A hiperpigmentáció kezelése: hogy tüntethetem el barna foltjaimat?

Kiss Verus

A májfoltok, szeplők és más sötétebb elváltozások a bőrön legtöbbször a lehető legrosszabb helyen, az arcunkon jönnek elő, ahol takarni, álcázni és sminkelni is kihívás őket. Milyen lehetőségeink és eszközeink vannak velük szemben?

Hiperpigmentáció alatt a bőr túlzott elszíneződését értjük, amely a melanin nevű sötét pigment elszaporodásához köthető. Az ilyen típusú elszíneződések közé tartoznak az időskori májfoltok, a szeplők, a melasma vagy chloasma (20 éven felüli nők felső ajkain, arccsontján és az áll alsó vonalán szimmetrikusan megjelenő elszíneződések), a barna foltok (tejeskávé foltok), a pattanásos hegek után jelentkező sötétebb bőrfelületek és az ún. endokrin hiperpigmentáció is. Ezeknek - ha nem valamilyen krónikus betegség következtében alakultak ki - az esztétikai problémán túl egyéb jelentősége nincs, ártalmatlanok, ám sokan legszívesebben örökre megszabadulnák tőlük. Miként tehetjük mindezt?

Bőrgyógyászati kezelések, antipigmentációs eljárások

Kémiai hámlasztás: Az eljárás során savas oldattal kezelik az arcot, a kezet vagy a lábfejet annak érdekében, hogy eltávolítsák a bőr felső rétegét. A finom ráncokon és pigmentfoltokon ugyanúgy lehet segítségével javítani, mint a hegeken. A kémiai hámlasztás során használt vegyszereknek hála a bőrön hólyagok keletkeznek, a felső réteg lehámlik, ennek eredményeképpen pedig új, hiperpigmentációtól mentes bőr kerül a felszínre. A jelenség lényege tehát az, hogy tulajdonképpen egy kontrollált sebgyógyulást indítanak be. A hámlasztások egy részét végezheti kozmetikus, másik részét pedig csak orvos. Hátránya, hogy költséges, és a bőrgyulladás utáni hiperpigmentációval is számolni kell.

A hiperpigmentáció kezelésének számos módja van

A hiperpigmentáció kezelésének számos módja van

Lézeres kezelés: A kémiai hámlasztásnál pontosabb eljárás, a bőrgyógyász jobban tudja kontrollálni a kezelés intenzitását. Lényege, hogy az érintett területeket alacsony energiájú fénnyel támadják, a lézer pedig a bőr textúrájára, tónusára és a pigment egyenetlenségeire van jótékony hatással. Hátránya ugyanaz, mint a kémiai hámlasztásnak, különösen sötétebb bőrű embereknél.

Bőrápoló termékek - melyik hatékony?

Szinte végeláthatatlanul tudnánk sorjázni azokat a hatóanyagokat és bőrápoló termékeket, amikről az elmúlt években azt állították (néha tudományos megalapozottság nélkül), hogy a hiperpigmentált bőrű embereknek hatékony segítséget nyújthatnak a barna foltok elleni harcban.

Egészen a közelmúltig például a hydrokinon vagy hydroquinone volt a legerősebb hatóanyag a hiperpigmentáció kezelésében, ám a biztonságát illetően komoly kétségek merültek fel - például növelte a rák kockázatát - ezért az Európai Unió 2001-ben betiltotta. Hasonló sorsú hatóanyag az arbutin is, de ezzel kapcsolatban is a fentiekhez hasonló aggályok merültek fel.

Tipp

Annak, akinek hiperpigmentációra hajlamos a bőre, különösen fontos, hogy mindig alkalmazzon széles spektrumú fényvédő krémet!

A kojic sav a japán rizsbor (szaké) erjesztésének mellékterméke, mely bár biztonságosan alkalmazható a barna foltok ellen, csekély mértékben gátolja a melanin termelését. Hasonlóan ártatlanok a C-vitamin egyes származékai is, kisebb-nagyobb sikerrel alkalmazzák hiperpigmentált bőrre, méghozzá más, aktív hatóanyagokkal együtt.

A retinoidok (A-vitamin-származékok) szintén jónak bizonyultak a hiperpigmentáció kezelésében, de ezek sajnos irritálhatják a bőrt és érzékenyebbé tehetik a napsütésre, amitől a hiperpigmentáció természetesen rosszabbodhat. Fontos, hogy a retinoidok születési rendellenességek kialakulásához vezethetnek, ezért ráadásul nem ajánlják őket terhes vagy szoptató nőknek.

A melanintermelésre ugyancsak közvetlenül hat az azelainsav, enyhíti a hiperpigmentációt. Csekély mértékben vagy egyáltalán nem hat azonban a szeplőkre és az időskori májfoltokra, ugyanakkor bőrgyulladáshoz és irritációhoz vezethet alkalmazása.

A B-Resorcinol (butyl-resorcinol) hatóanyag viszont forradalmi a piacon: kutatások bizonyítják, hogy hatására ritkábban jelennek meg sötét foltok a bőrön, azaz hatékonyan csökkenti a melanintermelést, ráadásul nem okoz bőrirritációt.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A szem körüli érzékeny, vékony bőrt nem szabad gyötörni, masszírozással nyújtani. A krémet enyhe nyomással, körkörös mozdulatokkal, az ujjbeggyel pontszerűen paskolva vigyük fel.