Szívbetegen is szabad a szerelem

A szexuális aktivitás általában nem veszélyes a szív-és érrendszeri betegségekben szenvedőknek - derült ki az Amerikai Szív Szövetség (American Heart Association) legutóbbi állásfoglalásából.

A betegeknek előzőleg azonban tanácsos elmenniük egy orvosi ellenőrzésre, mivel bizonyos érrendszeri betegségek esetében a szex problémákat is okozhat. Az Amerikai Szív Szövetség emellett azt is hozzátette, hogy további kutatásokra van még szükség, hogy megértsék, a szexuális élet milyen hatással van a beteg nőkre illetve az idősebb korosztályra.

"A legtöbb páciens esetében a kockázat csekély" - jegyezte meg Dr. Glenn Levine, a Baylor Egyetem Orvosi Karának professzora, a közlemény szerzője. "A legtöbb stabil állapotú szívbeteg számára biztonságos a szexuális élet, vagy más hasonló enyhe fizikai aktivitás, mint például a séta vagy a lépcsőzés."

A szívbetegek többnyire nem beszélnek a szexuális kockázati tényezőről, pedig sokan gondolnak rá. Levin szerint ezért fontos, hogy a felmerülő félelmeket szakemberekkel vitassák meg, akik támogathatják és bátoríthatják őket. Az akut szívrohamok például csak kevesebb, mint 1 százaléka kapcsolható a szexuális együttlétekhez.

A kutatók többször is hangsúlyozták, hogy minden beteg konzultáljon a témáról a kezelőorvosával, mielőtt aktív szexuális életet élne. Az állásfoglalás bővebben a Circulation legutóbbi számában olvasható.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső