahonnan a mintáink származnak. Sikerült azonban bebizonyítanunk, hogy éppúgy jelen volt Észak-Európában is. Akadnak feltételezések, miszerint a fertőzést a hadjáratokból visszatérő kereszteslovagok vagy egyéb, későbbi események hurcolhatták be Európába. Ezek a teóriák azonban nem lehetnek helyesek. Miközben a történelmi írásos emlékek gyakran zavarosak, a mi felfedezésünk több mint egy évezreddel korábbra repíti vissza a fekete himlő igazolt létezésének legkorábbi dátumát" - tette hozzá.

A felfedezést bemutató tanulmány a Science című tudományos folyóiratban jelent meg július 24-én.

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-8, -3 °C

Hazánkban kedden délelőtt erősen felhős, borult lesz az ég, néhol hószállingózás előfordulhat.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag