Humánmeteo: front mögötti fronthatások

Szerdán az előző nap átvonult hidegfront mögött újabb front nem érkezik a Kárpát-medence térségébe. Ennek ellenére humánmeteorológiailag változatos képet mutathat az ország.

Szerdán frontmentes napban lehet részünk, az elvonult hidegfront mögött megnyugszik a légkör. Alapvetően napos idő várható, jelentősen csökken a fülledtség, ezzel együtt a hőmérséklet országszerte visszaesik. A hétfőhöz képest akár 10 fokkal is alacsonyabban alakulhatnak a maximumok! A front mögötti légköri helyzetben fellépő panaszokról és a kezelési lehetőségekről a Meteo Klinika Frontjelentése ad részletes tájékoztatást.

Meteogyógyászok arra hívják fel a figyelmet, hogy amennyiben fokozottan érzékeny a hidegfrontra, akkor hajnalban és délelőtt a Tiszántúlon tapasztalhat enyhébb görcsöket. A frontátvonulásokat leginkább megszenvedő szív- és keringési betegek is fellélegezhetnek, erős humánmeteorológiai hatás nem éri őket.

Az erős szél okozhat fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot. Fotó: Getty IMages
Az erős szél okozhat fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot. Fotó: Getty IMages

Ha viszont érzékeny a szélre, akkor számítson arra, hogy az erős szél okozhat fejfájást, ingerlékenységet, nyugtalanságot, különösen a Dunántúlon és északkeleten. Ugyancsak akkor tapasztalhat alvásproblémát, ha a szeles időre érzékenyek közé tartozik. A légmozgás emellett pár fokkal csökkenti a hőérzetet is, és kissé zavaró lehet a szabadban végzett munka során.

A hűvösebb hajnali órákban felerősödhetnek a kopásos eredetű ízületi bántalmak – ebben az esetben tanácsos egy könnyed reggeli átmozgatással kezdeni a napot.

A körülmények kedveznek a kinti programoknak, a hőmérséklet a tavaszi középhőmérséklet, vagy valamivel az alatt alakul. A déli órákban a tartósabban napos tájakon az UV-sugárzás eléri az erős fokozatot, hiába hűvösebb az idő. Ilyen esetben a bőr 25-30, az érzékenyebbeknél pedig akár negyedóra alatt is leéghet, ha nem vigyáz. Használjon legalább 30-as fényvédő szereket, a szemét óvja UV-szűrős napszemüveggel! A tűző napon való tartózkodás során viseljen kalapot.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)