Videojáték mentheti meg a sérülteket

A virtuális kalandjátékok révén az orvosok hatékonyabban fejleszthetik döntéshozatali képességeiket a sürgősségi ellátás terén, mint a szövegalapú oktatási anyagokkal - derült ki egy új amerikai kísérletből.

Magyarországon több százra tehető azok száma, akik videojáték-függőnek számítanak. Miről ismerhető fel ez a viszonylag új addikció? Részletek itt.

"Ezeknek az orvosoknak gyorsan, ráadásul hiányos információk alapján kell jó döntéseket meghozniuk. Csak az Egyesült Államokban évente 30 ezer megelőzhető haláleset történik sérülések következtében, részben azért, mert a súlyosan sérült, de sürgősségi ellátást nem végző központokba bejelentkező páciensek nem kerülnek időben olyan kórházba, amely képes lenne őket megfelelően ellátni" - mutatott rá Deepika Mohan, a British Medical Journalben megjelent tanulmány vezető szerzője. Hozzátette, az Éjszakai Műszak névre keresztelt videojátékkal eltöltött egyetlen óra pozitív hatásai még hat hónappal később is tetten érhetőek voltak.

Célkeresztben a heurisztika

A játékot úgy tervezték meg, hogy az orvosok agyának azon területére hasson, amely a felismerési mintázatokat és a korábbi tapasztalatokat kezeli. Célja pedig, hogy elősegítse a minél gyorsabb döntéshozatalt, kiaknázva a tudatalatti mentális folyamatokat. Ezt a jelentséget hívjuk heurisztikának.

Egy speciális videojáték segíthet az orvosoknak gyors döntéseket hozni vészhelyzetben
Egy speciális videojáték segíthet az orvosoknak gyors döntéseket hozni vészhelyzetben

A problémát ugyanis az jelenti, hogy a sürgősségi ellátást nem végző egészségügyi központokban dolgozó orvosok csupán minden ezredik esetben kezelnek olyan pácienst, aki valamilyen súlyos sérülés miatt szorul segítségre. Így viszont a heurisztikus képességeik is gyengülnek az évek során, és bár egy annyira nyilvánvaló sebesülést még felismernek, mint amilyen egy golyó ütötte seb, a belső sérülések megítélése során már gyakran tévednek. Emiatt az ilyen intézményekbe kerülő súlyos sérültek mintegy 70 százalékának alulbecsülik az állapotát, ezáltal ezek a betegek gyakran nem jutnak el időben a sürgősségi központokba.

Hosszú távú hatások

A Pittsburgh-i Orvostudományi Egyetem kísérletébe összesen 368 olyan kórházi orvos vontak be, aki nem rendelkezik speciális traumatológiai képesítéssel. A résztvevők egyik fele egy órán át játszott a sürgősségi eseteket feldolgozó szerepjátékkal, míg a másik ugyanannyi ideig tematikus oktatási anyagokat olvasva igyekezett felkészülni a témából. Ezután mindegyikük kitöltött egy kérdőívet, valamint teljesített egy szimulált tesztet, amellyel a kutatók felmérték, hogy a kísérleti alanyok milyen arányban hoznak hibás döntéseket, azaz hány alkalommal becsülik alul páciensük állapotának súlyosságát.


A két csoport tagjai között szignifikáns különbség mutatkozott az így kapott eredmények alapján, hiszen a játék segítségével felkészülők 53 százalékos tévedési arányt produkáltak, míg az írott anyagokra támaszkodók 64 százalékos eredménnyel zártak. Mindezt ráadásul úgy, hogy saját bevallásuk szerint az orvosok kevésbé élvezték a videojátékot, mint a hagyományos oktatási formát.

Fontos továbbá megemlíteni, hogy az Éjszakai Műszak pozitív hatásai a heurisztikára hosszabb távon is megmaradtak. Hat hónap elteltével ugyanis megismételték a teszteket: ez alkalommal a játék segítségével képzett szakemberek 57, míg a másik csoportba tartozók 74 százalékos tévedési arányt értek el.

Forrás: eurekalert.org

Nagy Egészségteszt
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+12, +17 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag