Odafigyeléssel elkerülhető a stroke

Ismerjük az ellenséget? A pitvarfibrilláció és a magasvérnyomás-betegség a stroke két legfontosabb kockázati tényezője. A magas vérnyomás korszerű készítményekkel már kiválóan karban tartható, pár éve pedig már a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésben is fölvehetjük a küzdelmet innovatív, ?okos gyógyszerekkel?. Azt, hogy ezek az innovatív véralvadásgátló szerek életet menthetnek, jól mutatja, hogy megelőző kezelés...

Ismerjük az ellenséget? A pitvarfibrilláció és a magasvérnyomás-betegség a stroke két legfontosabb kockázati tényezője. Amagas vérnyomáskorszerű készítményekkel már kiválóan karban tartható, pár éve pedig már a pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésben is fölvehetjük a küzdelmet innovatív, ?okos gyógyszerekkel?. Azt, hogy ezek az innovatív véralvadásgátló szerek életet menthetnek, jól mutatja, hogy megelőző kezelés nélkül húsz betegből egy szenvedhet el stroke eseményt évente. Szív- és érrendszeri betegségek, súlyfelesleg, zsíranyagcsere-zavar, cukorbetegség, dohányzás, stresszes mindennapok, fizikailag kevésbé aktív élet ? csak néhány tényező azok közül, amelyek növelik a stroke kockázatát. Különösen akkor van ez így, ha ezek együtt fordulnak elő. A legnagyobb kockázatot minden esetben a szív- és érrendszeri betegségek jelentik, leginkább pedig azoknak a pácienseknek kell figyelniük, akik magas vérnyomással, vagy pitvarfibrillációval küszködnek. Utóbbi az egyik legveszélyesebb kockázati tényező, és egyben a leggyakoribb szívritmuszavar. A betegség a magyar lakosság több mint 1 százalékát, azaz több mint 100 ezer diagnosztizált pácienst érint, a nem diagnosztizált betegekkel együtt ez a szám pedig elérheti a 200 ezer főt is. A pitvarfibrilláció okozta stroke megelőzésére pár éve már a magyar betegek számára is elérhetőek azok az új típusú antikoaguláns gyógyszerek, amelyek klinikai vizsgálatokban a hagyományos kezeléshez képest jelentősen csökkentették az agyi katasztrófák és a testszerte előforduló érelzáródások kockázatát. Ezek az innovatív, ?okos gyógyszerek? olyan véralvadásgátlók, amelyek nemcsak kiemelkedő hatékonyságúak, hanem nagy előnyük az is, hogy mellettük nem kell a véralvadás szintjét monitorozni. Emellett kevésbé kell étel- és gyógyszer-interakciókra számítani, így alkalmazásuk a betegek számára jelentős előnyöket kínál a jelenlegi, rutin kezeléshez képest. shutterstock_177782060 A magas vérnyomás megfelelő kezelése a másik fontos kockázatcsökkentési lehetőség, ez akár 40 százalékkal is mérsékelheti a stroke kialakulásának valószínűségét. Hála a gyógyszeripar innovációinak, ma már erre is van számos lehetőség. Azoknál, akik krónikus vesebetegséggel is küzdenek, kiemelten fontos a vérnyomás szoros ellenőrzése és a célvérnyomás elérése. A kockázat csökkentéséhez ugyancsak nélkülözhetetlen a rendszeres testmozgás, a megfelelő testsúly elérése, a stressz mérséklése, a koleszterin- és a vérzsírszintek normalizálása, a sófogyasztás minimalizálása. Ezek mind-mind segíthetnek abban, hogy megelőzzük a stroke kialakulását. A stroke tüneteinek felismerését videónk is segíti. Másik kisfilmünk a szélütés kockázatát növelő pitvarfibrilláció okait és tüneteit mutatja be.


Intő tünetek

A stroke leggyakoribb tünetei lehetnek a hirtelen fellépő arc aszimmetria, a féloldali végtaggyengeség, a hirtelen bekövetkező beszéd- és/vagy látászavar (például kettős látás, látótér-kiesés és látásvesztés). Ezek a tünetek felléphetnek együttesen és külön-külön is, átmeneti és maradandó jellegűek egyaránt lehetnek. Ha ilyesmit érzékelünk, azonnal mentőt kell hívnunk. Ez azért kulcsfontosságú, mert a tünetek kezdetétől számított 4,5 órán belül kezdett vérrögoldó kezeléssel a stroke kimenetele nagyban enyhíthető. Azaz nem szabad arra várni, hogy a tünetek esetleg maguktól elmúljanak, azonnal orvosi segítséget kell kérnünk.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait