+13° - +29°
Nincs front

Embrionális segítség

Hámor Éva

A humán embrionális őssejtekkel való kutatás világszerte vitatott kérdés, ezért az őssejtek szabadalmazhatósága, törvényi szabályozása a nemzetközi joggyakorlatban eltérő.

Bizonyos betegségek kezelésére az őssejtek bizonyulhatnak a legalkalmasabbnak, így egyesek szerint nemcsak erkölcsileg, hanem emberjogilag is megengedhetetlen nem felhasználni az egyébként elpusztításra ítélt embriókat. Mivel a kutatók a gyógyításra legalkalmasabb sejteket elsősorban öt-hatnapos humán embriókból veszik, a módszer nemcsak a betegnél lehet élet-halál kérdése, hanem az "önkéntelen donorok" esetében is. Azok számára, akik a megtermékenyített petét morálisan egyenértékűnek tartják a kifejlett magzattal, nyilván minden embriókutatás elfogadhatatlan. Mások szerint a humán embriókutatás erkölcsi megítélésekor nemcsak az embrió fejlettségi állapotát, hanem a kutatás célját is figyelembe kell venni. Azokban az országokban, ahol engedélyezik a kutatást, ott az embrió kora mindenképpen korlátozza a felhasználhatóságát.

Hol szabad szabadalmazni?

Az Amerikai Egyesült Államokban Barack Obama látszólag egyetlen tollvonással eltüntette az emberi embriói őssejt kutatások szövetségi finanszírozási korlátait, ami azért mégsem igaz, hiszen a kongresszusnak is hagyott némi munkát.

Kutatási kísérletek

Az Amerikai Egyesült Államokban a szövetségi költségvetés e célra szánt 250 millió dollárjából csak olyan projektek támogathatók, amelyeket természetes úton elvetélt embriókból vett őssejtekből folytatnak. Az abortuszból származó embriókkal való kísérletezést így nem tiltják, de szövetségi szinten nem is támogatják. A sok tekintetben úttörő Kalifornia viszont, a washingtoni megközelítéssel szemben, 2002 októberében olyan törvényt fogadott el, amely kifejezetten kimondja: területén művi vetélésből származó őssejtekkel is kísérletezhetnek a kutatók. Ráadásul a nyugati állam esetében nem egyszerűen tűrésről, hanem támogatásról van szó: a törvény előírja, hogy az abortuszt kérő nőket tájékoztassák, hogy az embriót fölajánlhatják az őssejt-kutatásokhoz, mi több, ilyen vizsgálatokra állami pénzt is folyósítanak.

Hazai embrionális állapotok

Jelenleg Magyarországon az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvényben szabályozzák az embriókutatással kapcsolatos kérdéseket. Az embriót, ivarsejtet kizárólag meghatározott kutatási célok érdekében lehet felhasználni. Fontos kitétel, hogy embrió, kutatási célból nem hozható létre, kutatáshoz csak a mesterséges megtermékenyítési eljárások során létrejött embriót szabad felhasználni. Ugyanakkor a kutatáshoz felhasznált embriót nem lehet az emberi szervezetbe visszaültetni, illetve a kutatás során felhasznált embrió - a kutatás tartamát figyelembe véve - legfeljebb 14 napig tartható életképes állapotban. Az embrió sejtjeit szétválasztani kizárólag a születendő gyermek valószínűsíthető megbetegedésének, az embrió károsodásának megállapítása érdekében lehet. Ebből az következik, hogy Magyarországon kutatásra csak a mesterséges megtermékenyítés során létrejött embrió használható fel, és az embrióból csak diagnosztikai célból lehet sejtet kinyerni.
A köldökzsinórvér-tárolás lehetőségeiről és az őssejtek felhasználásáról Őssejt rovatunkban bőséges információt talál!

Értékelje a cikket!

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt megnövekszik a gomolyfelhőzet, amelyből több helyen lehet záporeső, zivatar.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag