Hatalmas teher a depresszió

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12 százalékáért ezek felelnek, ráadásul a legnagyobb hatást is ezek fejtik ki a munkaerőpiacra. A szakmabeliek szerint a témát már csak emiatt is intenzíven kell kutatni.

A mentális betegségek róják a legnagyobb terhet Európára, az egészségcsökkenés legalább 12 százalékáért ezek felelnek, ráadásul a legnagyobb hatást is ezek fejtik ki a munkaerőpiacra. A szakmabeliek szerint a témát már csak emiatt is intenzíven kell kutatni.


Több mint 1000 európai kutató, páciens, családtag és szakmai szervezet bevonásával készült el 2015 őszén az a tanulmány, amely szerint célzott kutatásokkal 10 éven belül a mentális betegségek okozta terhek jelentős csökkenését lehetne elérni. A Roamer-projektben részt vett a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikája is, a tőlük származó adatok az európait csak megerősíteni tudták: e szerint a magyar lakosság 38 százalékát érinti valamilyen mentális betegség, ebből a leggyakoribb a depresszió. Ráadásul a mentális betegségek kimutathatóan megrövidítik az életet, a szakemberek szerint ezért is lenne rendkívül fontos egy kutatásokat támogató európai összefogás.

Az új vizsgálatok megkezdését sürgeti az is, hogy a genomika, őssejtkutatás vagy az idegtudományok területén végzett közelmúltbeli kutatások során számos, pszichiátriai betegségek kialakulásában szerepet játszó gént azonosítottak, ezek segítségével pedig új kezelési eljárások válhatnak lehetővé.

Sok az új felfedezés

Amerikai kutatások a közelmúltban a depresszió kockázatát növelő érdekes okokra is rámutattak. A Columbia University tudósai például fölfedezték azt, hogy a chipsben, süteményekben és üdítőitalokban lévő feldolgozott szénhidrátok nem csak a mellrák és a szívroham rizikóját növelik, hanem menopauza után álló nőknél depresszióét is. Ennek oka, hogy a feldolgozott ételek olyan hormonválaszt keltenek a testben, amitől lecsökken a vércukorszint, ez pedig hangulatváltozásokat, kimerültséget, depresszióhoz közeli állapotot hozhat létre.

Érdekes az a kutatás is, amely apajzsmirigytúl- és alulműködésével hozta kapcsolatba a depressziót. A háttérben sejtett ok ez esetben is a hormonok háza táján keresendő: ilyenkor amiatt alakulhatnak ki depressziós tünetek, mert a pajzsmirigy által termelt hormonok az agy működését legalább annyira befolyásolják, mint az anyagcserét. Egyes szakértők szerint emiatt enyhíthetik a depressziót a pajzsmirigyproblémákra szedett gyógyszerek is.

Életmódváltók: "a nyári alak télen készül"

További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiKellemetlen együttlétek

45 felett: a kellemetlen együttlétek okaiA nők több mint fele tapasztal kellemetlen panaszokat

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beGátizom

5 izom kell ahhoz, hogy ne pisiljünk beA medencetájéki izmok mellett szükséges a farizmok, a belső és külső combizmok erősítése is

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Helyzetura

Mire figyeljen egy 40 feletti férfi?Egy negyvenes férfi élete egyik legaktívabb korszakát éli

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésFájdalom

Fájdalom: nem mindig jó a pihenésLüktető fej, sajgó hát, kínzó izomláz - a fájdalomnak sok fajtája létezik, amellyel mindenki találkozik néhányszor életében

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízGyógyvizek

Meglepő, mi mindent gyógyít a vízErősíti az immunrendszert, harmonizálja a testi szabályozó funkciókat

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanKórházi fertőzés

Ilyen fertőtlenítőszerek vannak a kórházakbanA kórházi fertőzések igen komoly problémát jelentenek szerte a világban

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal?Tavasz

Mi történik a hormonjainkkal tavasszal? Mi változik meg ilyenkor, mi történik a testünkben?

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Ha több gyógyszert szed egyszerre, ügyeljen arra, hogy módosulhatnak a mellékhatások, olyanok is felléphetnek, amelyeket az egyes gyógyszerek magukban nem okoznának.