Humánmeteo: így hat ránk a szeles idő (2021.05.17.)

Kedden is folytatódik a megterhelő időszak, a szélre érzékenyek panaszai pedig még napokig nem szűnnek. A tartós igénybevétel másokat is megviselhet, a fejfájás sokaknál nem akar szűnni.

Kedden a szél, a szokatlanul hűvös idő, és keleten a párás levegő határozzák meg az élettani helyzetet, így nem számíthatunk arra, hogy korábbi panaszaink jelentősen mérséklődnének. A csapadékhajlam ugyan átmenetileg gyengül, de az ilyenkor szokásosnál 5-8 fokkal is hűvösebb lesz, ráadásul az esőt is több helyen kísérik erős széllökések. A szervezetünk most sem tud kellőképpen pihenni, regenerálódni. Az erősen szeles, hűvös idő a szervezetünk védekezőképességét is próbára teszi: fertőzésveszély térkép a Meteo Klinikán!

Szeles, esős időre számíthatunk, ami a szervezetünket is megterheli majd. Fotó: Getty Images
Szeles, esős időre számíthatunk, ami a szervezetünket is megterheli majd. Fotó: Getty Images

Elviselhetetlen fejfájás gyötörhet

A Frontjelentésben szereplő panaszok mellett például a fejfájásunk is tartós, és egyre elviselhetetlenebb lehet. Amennyiben érzékenyek vagyunk a szélre, akkor továbbra is alvásproblémákkal küzdhetünk: a nyugtalan éjszaka másnap aztán a teljesítményére is rányomhatja bélyegét, éppen ezért próbáljunk lefekvés előtt nyugodt körülményeket teremteni a hálószobában, és a vacsorát se hagyjuk késői időpontra. Próbáljuk tudatosan kerülni a stresszt, tervezzük meg előre a napirendünket.

A szabadtéri tevékenységek során rendkívül zavaró szélre kell készülni, sokfelé akár viharos lökések is lesznek. A szél több fokkal csökkenti az érzett hőmérsékletet és alacsony komfortérzetet is okoz. Keleten az esernyőkre is szükség lesz.

A szabadban a napos déli órákban erős lesz az UV-sugárzás, fontos, hogy megfelelően óvjuk bőrünket a káros sugarak ellen. Használjunk 30-40-es faktorszámú fényvédő szereket - ne feledjük, hogy a hűvös időben is le lehet égni az ilyen napállás mellett.

Az allergiásoknak jó hír, hogy a hűvös, csapadékos időben a levegő pollentartalma többfelé jelentősen csökkent, de a napos délutánon ismét egyre több virágpor lesz a levegőben. A közlekedést az erős széllökések tehetik nehezebbé, vezessünk lassabban, nagyobb figyelemmel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)