Depressziósak lesznek az asztmások?

Az asztmásokban világszerte magasabb a depresszió kialakulásának kockázata - állítja egy kutatás. De vajon azért lesznek depressziósok, mert asztmások, vagy fordítva?

Az International Journal of Epidemiology augusztusi számában közölt kutatás eredményei szerint a vizsgált 57 országban az asztmás betegek esetében több mint kétszer magasabb volt a depresszió kialakulásának valószínűsége, mint az egészségesekben. Korábbi kutatások is kimutatták az asztma és a depresszió összefüggését, de ezek többségét észak-amerikai, ausztrál és európai helyszíneken készítették. Mivel a bevett asztmakezelések és az egészségügyi ellátás hozzáférhetősége szempontjából jelentős különbségek vannak a világ országai között, eddig nem volt egyértelmű, hogy a nem nyugati országokban is kimutatható-e ugyanez az összefüggés.
A Heidelbergi Egyetem kutatói Adrian Loerbroks vezetésével 245 700 ember adatait elemezték, akik kitöltötték a 2002-es World Health Survey egészségügyi kérdőívet. A válaszadók 6,4 százaléka szenvedett asztmában, 10,3 százaléka pedig zihálástól. Az asztma gyakorisága az afrikai 3,9 százalék és az ausztráliai 19 százalék között, a zihálásé pedig az afrikai 8,2 százalék és az ausztrál 19 százalék között mozgott. A válaszadók körülbelül 8,4 százaléka szenvedett súlyos depresszióban az utolsó évben.

Az asztma és a depresszió közötti összefüggés Dél-Amerikában és Ázsiában bizonyult a legerősebbnek, de Európában, Ausztráliában és Afrikában is jelentkezett. A kutatók egyelőre nem tudják, hogy az asztma okozza-e a depressziót, vagy fordítva. Lehetséges, hogy a pszichológiai stressz oly módon befolyásolja az immunrendszert, ami fogékonnyá teszi az embereket az asztmára. A stressz például fokozhatja a légutak gyulladását, ami asztma kialakulásához vezethet.

Az is elképzelhető azonban, hogy a depresszióban szenvedő asztmás betegek azért tapasztalnak súlyosabb légúti tüneteket, mert nem tartják be az asztma elleni kezelést, vagy súlyosabbnak érzékelik tüneteiket másoknál.
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-2, +3 °C

Hazánkban szerdán délelőtt szakadozik, csökken a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag