Hogyan jut be egy sportág az olimpiára?

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szerdai döntése alapján a gördeszkázás, a hullámlovaglás, a sportmászás, a karate és a baseball/softball lesz ott új belépőként a 2020-as tokiói nyári játékokon. De hogyan juthat be egy-egy sportág az amúgy is zsúfolt olimpiai versenyprogramba?

Az olimpia eredeti eszméje szerint nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos. Csakhogy a világ megváltozott, az olimpiai versenyek a világ legnagyobb monstre szórakoztató műsorává fejlődtek, s a nézők milliárdjai nagy győzelmeket és rekordokat akarnak látni. Ez határozza meg, hogy melyik sportágnak van esélye bejutni a programba (esetleg egy másik helyett).
Az olimpiai játékokat Juan Antonio Samaranch tette gigaeseménnyé. Az egykori spanyol bankár és diplomata 1980-2001 között volt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, aki azt tűzte ki célként, hogy a legjobb sportolók versenyezzenek az ötkarikás logó alatt. Ennek a törekvésnek első és talán azóta is legnagyobb sikere az volt, amikor 1992-ben (egy jelképes helyen, Samaranch szülővárosában), Barcelonában, az olimpián részt vett az amerikai profi kosárlabdasport legnagyobb csillagaiból álló Dream Team. Nem volt már kérdés innentől, hogy az olimpiai játékok valóban a versenysport csúcsát jelentik. Ez a kijelölt trend megváltoztatta, hogy milyen sportágak csatlakozhatnak (és melyek fognak kiszorulni).
Hogyan juthat be egy-egy sportág az amúgy is zsúfolt és túlfeszített olimpiai versenyprogramba?

Hogyan juthat be egy-egy sportág az amúgy is zsúfolt és túlfeszített olimpiai versenyprogramba?

Egy-egy sportág felvételét meggyorsíthatja a fokozódó népszerűség, a tömegmédiában (különösen a televízióban) való rendszeres megjelenés, a megfelelő szponzori háttér és a növekvő jövedelmek. A döntéseket a 90 tagú NOB hozza meg, de előtte egyeztetnek a helyi szervezőbizottsággal az olimpiai programbizottságon keresztül.

Kritériumok

A javaslatokat 5 kategóriába osztott 35 kritérium alapján értékelik.
1. Mozgalmi szempontok. A sportág története (szerepelt-e már az olimpián korábban), a nemzeti szövetségek száma, a világ vagy kontinentális bajnokságon való részvétel színvonala.
2. Szervezeti kérdések. A sportág pénzügyi helyzete, irányítási rendszere, a nemek közötti egyenlőség, és a stratégiai tervezés színvonala.
3. Az olimpiai mozgalomhoz való hozzájárulás: milyen a sportág imázsa, s ez kifejezi-e az olimpiai értékeket.
4. Népszerűség. Hány nézője van, mekkora a szponzorációja, mekkora médiaérdeklődést vonz, vajon a legjobb sportolók versenyeznének-e az olimpián.
5. Az üzleti modell. Milyen jövedelmeket generál a sportág, mekkorák a sportág fenntartási költségei és pénzügyi státusza.
Csakhogy bizonyos kategóriák sokkal fontosabbak másoknál. Például az olimpiai mozgalomhoz való hozzájárulás értékét a NOB egyre hangsúlyosabban kezeli, s olyan sportokat értékel magasabbra, amelyek vonzóak a fiatalok számára, s így a felvételét remélheti több "ifjúsági sport". Ez jól megmutatkozott a 2020-as tokiói program bővítésénél, amikor a hullámlovaglás zöld utat kapott. A feladat ugyanis az az olimpiai program bizottság számára, hogy a fiatalok számára relevánsnak tartsa meg az olimpiai játékokat. Így kerülhettek képbe olyan sportágak, mint a gördeszka vagy a sportmászás.

Népszerűség és készpénz

A népszerűség követelménye úgy is értelmezhető, hogy az adott sportágat űzzék az egész világon, férfiak és nők egyaránt. De ez a nemes gondolat gyakran leszáll a földre, s azt nézik igazán, hogy mekkora a sportág kereskedelmi értéke. A nézők és a média érdeklődése, a televíziós jogok értékesíthetősége és a szponzorok elérhetősége döntötte el, hogy miért a hetes rögbit és golfot látjuk majd Rióban, és nem a squasht. Híres golfozót, vagy rögbi játékost sokkal többen tudnak megnevezni, mint squasholót.

Változó műsor

Az olimpiai programnak megvan a magja, amelyet mintegy 25 sportág alkot, például a nyári játékokon a kosárlabda, az úszás vagy az atlétika. Más sportágakat viszont rendszeresen felülvizsgálnak, hogy a szerepeltetésükhöz megvan-e a helyi szervező bizottság támogatása egy adott helyen és időben. Például a softball és a baseball műsoron voltak 2008-ig, majd ejtették őket a londoni és a riói játékokra, de vissza kell venni őket 2020-ra a tokiói szervezők választása miatt.

A világméretű sportrendezvények színpadán a hősiességnek, a kitartásnak, a koncentrációnak lehet tanúja a közönség. De a kulisszák mögött egyre gyakrabban libben fel a fátyol a nem megengedett eszközökről, a leggyakrabban a tiltott teljesítményfokozó szerek használatáról, azaz a doppingról. Az utóbbi idők egyik legnagyobb botránya a meldonium nevű gyógyszerhez kapcsolódik. Részletek!

Néhány sportág esetében hatalmas erőforrásokat mozgatnak meg az olimpiai programba való bekerülésért. Lobbizás történik a sportág nemzetközi szövetségének oldaláról, amelyhez különböző országok is csatlakoznak a maguk csatornáin. A személyes befolyások miatt időnként váratlan döntések születnek. Az egyik legősibb sportág például, a birkózás, vagy egy másik alapító sportág, a vívás részvételi lehetőségét korlátozták, de olyan sportágnak helyet szorítottak, mint az alig nézett sportmászás, vagy a mindössze hét országban játszott hetes rögbi (amely Jacques Rogge, előző NOB elnöke kedvence).
Az is nyilvánvaló, hogy a jelenlegi mintegy 10 ezer sportolónál sokkal több már kezelhetetlen lenne egy-egy olimpiai játékon. Rio de Janeiróban 28 sportág 10 500 sportolója indul. Tokióban 18 új versenyszám és további 474 sportoló bővíti a versenyeket, így 33 sportágban mintegy 11 ezer induló küzd majd a helyezésekért.
Ahogy a versenysport egyre nagyobb és népszerűbb lesz, egyre többen törekednének ezekre a helyekre. Nem csoda, hogy felmerült, a nyári sportágak egy részét, például a teremben játszható csapatsportokat áttennék a téli olimpiák műsorába. A nyomás még nem elég nagy, hogy ezt kikényszerítse. De ki tudja, mit hoz a jövő. Különösen, hogy a jelenlegi, országokat csődbe dönteni képes gigaeseményektől a rendező ország életébe sokkal jobban beépülni képes lebonyolítás irányába igyekeznek kormányozni az olimpiákat. Ha ez bekövetkezik, az talán a műsoron is nyomokat hagy majd.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +9 °C
Minimum:
-4, +1 °C

Hazánkban szombaton délelőtt sok lesz felettünk a felhő.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag