Milyen anyagok vannak a krémekben?

A kozmetikai szerek következtében fellépő kontaktallergia gyakoribb mint gondolnánk: egy felmérés szerint az Egyesült Államok polgárainak negyede tapasztalta meg élete során. Ha azonban belegondolunk, hogy napjainkra több ezer olyan anyagot azonosítottak, amelyre a bőr allergiás tünetekkel reagálhat, már nem is tűnik olyan meglepőnek ez a statisztika.

Illat- és színezőanyagok

Nagyon sok terméket mesterséges anyagokkal tesznek vonzóvá, a krémek illatosítását és színezését szolgáló mesterséges vegyületek azonban köztudottan irritálhatják a bőrt. Nem árt tudni továbbá, a természetes eredetű illóolajok is tartalmazhatnak allergén komponenseket, ugyanakkor az "illatmentes" megjelölés egy termék csomagolásán valójában csak a mesterséges illatanyagokra vonatkozik, ezért, ha tapasztaltunk már allergiás reakciót valamilyen kozmetikum használata nyomán, akkor mindig ellenőrizzük az összetevők (ingredients) listáját is: az európai uniós szabályozás 26, ebbe a körbe tartozó, potenciálisan allergén alkotóelemet tart számon.

Vegyi fényvédők

A nap UVA és UVB sugárzásával szembeni védelem fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, sajnos azonban a fényvédő krémek is tartalmazhatnak kiütéseket, allergiás reakciót kiváltó vegyi anyagokat. Különösen az érzékeny bőrűek számára lehetnek veszélyesek a kémiai fényszűrők, mint az angol elnevezésének rövidítése alapján PABA-ként is szereplő para-amino-benzoesav, illetve az oxibenzon (oxybenzone). Az ásványi fényszűrőket, például cink-oxid és titán-dioxid port jobban tolerálja a bőr. Mindemellett a napozókészítmények közül is a minél kevesebb színezéket és illatanyagot tartalmazó termékeket keressük.

Az érzékeny bőrűeknél a natúr kozmetikumok összetevői is okozhatnak allergiás tüneteket

Az érzékeny bőrűeknél a natúr kozmetikumok összetevői is okozhatnak allergiás tüneteket

Egyéb érzékenységek

Vannak, akik a kozmetikai készítményekben tartósítószerként használt parabénekre reagálnak rosszul. A szintetikus tartósítószereket a krémek megromlásának megelőzésére használják, az arra érzékenyeknél viszont bőrproblémákat okozhatnak.

Milyen típusba tartozik a bőre? Képes tesztünk segítségével pár kattintással megtudhatja, normál-e vagy száraz, illetve hogy milyen problémákkal kell számolnia a mindennap bőrápolás kapcsán! Néha gondot jelenthet az alkohol, a mentol, továbbá a krémek víz és zsírtartalmának elegyedését elősegítő emulgeátorok, sőt, ritkán a bőrpuhító adalékok (emolliensek), mint a lanolin, a kakaóvaj, kókuszolaj és társaik is.

A természetes alapanyagok kérdése

A natúr kozmetikumok nem tartalmaznak mesterséges összetevőket, érzékenység azonban nem csak vegyi úton előállított anyagokkal szemben létezik. Vannak, akik éppen bizonyos gyógynövényekre és más, a természetes alapanyagú kozmetikumokban található növényfélék egyikére-másikára allergiásak. Az érzékeny bőrűeknek tehát illat- és más mesterséges adalék mentes készítményeket tanácsos alkalmazniuk, de még ilyenkor is nagy körültekintést igényelhet a megfelelően kíméletes krémek és egyéb kozmetikumok megtalálása.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: