Nagy áttörés jöhet a gyógyításban

HáziPatika

Komoly betegségek gyógyításában várható jelentős előrelépés a következő évtizedben. Leginkább a daganatok orvoslásának fejlődésében bíznak a legnagyobb gyógyszergyártók vezetői - derült ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) kutatásának eredményeiből.

A modern orvostudománynak köszönhetően napjainkban már sok - korábban halálos - betegség gyógyítható. A jelenlegi innovatív gyógyszerfejlesztések is azt a célt szolgálják, hogy a ma még rettegett kóroktól mindörökre megszabadulhassunk.

Mi várható a következő 10 évben?

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép a gyógyszergyártás és az egészségügy jövőjét, valamint a legújabb technológiák hazai helyzetét vizsgálta. A gyógyszergyártó vállalatok vezetői a legtöbb betegséggel kapcsolatban optimisták, és komoly előrelépéseket várnak ezek gyógyításában. Úgy vélik, hogy a daganatos betegségek kezelésében szinte biztosan nagy áttörések lesznek 10 éven belül.

gyógyszerfejlesztés, gyógyszerinnováció, innovatív gyógyszerek, okosgyógyszerek, innovatív gyógyszergyártók, rákkezelés, áttörés
Nagy áttörések lesznek 10 éven belül. Fotó: iStock
Azonban nemcsak a rák, hanem számos más egészségügyi probléma terén is nagy előrelépésekre számítanak. Áttörés jöhet többek között a ritka, a mentális, a légzőszervi, az emésztőszervi, valamint szív- és érrendszeri betegségek esetén is, és várhatóan a diabétesz és az Alzheimer-kór kezelésében is új dimenziók nyílnak majd.

Több ezer új gyógyszert fejlesztenek - részletek itt!

A válaszadók szerint gyógyszeripari innovációt a gyógyszerkassza növelésével, a szakemberek itthon tartásával, valamint a klinikai kutatások ösztönzésével lehetne támogatni. Azonban a veszélyekről sem szabad megfeledkezni: a megkérdezettek leginkább a szellemi tulajdon védelmének csökkenésétől, a képzett munkaerő hiányától, valamint a gazdasági visszaeséstől tartanak. Ezeken kívül az álhírek, a környezeti változások (globális felmelegedés) és a személyes adatokkal történő visszaélések is bizonytalanabbá teszik a gyógyszeripar jövőjét.

Fontos a technológiai fejlődés

A II. Innovatív Gyógyszeripari Körkép azt is vizsgálta, mely technológiák milyen mértékben befolyásolják az innovatív gyógyszeripar fejlesztéseit a következő 10 évben. Az eredmények alapján a személyre szabott orvoslás, a célzott terápiák, a big data, valamint a sejt-, szövet- és génterápiák számítanak a legmeghatározóbb jövőbeni technológiáknak. Azonban a mesterséges intelligenciának és a 3D nyomtatásnak is nagy szerepe van gyógyszerfejlesztésben.


A technológiák hazai helyzetéről pedig úgy válik, a nemzetközi szinthez képest kissé le vagyunk maradva - leginkább a robotika, a sejt- és szövetterápiák, valamint a nanomedicina területén.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait