5 fontos információ az orvosi Nobel-díjasról

Oszumi Josinori molekuláris sejtbiológusnak ítélték oda az idei orvosi Nobel-díjat. A japán kutató az autofágia mechanizmusának vizsgálatában tett felfedezéseiért részesült a nívós elismerésben.

Az autofágia egy önemésztési folyamat, aminek során a sejtek úgy őrzik meg egészséges állapotban magukat, hogy belső újrahasznosítás céljából lebontják saját összetevőiket, megteremtve ezáltal új sejtrészek létrehozásának lehetőségét, illetve így védekezve a baktériumok és vírusok ellen.

A 71 esztendős Oszumi Josinori 8 millió svéd korona, azaz közel egymillió amerikai dollár kíséretében kapja meg Nobel-díját a decemberi átadó ünnepségen Stockholmban. Addig is akad azonban néhány információ, amit érdemes, hogy megismerjünk a kutatóról.

A negyedik japán tudós, aki elnyerte az orvosi Nobel-díjat

Oszumi a 25. japán Nobel-díjas, köztük is a negyedik, aki orvosi kategóriában érdemelte ki a kitüntetést. Fukuoka városának szülötte, tanulmányait pedig többek között a New York-i Rockefeller Egyetemen végezte, mielőtt visszatért volna hazája fővárosába, ahol a tokiói egyetemen megalapíthatta saját kutatói csoportját. Jelenleg a Tokiói Technológiai Intézet professzoraként dolgozik.

Az autofágia egy önemésztési folyamat, mely során a sejtek belső újrahasznosítás céljából lebontják saját összetevőiket

Az első, aki definiálni tudta a sejtek újrahasznosítási folyamatát

A sejteknek szüksége van az újrahasznosításra a túléléshez. "Amikor szűkösen állnak rendelkezésre a tápanyagok, a sejt működésbe hozza ezt a rendszert, amely során az elöregedett vagy szükségtelen részeit lebontja, majd begyűjti azokat, hogy biztosítsa önmaga zavartalan működését" - magyarázta a folyamatot Ivan Semeniuk a The Globe and Mail hasábjain.

Az autofágiát korábban egyszerű öncélú folyamatként emlegették, Oszumi úttörő kutatásai azonban rávilágítottak, hogy a lényege a felépülés és a lebomlás dinamikus egyensúlyában rejlik.

A kritikus önemésztési rendszert, amelyet autofágiának hívunk, Oszumi professzor a pékek által használt élesztő sejtjeiben mutatta ki 1988-ban. Azóta a japán kutató mint "az élesztő alapvető kutatója" aposztrofálja magát - miközben az általa felfedezett folyamatot az emberi sejtek túlélésének fundamentumaként ismerik el széles körben.

Felfedezése betegségek kutatásában is segítséget nyújthat

A rák és olyan neurológiai rendellenességek, mint a Parkinson- vagy az Alzheimer-kór kialakulásához vezethet az autofágiát szabályozó gének mutációja, így ennek az újrahasznosító rendszernek a vizsgálata segíthet mind a kutatásban, mind a megelőzésben számos betegség esetén.

Oszumi egy korábban a The Globe and Mailnek adott interjújában úgy fogalmazott, hisz benne, hogy a felfedezésének "kapcsolata számos kór kapcsán beigazolódik majd a közeljövőben".

Segít megérteni, miként vagyunk képesek elviselni az éhezést

Az autofágia a testünk természetes védekezési mechanizmusa - feltérképezése pedig segíthet a tudósoknak megérteni, miként vagyunk képesek megbirkózni az extrém helyzetekkel.


"Oszumi felfedezése megnyitotta az utat afelé, hogy megértsük az autofágia alapvető fontosságát számos fiziológiai folyamatban, mint például az éhezéshez való alkalmazkodás vagy a fertőzések elleni reakciók" - írta sajtóközleményében a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

Üzenet a fiatal tudósgenerációknak

"Minden, amit mondhatok, hogy ez egy valódi megbecsülés" - árulta el újságírók előtt a díj odaítélésének hírére Oszumi, aki hozzátette, szeretne üzenni a fiataloknak is. "Nem mindenki lehet sikeres a tudományban, de fontos, hogy mindig felnőjünk a kihíváshoz" - fogalmazott a friss Nobel-díjas kutató.

Forrás: time.com

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-6, -1 °C

Hazánkban szerdán délelőtt erősen felhős, borult időre van kilátás.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag