Kiderítettük, milyen személyiségűek az olvasóink

A személyiségtípusokat vizsgáló önismereti tesztünk kitöltőinek 62 százaléka inspirálónak tartja mások társaságát, de egyedül is szívesen tölti az idejét. 48 százalék bevallotta, hogy nem szívesen mozdul ki otthonról péntek esténként. Sokakat pedig már gyerekkorukban is csendesnek és félénknek tartottak, ám viselkedésüket a társaság is nagyban befolyásolja. Eddigi kitöltőink között egyébként az extrovertáltak vannak a legkevesebben. Mutatjuk, miket derítettünk még ki olvasóink személyiségéről.

Két hét alatt több mint 11 ezren töltötték ki önismereti tesztünket, amellyel olvasóink képet kaphattak arról, hogy vélhetően milyen személyiséggel rendelkeznek. A döntő többségről – a kitöltők csaknem 60 százalékáról, vagyis mintegy 6600 emberről – az derült ki, hogy ambivertált, tehát kevert személyiségű. Az introvertáltak csoportjába a válaszadók nagyjából 33 százaléka (több mint 3700 személy) sorolható, míg extrovertáltnak csupán tesztkitöltőink alig több mint 9 százaléka, mindössze 1055 ember mondható a válaszai alapján.

Az alábbiakban ismertetünk néhány érdekességet, amelyet a válaszadóinkról állapítottunk meg, illetve röviden bemutatjuk a három említett személyiségtípus főbb jellemzőit.

ambivertált személyiség teszteredmény
A teszt kitöltőinek csaknem 60 százaléka ezt a képet látta a 10 kérdés megválaszolása után. Fotó: HáziPatika.com

Otthonülés, egyedüllét, családias munkahely

Tesztünkben 10 kérdés szerepel, és mindegyiknél három válaszlehetőséget adtunk meg – ezek közül az egyik leginkább az introvertáltakra, a másik az extrovertáltakra, míg a harmadik inkább az amibivertált személyiségűekre jellemző. Mint már említettük, a kitöltőink többsége a válaszai alapján ambivertált személyiség, két kérdésnél azonban az introvertáltakra jellemző választ jelölték be a legtöbben.

Kiderült tehát, hogy válaszadóink majdnem 48 százalékánál szinte csodaszámba megy, ha sikerül őket kirángatniuk otthonról esténként. Egy másik kérdésre pedig 51 százalékuk felelte azt, hogy boldog, amikor végre felszabadul néhány órája, amit csak magára szánhat. Az összes többi helyzetben válaszadóink nagy része inkább a hangulatától és a társaságától teszi függővé, éppen hogyan viselkedik, illetve milyen döntést hoz.

A több mint 11 ezer tesztkitöltő válaszai alapján megállapítottuk egyebek mellett, hogy olvasóink

 • 62 százalékára ugyan inspirálóan hatnak mások, de néha szívesebben töltik inkább egyedül az idejüket;
 • majdnem 59 százaléka egy kisebb csapatban dolgozna a legszívesebben, ahol egyedül és másokkal együttműködve is teljesítenie kell;
 • 53,5 százalékának a megfelelő hangulatban kell lennie ahhoz, hogy szívesen megismerkedjen új emberekkel.
fiatal nő laptopon dolgozik
Tesztünk kitöltőinek többsége az ambivertáltak táborát erősíti. Fotó: Getty Images

Félénkség, összejövetelek, esti programok

Az is csupán két kérdésnél fordult elő, hogy többen kattintottak az extrovertáltakra jellemző feleletre, mint az introvertáltakhoz hű válaszehetőségre. De így is mindössze 0,2 százalékkal vannak többen azok, akik egy nagyobb összejövetel alkalmával igyekeznek minél több emberrel beszélgetésbe elegyedni (22,4%), mint azok, akik inkább csak külső szemlélőként vesznek részt az ilyen eseményeken (22,2%). (A döntő többséget viszont – több mint 55 százalékkal – itt is az ambivertáltak képviselik. Ők azok, akik beszélgetnek ugyan, de csupán azokkal, akiket már ismernek.)

A másik említett kérdés pedig így hangzott: Gyerekként gyakran mondták rólad, hogy félénk és csendes vagy? Erre a válaszadók 28,6 százaléka felelte azt, hogy ez sosem merült fel, amely extrovertált személyiséget sejtet. Ez az arány 1,2 százalékkal haladja meg az inkább introvertált, már gyerekként is félénk tesztkitöltőink arányát (27,4). De összességében azok vannak többségben olvasóink körében, akiket már fiatalabb korukban is visszahúzódónak tartottak – legfeljebb nem minden közegben.

önismereti teszt egyik kérdése
Az A és a C lehetőséget a válaszadók összesen 71,4 százaléka jelölte be. Fotó: HáziPatika.com

A fentiek ellenére az olvasóink által legideálisabbnak tartott esti programot firtató kérdésünkre meglepően kevés „extrovertált válasz” érkezett. A válaszadók alig 6 és fél százaléka, vagyis mintegy 740 személy nyilatkozott úgy, hogy minél több ember között lehet esténként, annál inkább elemében érzi magát. 32,5 százalék a legszívesebben a legjobb barátjával iszogat vagy vacsorázik kettesben, valamelyikük otthonában vagy egy csendes helyen. Több mint hétezren viszont azt felelték erre a kérdésre, hogy hangulat- és társaságfüggő, éppen mihez van jobban kedvük – ez a megkérdezettek 61,1 százalékát teszi ki.

Te milyen vagy?

A fentiekből már kaphattál némi képet, hogy melyik személyiségre mik jellemzőek. Az alábbiakban azonban – a Healthline összefoglalói alapján – kicsit részletesebben is bemutatjuk az introvertált, az extrovertált és az ambivertált emberek ismertetőjegyeit.

Inkább introvertált vagy, ha

 • a leginkább egyedül és csendben szereted tölteni az idődet;
 • kimerítenek a szociális interakciók és a túl erős ingerek;
 • szívesebben és hatékonyabban dolgozol egyedül;
 • nem érzed jól magadat, ha a figyelem középpontjába kerülsz;
 • társaságban inkább távolságtartóan viselkedsz;
 • jó hallgatóságnak tartanak;
 • nehezen viseled a konfliktusokat;
 • kevés barátod van, de velük szoros, mély kapcsolatot ápolsz;
 • jobban fejezed ki magadat írásban, mint szóban;
 • hajlamos vagy magadban tartani gondolataidat és érzéseidet;
 • egy-egy döntés meghozásához gyakran sok időre van szükséged, amíg mindent mérlegelni tudsz;
 • ritkán vagy spontán, és nehezen viseled a változásokat;
 • gyakran elmélkedsz magadban, akár mások jelenlétében is elveszel a gondolataidban, „a saját kis világodban élsz”.

Valószínűleg extrovertált vagy, ha

 • mások nyitott és beszédes személyként jellemeznek;
 • nagy tömegben is komfortosan érzed magadat;
 • könnyen alakítasz ki új kapcsolatokat;
 • az egyedüllét és a csend inkább lehangol;
 • sok barátod van, de nem mindegyikükkel ápolsz szoros kapcsolatot;
 • szereted kibeszélni a problémáidat, nem tartod magadban a gondolataidat;
 • élvezed, ha a figyelem középpontjába kerülsz;
 • hajlamos vagy az impulzívabb viselkedésre;
 • jellemzően optimista vagy;
 • nem igazán félsz a kockázatoktól, meglehetősen rugalmas vagy.

Az ambivertáltak, vagyis kevert személyiségűek közé tartozol, ha

 • az egyik szituációban extrovertált, míg egy másikban inkább introvertált választ adsz;
 • kitűnően kommunikálsz, de hallgatóságnak is kiváló vagy;
 • jól alkalmazkodsz mások személyiségéhez, illetve az adott helyzethez;
 • remekül érzed magadat társaságban, de értékeled az egyedül töltött időt is;
 • extrovertáltakkal és introvertáltakkal is jól kijössz;
 • nem zavar, ha időnként a figyelem középpontjába kerülsz, de az sem okoz problémát, ha távol maradsz a reflektorfénytől;
 • szívesen ismerkedsz meg új emberekkel, ám a megfelelő hangulatban kell lenned hozzá – sokat segít például, ha ilyenkor ott vannak veled a barátaid.

Ne feledd: egyik személyiség sem jobb vagy rosszabb a többinél, csupán különböző – tőled is csak színesebbé válik a világ. Ha azonban tisztában vagy saját jellemzőiddel, könnyebben boldogulhatsz mindennapi kapcsolataidban és jobban megértheted, hogy bizonyos helyzetekben miért pont úgy viselkedsz, ahogy.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17 °C
Minimum: +3 °C

A fátyolfelhők mellett nyugatról kelet felé egy vastagabb felhősáv is vonul. Nagyobb területen a keleti, északkeleti harmadban lehet kevésbé felhős, illetve derült az ég, főleg arrafelé helyenként köd képződhet. Csapadék továbbra sem valószínű. A légmozgás az ország legnagyobb részén gyenge vagy mérsékelt lesz, de a Dunántúlon az éjszaka második felében kevés helyen már megélénkülhet az északi, északnyugatira forduló szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 7 fok között várható, de a derült északi, északkeleti fagyzugokban néhol fagypont környékére hűlhet a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra