Humánmeteo: fájdalmas vasárnap jön (2020.01.04.)

Vasárnap nem érkezik front, de a szél hatására fokozódik a fejfájás és alvásproblémák is felléphetnek, valamint a gyermekeket is érzékenyebben érintheti ez az idő.

Vasárnap sem érkezik front fölénk, de a szélre érzékenyek országszerte erős fejfájást tapasztalhatnak, emellett az elalvás is nehezebb lehet a megszokottnál, a rosszul alvók most még nehezebb éjszaka elé néznek - írja a Meteo Klinika. A panaszok mérséklése és a nyugodtalvásérdekében lefekvés előtt szellőztessünk, és egy forró fürdő is elősegítheti a pihenést. Az álmatlanság a következő napjára is rányomhatja a bélyegét, fáradékonyabbak lehetünk és a figyelme, valamint a munkavégző képessége is lecsökken.

A vasárnapi idő kellemetlen tüneteket válthat ki. Fotó: iStock
A vasárnapi idő kellemetlen tüneteket válthat ki. Fotó: iStock

A nagy szél okozhat panaszokat

A napközben fellépő fáradtság leküzdésében segít, ha elfogyasztunk 2-3 csésze teát, a kávé és más magas koffeintartalmú italok fogyasztása most is kerülendő! A szél szintén sokaknál válthat majd ki kellemetlen tüneteket.

Többfelé kisüt a nap, csapadék sehol sem várható. A hő-és komfortérzeten a megerősödő szél ront, a megfázás elkerülése érdekében fontos a réteges öltözet. A légszennyezettség csökken, csak néhány nagyobb városban lehet kedvezőtlen a levegő minősége.

A közlekedést az erős szél zavarja leginkább. A szél hatására csökken a gépjármű menetstabilitás, emellett ingerlékeny sofőrök fokozzák a balesetveszélyt. Legyünk nagyon körültekintőek és vezessünk fokozott figyelemmel!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső