Humánmeteo: lehangoló lesz a szombat (2020.01.17.)

A napsütés hiánya nem csak hangulatunkra, de fizikai állapotunkra is rányomja bélyegét. Ráadásul estefelé hidegfronti hatásokra is számítani kell.

Szombaton napközben frontmentes marad az idő, majd az esti órákban egy hidegfront közelíti meg térségünket - jelenti a Meteo Klinika. Fényszegény marad az idő, csak helyenként bújhat elő a nap. Emiatt többen fáradékonynak érezhetik magunkat, depresszió is jelentkezhet. A lehangoltság leküzdésében segíthet, ha pozitív környezetben tölti a napját és színes ruhadarabokat visel.

A fokozottan érzékenyek - elsősorban a Dunántúlon - az esti óráktól már tapasztalhatnak hidegfronti jellegű tüneteket. Görcsös fejfájás, izom és hasi görcsök egyaránt felléphetnek. Éjszaka pedig már intenzív panaszokra is számítani kell.

Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak.  Fotó: iStock
Az időjárás nem kedvez a szabadtéri programoknak. Fotó: iStock

A nyirkos, hűvös időben alacsony a hő-és komfortérzet. ezáltal könnyen megfázhatunk, ha nem vigyázunk. A meghűlés elkerülése érdekében fontos, hogy az évszaknak megfelelő réteges és vastag öltözetet viseljünk.

A légszennyezettség sajnos még mindig magas, több helyen kedvezőtlen a levegő minősége. Aki teheti, válassza a tömegközlekedést a saját gépjárműve helyett. A mégis autózók készüljenek fel rá, hogy a párás és ködös tájakon jelentősen lecsökken a látótávolság, emellett a nedvessé váló útburkolaton megnő a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében érdemes nagyobb követési távolságot tartani és a megszokottnál lassabban vezetni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció