Melanóma, karcinóma: új gyógyszer jöhet

HáziPatika

A bőr daganatai sajnos egyre gyakoribbak, kialakulásuk a legtöbb esetben a nap sugárzására vezethető vissza. A számos országban már támogatással elérhető új gyógyszerek azonban segíthetnek a betegeken.

Az UV-sugárzás a ludas

A melanóma és a karcinóma az abnormális bőrsejtekből kiinduló daganattípusok, melyek egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb korosztályt érintenek. A betegségek mintegy 90 százaléka a káros UV-sugárzásra vezethető vissza, mely nagymértékben roncsolja a bőr sejtjeit.
A betegségek mintegy 90 százaléka a káros UV-sugárzásra vezethető vissza
A betegségek mintegy 90 százaléka a káros UV-sugárzásra vezethető vissza
A bőr festékes rosszindulatú daganata, a melanóma a bőrrákok mindössze 2-3 százalékát alkotja ugyan, de korán ad áttéteket a szervezet távolabbi pontjaira, például a tüdőbe, a májba, az agyba és a csontokba is. A Nemzeti Rákregiszter adatai szerint Magyarországon minden 100 ezer lakosra 12 melanómás beteg jut. A halálozás 1975 óta folyamatosan emelkedik, és 2001-ben csaknem kétszer annyi beteg halt meg melanómában, mint 25 évvel korábban.
A korábbi terápiás javaslatokkal szemben (melyekben elsősorban a daganat elpusztítására koncentráltak), az új készítmények növelik az áttétes melanomában szenvedő betegek teljes túlélését, szemben a jelenleg alkalmazott kemoterápiával, amelynek nincs pozitív hatása a betegek túlélésére.

Az utóbbi évek gyógyszerfejlesztéseinek köszönhetően több új, áttörést jelentő hatóanyag került törzskönyvezésre: részben immunterápia, részben pedig olyan okosgyógyszerek, úgynevezett BRAF-kináz gátlók, melyek azokban az esetekben lehetnek hatásosak, amikor a daganat kialakulása mögött egy speciális genetikai módosulás, az úgynevezett BRAF-mutáció áll. E mutáció a melanómás betegek körülbelül felénél mutatható ki. A célzott terápiára mintegy évi 150 új melanómás beteg lenne alkalmas. Az utóbbi években a nemzetközi és hazai irányelvek is változtak, a kemoterápiás kezeléseket ugyanis már nem minden esetben alkalmazzák rutinszerűen első terápiaként, ami mind a betegek életkilátásait, mind életminőségüket javítja.

Mi az a bazálsejtes karcinóma?

Az új terápia a klinikai vizsgálatokban jelentősen meghosszabbította a betegek élettartamát, valamint a betegség súlyosbodásáig eltelt időt. Alkalmazása mellett a legtöbb beteg esetében a tumor méretének csökkenését észlelték. A melanómánál jóval több embert érinthet az úgynevezett bazálsejtes karcinóma (vagy más néven bazalióma), a bőr nem festékes daganatainak egyik típusa.

A legtöbb bazálsejtes karcinómát elsősorban sebészileg kezelik, effektív terápia ez idáig nem létezett a lokálisan előrehaladott vagy áttétes bazálsejtes karcinóma kezelésére. A már áttétet is képzett daganatot krioterápiával, sugár-, illetve kemoterápiával is próbálják kezelni a daganat műtéti kimetszése mellett. Ezeknek a módszereknek azonban számos mellékhatása lehet, és akár maradandó károsodást is okozhatnak a betegeknél. Különösen nagy jelentősége van tehát az új gyógyszeres terápiáknak.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait