A zuhanyozás ezért lehet veszélyes

HáziPatika

Egy friss kutatás során megvizsgálták, milyen baktériumtelepek élnek a zuhanyfejeken, és hogyan hatnak az egészségünkre.

Egy kutatócsoport 656 amerikai és európai háztartásban lévő zuhanyfejről gyűjtött mintát, melyet aztán DNS-szekvenálással elemeztek. A vizsgálat segítségével a kutatók meg tudták állapítani, milyen baktériumfajok mekkora mennyiségben élnek a zuhanyfejeken.

Különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon
Különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon

A kutatók leggyakrabban különböző mikrobaktériumokat azonosítottak a mintákon. 

A mikobaktériumok három fő csoportba oszthatók: tuberkulózist okozó baktériumok, leprát okozó baktériumok, és végül az összes többi, gyűjtőnevükön nem tuberkulózisos mikobaktériumok, amelyeket atípusos mikobaktériumoknak is neveznek.

A szennyeződés alapján régiókat különböztettek meg.  Sokkal gyakrabban fordultak elő mikrobaktériumok az Egyesült Államokból származó zuhanyfejeken, mint az európaiakon, és különösen gyakoriak voltak az olyan földrajzi pontokon, ahol egyébként is gyakran fordul elő nem tuberkulózisos mikobaktériumok okozta tüdőbetegség - például Dél-Kaliforniában, Floridában és New Yorkban. A zuhanyfejeken megtelepedő baktériumoknak valószínűleg nagy szerepük lehet a betegség terjesztésében.  


"Lenyűgöző mikrobiális világ virágzik a háztartásokban található zuhanyfejeken, az ott élő baktériumoknak pedig minden zuhanyzás alkalmával ki vannak téve az emberek" - mondta a vizsgálattal kapcsolatban Noah Fierer kutató. "A legtöbb mikroba ártalmatlan, de néhány bizony veszélyes lehet az egészségünkre. A következőkben azt szeretnénk majd tanulmányozni, hogy pontosan mi okozza a baktériumok ilyen látványos földrajzi elkülönülését."

Forrás: Daily Mail

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag