A veszélyes szex 50 árnyalata

Milyen kórokozóktól kell tartanom? Milyen esélye van, hogy elkapok valami fertőzést? Hogyan tudok védekezni? Tényleg ennyire veszélyes a szex? Mit kell tudni a szexuális úton terjedő kórokozókról?

A szexuális úton terjedő kórokozók (STD=Sexually Transmitted Diseases), és a nemi úton terjedő betegségek manapság - szerencsére - egyre nagyobb figyelmet kapnak. Ugyanakkor számos ténnyel és következménnyel még a felnőtt lakosság sincs tisztában. Milyen a felelős szex? Mikor érezhetjük magunkat biztonságban és élvezhetjük önfeledten az együttlétet anélkül, hogy tartanunk kellene a megfertőződéstől? A legfontosabb tudnivalókról kérdeztük Dr. Szandányi Rékát, a Belvárosi Orvosi Centrum bőr- és nemigyógyász szakorvosát.

A nemi betegségek óvszerrel megelőzhetőek

A nemi betegségek óvszerrel megelőzhetőek

Gyakori tévhitek az STD-kel kapcsolatban:

1. Ha nincs tünet, akkor nincs semmi bajom. Sajnos számos olyan fertőzés van, mely nem feltétlenül okoz tüneteket és sokszor csak a hosszú távú szövődmények vagy jobb esetben egy szűrővizsgálat derít fényt a fertőzésre. Ilyen kórokozók például a méhnyakrákért felelős HPV (humán papilloma vírus) vagy a krónikus gyulladást okozó klamídia baktérium. Szintén járhat panaszok nélkül, vagy szegényes tünetekkel a mikoplazma és az ureaplazma fertőzés is, melyek a nyakcsatorna gyulladását okozzák. A tünetmentes gyulladások akár meddőséghez is vezethetnek.

2. Rendszeresen járok nőgyógyászati szűrésre, így biztonságban vagyok. Fontos tudni, hogy a nőgyógyászati szűrővizsgálat során STD-kórokozóra nem történik vizsgálat, ezt külön kell kérni. Fertőzés gyanúja esetén érdemes nemigyógyászhoz fordulni, aki erre specializálódott szakorvos. Azon kívül, hogy a friss kenetet is megvizsgálja - ami már magában is jelentős információkat ad - a partnert is kezeli.

3. Alkalmi kapcsolataimban orális szexet folytatok, nincs mitől tartanom. Szintén igen gyakori téves elképzelés, hogy az orális szex során nem kell tartani a fertőzéstől. A kórokozók nagy része sajnos remekül érzi magát a garatban, illetve a nyálban és ugyanúgy fertőznek. Fontos tehát, hogy a szexualitás minden formájánál használjunk óvszert.

4. Megválogatom a partnereimet, és odafigyelek a tisztaságra. Sokan gondolják, hogy igényes partnerválasztással biztonságban érezhetik magukat, sőt, ezek a fertőzések leginkább a rosszabb életkörülmények között élőket sújtják. Mindez csak részigazság. Nyilvánvalóan a gyakori partnerváltás, az alkalmi kapcsolatok növelik az esélyét a fertőzésnek, de csak az lehet teljes biztonságban, aki egyáltalán nem él szexuális életet. A kórokozók nem tisztelik az egzisztenciális státuszt, a bankigazgató, sőt még az orvos is ugyanúgy megfertőződhet.

5. A partneremnek nem kell szűrővizsgálat, mert az én eredményem negatív. Sajnos előfordulhat, hogy a másik fél ettől függetlenül hordoz valamilyen kórokozót, és csak idő kérdése mikor adja át. Teljes biztonságot csak az ad, ha mindkét fél vizsgálata negatív.

A humán papillómavírus (HPV) által okozott egyik leggyakoribb megbetegedés a méhnyakrák, ezért sokan a mai napig női betegségként tekintenek a fertőzésre. Pedig a férfiak is veszélyben vannak, csak kevésbé tudnak róla.
Kattintson a részletekért!

Útravalóul néhány jó tanács amit érdemes szem előtt tartani, hogy az örömből ne legyen üröm:

  • Használjon a szex minden formájához óvszert!
  • Ha partnerével úgy dönt, hogy elhagyja az óvszer használatát, menjen el STD-szűrésre!
  • Legyen felelős a szexben, vigyázzon partnerére is!
  • Ha volt már többször olyan szexuális együttléte, amikor nem használt óvszert, menjen el szűrésre!
  • Oltassa be magát HPV elleni védőoltással!
  • Babavárás előtt szintén érdemes elmenni STD-szűrésre!

Az örömteli szexualitás lelki egészségünkre is hatással van, fontos tehát, hogy ne társuljon hozzá szorongás. Régi igazság, hogy akkor tudunk a legjobban védekezni, ha ismerjük az ellenséget. Nincs ez másként az STD-kórokozókkal sem. Ha szem előtt tartjuk a fenti ismereteket és jó tanácsokat, akkor nincs mitől tartani, és partnerünkkel szemben is felelősebbé válhatunk.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Figyelmeztetés!

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.