Melanóma, karcinóma: új gyógyszer jöhet

A bőr daganatai sajnos egyre gyakoribbak, kialakulásuk a legtöbb esetben a nap sugárzására vezethető vissza. A számos országban már támogatással elérhető új gyógyszerek azonban segíthetnek a betegeken.

A melanóma és a karcinóma az abnormális bőrsejtekből kiinduló daganattípusok, melyek egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korosztályt érintenek. A betegségek mintegy 90 százaléka a káros UV-sugárzásra vezethető vissza, mely nagymértékben roncsolja a bőr sejtjeit.
A bőr festékes rosszindulatú daganata, a melanóma a bőrrákok mindössze 2-3 százalékát alkotja ugyan, de korán ad áttéteket a szervezet távolabbi pontjaira, például a tüdőbe, a májba, az agyba és a csontokba is. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon minden 100 ezer lakosra 12 melanómás beteg jut. A halálozás 1975 óta folyamatosan emelkedik, és 2001-ben csaknem kétszer annyi beteg halt meg melanómában, mint 25 évvel korábban.

A korábbi terápiás javaslatokkal szemben (melyekben elsősorban a daganat elpusztítására koncentráltak), az új készítmények növelik az áttétes melanomában szenvedő betegek teljes túlélését, szemben a jelenleg alkalmazott kemoterápiával, amelynek nincs pozitív hatása a betegek túlélésére.

Új gyógyszerek segíthetnek a melanóma kezelésében

Új gyógyszerek segíthetnek a melanóma kezelésében


Az utóbbi évek gyógyszerfejlesztéseinek köszönhetően több új, áttörést jelentő hatóanyag került törzskönyvezésre: részben immunterápia, részben pedig olyan okosgyógyszerek, úgynevezett BRAF-kináz gátlók, melyek azokban az esetekben lehetnek hatásosak, amikor a daganat kialakulása mögött egy speciális genetikai módosulás, az úgynevezett BRAF-mutáció áll. E mutáció a melanómás betegek körülbelül felénél mutatható ki. A célzott terápiára mintegy évi 150 új melanómás beteg lenne alkalmas. Az utóbbi években a nemzetközi és hazai irányelvek is változtak, a kemoterápiás kezeléseket ugyanis már nem minden esetben alkalmazzák rutinszerűen első terápiaként, ami mind a betegek életkilátásait, mind életminőségüket javítja.

Az új terápia a klinikai vizsgálatokban jelentősen meghosszabbította a betegek élettartamát, valamint a betegség súlyosbodásáig eltelt időt. Alkalmazása mellett a legtöbb beteg esetében a tumor méretének csökkenését észlelték. A melanómánál jóval több embert érinthet az úgynevezett bazálsejtes karcinóma (vagy más néven bazalióma), a bőr nem festékes daganatainak egyik típusa.

A legtöbb bazálsejtes karcinómát elsősorban sebészileg kezelik, effektív terápia ez idáig nem létezett a lokálisan előrehaladott vagy áttétes bazálsejtes karcinóma kezelésére. A már áttétet is képzett daganatot krioterápiával, sugár-, illetve kemoterápiával is próbálják kezelni a daganat műtéti kimetszése mellett. Ezeknek a módszereknek azonban számos mellékhatása lehet, és akár maradandó károsodást is okozhatnak a betegeknél. Különösen nagy jelentősége van tehát az új gyógyszeres terápiáknak.

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait