Elképesztő, mit rejtett egy 7200 éves csontváz

Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában.

Miről árulkodik az ősember keze?

A vadászó-gyűjtögető életmódot folytató közösség tagjának csontvázára a Szulavézi-sziget Leang Panninge-barlangjában bukkantak rá egy 2015-ben folytatott ásatáson - írta meg a The Guardian online kiadása. A felfedezésről szóló tanulmányt a Nature folyóiratban publikálták. A kutatók szerint először találtak ősi emberi DNS-t az ázsiai szárazföld és Ausztrália között fekvő Wallacea-szigetcsoport térségében.

Az ép DNS ritka lelet

A maradvány egy tinédzseré, akinek a kutatók a Bessé becenevet adták; a DNS-t a halántékcsontjából nyerték. A Griffith Egyetem professzora, Adam Brumm, a kutatás társvezetője elmondta, hogy az ép DNS ritka lelet. "A nedves trópusok nagyon kíméletlenek az ősi emberi csontok és fogak DNS-ének megőrzése szempontjából. Egész Délkelet-Ázsia szárazföldi részén csak egy vagy két olyan preneolitikus csontváz van, amelyből ősi DNS-t sikerült kinyerni" - magyarázta Brumm. A szakember hozzátette: a világ más részein - Európában, Amerikában - az ősi DNS elemzése teljesen forradalmasítja az emberiség korai történetének megértését: az ősemberek genetikai sokféleségét, a népességmozgásokat, a demográfiai történelmet.   

Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában.

Egy 7200 évvel ezelőtt élt nő épen fennmaradt, fosszilis DNS-ét találták meg Indonéziában.

A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

Egyedi családfa 

A kutatók Bessé DNS-ének genetikai szekvenálásával kimutatták, hogy az őskori kamasz egyedi családfával rendelkezett. Genetikai állományának mintegy fele hasonlít a mai ausztrál őslakosokhoz, valamint az Új-Guineából és a nyugat-csendes-óceáni szigetekről származó emberekhez. Brumm szerint ősei az ázsiai szárazföldről vándorolhattak a Wallacea-szigeteken keresztül a ma Szahulnak nevezett egykori kontinens - a hajdan összefüggő szárazföldet alkotó Új-Guinea, Ausztrália és Tasmania - felé.

Meglepő módon Bessé DNS-e is ősi kapcsolatot mutatott Kelet-Ázsiával, ami megkérdőjelezi a Wallaceába irányuló vándorlás kronológiájáról korábban ismert adatokat. "Úgy véljük, hogy a túlnyomórészt ázsiai felmenőkkel rendelkező emberek először körülbelül három-négyezer évvel ezelőtt jutottak a wallaceai régióba, amikor az első őskori neolitikus földművesek Tajvan felől érkeztek a térségbe" - így Brumm. A kutató szerint "ha ezt az ázsiai származást egy olyan vadászó-gyűjtögető emberben találjuk, aki több ezer évvel a Tajvanról érkező neolitikus emberek előtt élt, akkor ez arra utal, hogy valamilyen népcsoport korábban költözött ebbe a régióba Ázsiából".


A tinédzser maradványa az első ismert csontváz, amely a Toalean kultúrához tartozik, egy vadászó-gyűjtögető csoporthoz, amely 1500-8000 évvel ezelőtt élt Szulavézi déli részén. A régészek úgy tartják, Bessé körülbelül 17-18 éves lehetett, amikor eltemették: a maradványai mellett őskori kőszerszámokat és vörös okkert találtak, sírjában pedig elejtett állatok csontjai is voltak.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-4, +3 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a napos időszakok mellett felhőátvonulásokra készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag