Hatalmas különbségek vannak a fővárosi és a vidéki fizetések között

A GKI Gazdaságkutató szerint jelentős területi eltérések vannak a nettó átlagkeresetekben Magyarországon.

A 2022-es adatok alapján a budapesti átlag nettó havi 370 ezer forint, miközben a községek átlaga 243 ezer forint. A megyei jogú városoké 11 százalékkal magasabb a városi átlagnál - írja a hvg.hu a GKI Gazdaságkutató alapján.

fizetés kereset
A fővárosi és a községi átlagkeresetek között több mint 100 ezer forint van. Fotó: Getty Images

A GKI szerint ennek több oka lehet, például a települések eltérő gazdasági szerkezete, de a leginkább meghatározó tényező a diplomások aránya lehet

2022-ben a diplomások aránya 1 százalékpontos növekedése a települési havi nettó átlagkeresetet 5 ezer forinttal emelte meg. A diplomások fizetése a szakmunkásokét 38-95 százalékkal haladja meg. Mindez azt is jelenti, hogy ahol több diplomás lakik, ott a vásárlóerő is magasabb, így több szolgáltatásra van szükség ezeken a helyeken. Ez új munkahelyekhez és magasabb bérekhez vezet a nem diplomások körében is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, és főként az északi területeken fordulhat elő helyenként gyenge eső. Néhol előbukkanhat a nap. A déli, délnyugati szelet élénk, elsősorban a nyugati országrészben erős, olykor viharos lökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 11 és 17 fok között valószínű, de az északkeleti határszélen kissé hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 7 és 12 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani, a frontérzékenyek számára is nyugodtak lesznek az időjárási viszonyok.