Lehullt a lepel az akupunktúráról

A nyugati orvoslás a placeboeffektet leszámítva semmilyen pozitív hatást nem tulajdonít az akupunktúrának, míg a kínai orvoslás tűzzel-vassal védi. Mint kiderült, többnyire meghamisított statisztikákra hivatkozva.

Bár a kínai gyógymódok a hatvanas évek óta a nyugati világban is egyre népszerűbbek,  az ősi kínai praktikák egy része élesen megosztja a tudományos világot. Az akupunktúrával kapcsolatban például a tudományos kutatások nyugaton újra és újra bebizonyítják, hogy a placeboeffekten túl nincs semmi hatása, míg a Kínában végzett, elvileg szintén tudományos igényességű vizsgálatok rendszeresen igazolják, hogy a módszer igenis hatásos. Egy közelmúltban végzett, kínai kutatás tehet pontot az ügy végére - írja az Index.

Fülgyertya után már köldökgyertyát is árusítanak az interneten, de vajon milyen hatása lehet a szervezetünkre ennek az alternatív gyógymódnak? Bővebben erről az alábbi cikkünkben írtunk!

Tíz kutatásból kilenc manipulált vagy nem szakmai

Kínai kutatók egy átfogó metaanalízis keretein belül a kínai tudományos sajtóban valaha megjelent összes akupunktúrával kapcsolatos tanulmányt megvizsgálták. Ez összesen 840 tudományos cikket jelent, amelynek elsöprő többsége, 838 darab látta bizonyítottnak az akupunktúra hatásosságát, és mindössze kettő akadt, amely negatív eredményt hozott.

Van alapja az akupunktúrát népszerűsítő kutatásoknak?
Van alapja az akupunktúrát népszerűsítő kutatásoknak?

Kiderült azonban, hogy a kísérletek eredményeinek elemzése során a kutatások háromnegyedénél trükköztek statisztikai módszerekkel, hogy az "elvárt" eredmény jöjjön ki; és 10 százalék alatt volt az olyan kísérletek aránya, amely megfelelt az alapvető metodológiai kritériumoknak. Ennek hiányában pedig az eredmények nem tekinthetőek megbízhatónak, sok esetben pedig úgy tűnt, még manipulálták is az eredményeket, hogy jobb fényben tüntessék fel a kétes alapokon nyugvó gyógyászati módszert.


Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
0, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag