A vény nélkül kapható gyógyszerek veszélyei

A recept nélkül kapható gyógyszerekhez egyre könnyebb hozzáférni. Az egyszerű elérhetőség veszélyei azonban talán felülmúlják az előnyöket.

Erre hívják fel a figyelmet a BMJ szakértői. Javasolják, hogy az ilyen gyógyszerek szigorú ellenőrzésen essenek át, és hogy a betegek számoljanak be az esetleges mellékhatások előfordulásáról.
Jelenleg kétféle gyógyszer hozzáférhető a vásárlók számára, a vényköteles és a recept nélkül kapható - írja Robin Ferner, a Nyugat-Közép-Angliai Gyógyszermellékhatások Intézetének igazgatója és Keith Beard, a glasgowi Victoria Kórház szakorvosa. A receptköteles gyógyszerek alkalmazása szigorú szabályozás alatt áll, ami fellazul, ha a gyógyszer széles körben elérhetővé (recept nélkülivé) válik. Egy ilyen döntés előtt a hatóságoknak mérlegelni kell a könnyebb elérhetőségből származó előnyöket és a felügyelet hiánya, vagy nem megfelelő használat miatti fokozott kockázatot.
Mind a betegek, mind az orvosok és gyógyszerészek jól járnak, ha egy gyógyszer vény nélkül kapható lesz. A beteg bármikor bemehet a patikába, annélkül, hogy meg kellene várnia orvosa rendelési idejét. A háziorvosoknak nem kell az apróbb betegségek miatt recepteket írni, a gyógyszerészek pedig kamatoztathatják szakmai ismereteiket. A gyógyszergyárak és forgalmazók számára is előnyös egy-egy gyógyszer átminősítése.

A vény nélkül kapható szerek azonban nem veszélytelenek. Előfordulhat például, hogy a beteg nem megfelelő diagnózist állít fel saját magával kapcsolatban, rossz gyógyszert kezd szedni, és későn, sokkal súlyosabb állapotban kerül orvoshoz, mintha receptre kapható gyógyszerrel kezelték volna. Megszűnik az a lehetőség is, hogy az orvos felhívja a beteg figyelmét a biztonságos használat lépéseire.

A szabályozó hatóságok csökkenthetik a veszélyeket azzal, hogy alacsonyibb dózisban engedélyezik az átminősített szer forgalombahozatalát, ám ez sok szernél a hatás csökkenésével jár. Ma már az interneten keresztül is számos gyógyszerhez hozzá lehet jutni. A Brit Királyi Gyógyszerész Társaság becslése alapján mintegy kétmillió állampolgár szerzi be gyógyszereit így, az orvos és gyógyszerész kizárásával.

A szerzők a szabályozás szigorítását és a betegek ösztönzését a mellékhatások bejelentésére javasolják a vény nélkül kapható gyógyszerek biztonságosságának növelése érdekében.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt a Dunántúlon közepesen gomolyfelhős, másutt gyengén fátyolfelhős vagy derült idő várható csapadék nélkül.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag