Már a levegőben keringő DNS is lebuktathatja a bűnözőket

Vége az ujjlenyomat-törölgetésnek vagy a bőrkesztyűnek: a levegőben keringő DNS-ek még a legprecízebben kidolgozott bűntényre is fényt deríthetnek.

Hamarosan egy teljesen újfajta DNS-mintavételi módszerrel kaphatják el a bűnözőket, amely a levegőben lévő bizonyítékokat vizsgálja. A bűnözők tehát ezentúl hiába törölgetik le maguk után az ujjlenyomatokat – számol be a legújabb, Ausztráliában kidolgozott helyszínelési technikáról az IFL Science.

bűnöző, bűntény, gyanusított, bilics, tettes
Nehezebb dolguk lesz a bűnözőknek. Fotó: Getty Images

Mindenhol ott hagyjuk a DNS-ünket

Az új törvényszéki technológia kihasználja azt a tényt, hogy mindenhol DNS-nyomot hagyunk magunk után, a nyálunkból beszéd, köhögés közben, az elhalt bőrsejteken át a hajszálakig. Bár már évtizedek óta azonosítanak bűnözőket ujjlenyomat, eldobott szalvéták vagy ondóminták segítségével, mostanra azonban már a levegőben keringő DNS-ek is segíthetnek felderíteni egy-egy ügyet.

Közel 50 év után, DNS-vizsgálat segítségével sikerült tisztázni egy amerikai férfit, akit tévesen ítéltek el nemi erőszak miatt. Több mint hét évet töltött börtönben ártatlanul.

A közelmúltban véget ért kutatás során irodákban, lakóházakban lévő levegőben és az ott működő, levegőt újrahasznosító légkondicionálók felületén vizsgálódtak. A helyiségek levegőjének összetételét bizonyos időközönként elemezték a takarítás után, és úgy, hogy különböző számú ember különböző ideig tartózkodott a helyszínen. Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét környezetben megtalálható az emberi DNS. A levegőből gyűjtött DNS leginkább a közelmúltbeli lakóké volt, míg a légkondicionáló egységek felületéről vett DNS jellemzően valamivel régebbi látogatóké.

Kizárt, hogy egy bűnöző ezt meg tudja akadályozni

"Ez a tanulmány megmutatta, hogy emberi DNS gyűjthető a levegőből és a levegőt mozgató felületekről, például légkondicionáló egységekről, az pedig képes azonosítani a helyiség használóit, valamint a gyakori látogatókat" – írták a szerzők. Az eljárásra leginkább akkor lehet szükség, amikor egy bűntény során felmerül a gyanú, hogy a tettesek kesztyűt viseltek, vagy amikor a helyszínt a bűntett után megtisztították.

"Nagyon valószínűtlen, hogy egy átlagos elkövető teljesen meg tudná akadályozni, hogy a DNS-e a környezetbe kerüljön" – mondja a Flinders Egyetem törvényszéki tudományok vezető előadója. Dr. Mariya Goray rámutatott arra is, hogy a környezeti DNS gyakorlatilag bármilyen környezetben kimutatható, beleértve a talajt, a jeget, a levegőt és a vizet is.

Ki az, akit ne foglalkoztatna a kérdés: „ki vagyok én?” Azt tudom, hogy kik a szüleim, a rokonságom ilyen-olyan fokán álló szeretteimet ismerem. De mégis, izgalmas lenne szembesülni azzal, hogy a génjeim alapján milyen népek belső lenyomatait hordozhatom. Korábbi cikkünkben a genetikai teszteknek jártunk utána. 

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32 °C
Minimum: +17 °C

Gomolyfelhős, napos időben lesz részünk, elszórtan fordulhat elő zápor, zivatar. Az északnyugati szél a Dunántúlon egyre nagyobb területen megélénkül, néhol megerősödik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között alakul. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással továbbra sem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra