FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Ha szexről van szó, mi, magyarok nem vagyunk szégyenlősek

Az emberek világszerte egyre nagyobb hajlandósággal és nyitottabban beszélnek a szexről, ugyanakkor a szexuális magabiztosság és a felelős magatartás terén nagy elmaradás tapasztalható - derül ki egy friss kutatásából.

A Durex Nemzetközi Szexuális Jóléti Kutatásának legfrissebb adatai azt mutatják, hogy világszerte a felmérésben résztvevők több mint háromnegyede szerint az emberek egyre nyitottabban beszélnek a szexualitással kapcsolatos témákról. Ez a nézet Dél-Amerikában a legerősebb (85%), amit szorosan követ Észak-Amerika és Afrika (84-84%), valamint Ausztrálázsia (Ausztrália, Új-Guinea, Új-Zéland, Melanézia, Mikronézia és Polinézia, 83%). Európa és Ázsia kicsit konzervatívabban közelíti meg a témát 78, illetve 74%-kal.
Amennyiben szexről szeretnénk csevegni, akkor Kolumbiában van a legkönnyebb dolgunk, ugyanis itt az emberek 90%-a egyetért azzal, hogy a társadalom már sokkal nyitottabb e témára. Japánban azonban nem aratnánk nagy sikert a szexuális élet boncolgatásával, ugyanis itt erre jóval kisebb a hajlandóság és sokkal konzervatívabb szemlélet él (49%). Mi, magyarok túlmutatunk az európai átlagon, ugyanis a hazai válaszadók 82%-a véli úgy, hogy nyíltabban beszélünk a szexről.

Szex és tudatosság

Ha azt vesszük, hogy mennyire tudatosan éljük meg és élvezzük ki szexuális életünket, a válaszadók 74%-a nyilatkozott erről pozitívan. Ebben a kérdésben a dél-amerikaiak és afrikaiak tűnnek a leginkább magabiztosnak 82 és 81%-kal. A tudatosság foka Európa-szerte (74%), Ausztrálázsiában és Ázsiában (76%) valamint Észak-Amerikában (78%) ennél alacsonyabb, míg Ázsiában mindössze a válaszadók 69%-a érzi magát magabiztosnak a szexualitás terén.

Mi a helyzet az egyes országok esetében? Ezúttal mi magyarok kerültünk az élmezőnybe, a hazai válaszadók 89%-a állítja, hogy szexualitásuk teljes tudatában vannak. Mexikó is hasonló véleményen van (86%), a legkisebb magabiztossággal azonban a dél-koreaiak rendelkeznek, akiknél minden második ember (48%) tudja, hogyan élhet boldog és teljes szexuális életet. Őket Japán követi, mindössze 57%-kal.

Ki mit tud?

A boldogabb és magabiztosabb szexuális élethez nagyban hozzájárulhat a megfelelő szexuális tájékozottság, és ha tisztában vagyunk azzal, hogyan óvhatjuk meg egészségünket a nemi úton terjedő betegségektől és a HIV-től. Világszerte a válaszadók 82%-a állítja, hogy tisztában van a védekezés formáival.

A felmérés eredményei szerint a magyarok 94%-a, míg a dél-afrikaiak 93%-a tudja, hogyan kell védekezni. Ennek szöges ellentéte tapasztalható Dél-Koreában, ugyanis itt minden második ember vallja (46%), hogy mindent tud a fogamzásgátlásról. Őket Hongkong követi 67%-kal, ami szintén viszonylag alacsony eredmény.

Annak ellenére, hogy a résztvevők többsége tisztában van a nemi úton terjedő betegségek ellen való védekezés módjaival, megdöbbentő eredmény született a gyakorlatot nézve. Globálisan ugyanis csupán minden hetedik ember (14%) vallja, hogy minden szeretkezésnél használ óvszert.

Az ausztrálázsiai térségben a válaszadók mindössze 10%-a, az európaiak 12%-a, míg az afrikaiak 15%-a állítja, hogy minden esetben védekezik. Az Észak-Amerikában mért eredmény még elkeserítőbb, csupán 9%. Azok száma, akik rendszeresen védekeznek magasabb Ázsiában, mint Dél-Amerikában, azonban itt is mindössze minden ötödik ember (19%) használ rendszeresen óvszert. Csehországban a legrosszabb a helyzet, ott ugyanis a válaszadók 3%-a védekezik minden alkalommal, míg a görögök, indiaiak és japánok esetében egyaránt ötből egy ember (22%) tesz így.

Magyarország esetében különösen érdekes összefüggés született e témában, ugyanis annak ellenére, hogy a válaszadók 94%-a azt állítja, hogy tudja, miképp védekezzen a nemi úton terjedő betegségek ellen, csupán 8%-uk alkalmazza is ezt a tudást minden együttlét során.
A védekezés elmulasztásának fő okaként a válaszadók legnagyobb arányban (20%) a fogamzásgátló eszköz hiányát jelölték meg. Ez az adat világszerte kis mértékben ingadozik, legtöbben Dél-Amerikában (24%), míg legkevesebben Ázsiában és Afrikában (18%) hivatkoznak erre. Az oroszok közül háromból egy (34%), míg a koreaiak esetében tízből egy ember (11%) indokolta ezzel felelőtlen döntését. Hazánkat nézve a válaszadók 24%-a állítja, hogy az óvszer hiánya miatt nem védekezett.

Érdekes módon a szexuális tudatosságot nézve, világszerte ötből egy ember (79%) egyetért abban, hogy a nemi felvilágosítás felelősségteljesebb szexuális magatartást eredményezhet. A szexuális oktatásban rejlő lehetőségeket leginkább Afrika (85%), Dél-Amerika (83%) és Észak-Amerika (82%) támogatja, akiket szorosan követ Európa és Ausztrálázsia (79-79%), valamint Ázsia (77%).

Magyarországon a válaszadók 83%-a szintén a nemi felvilágosításban látja a megoldást arra, hogy az emberek felelősségteljesebben éljék nemi életüket. Ez a százalék alacsonyabb, mint Görögország (90%), Románia és Indonézia (89-89%) esetén, de jóval magasabb Hongkongnál (64%) vagy Szingapúrnál (65%), akik a legkevésbé hisznek a felvilágosításban rejlő lehetőségekben.

"A kutatás eredményeiből kiderül, hogy a magyar szeretők tisztában vannak a védekezés nélküli szex potenciális veszélyeivel valamint nyitottak arra, hogy a következő generációk is kellő nemi felvilágosítást kapjanak. Ennek ellenére viszont a szexuális magatartás terén van még hova fejlődnünk. Nem elég tisztában lenni a veszélyekkel, a meglévő tudásunkat kamatoztatnunk is kell, és nem szabad csupán az óvszer hiánya miatt belemennünk rizikós együttlétekbe" - mondta a kutatás kapcsán Somlai Anna, a Durex kategóriamenedzsere.

A kutatásban 36 országból 29.000 ember vett részt.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaDaganatos betegségek

A rák tünetei, amikre nem figyelünk odaJó néhány testi tünetnek nem tanúsítunk túl nagy jelentőséget

Az alvással így manipulálhatnak minketAlvás

Az alvással így manipulálhatnak minketMi történik velünk, ha nem alszunk?

A szemszárazság enyhítéseSzemszárazság

A szemszárazság enyhítéseMilyen kezelési lehetőségek állnak rendelkezésre?

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreKegel-gyakorlat

Kegel-gyakorlat férfiaknak: lépésről lépésreLássuk, hogyan végezhetik el a férfiak a hasznos tréninget!

Ételek nátha és megfázás ellenNátha

Ételek nátha és megfázás ellenAz ősz és a tél hagyományosan a megfázás és nátha időszaka is

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+4, +9 °C
Minimum:
+1, +6 °C

Hazánkban pénteken délelőtt változóan, gyakran erősen felhős lesz az ég, elsősorban délen és keleten várható elszórtan eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag