A lábat is veszélyezteti a cigaretta

HáziPatika

A dohányzás egyik igen súlyos következménye az alsó végtagi érszűkület, amely gyakran akár mindkét láb elvesztéséhez is vezethet. A betegség nőknél korábban jelentkezik, mint a férfiaknál, de a megelőzés érdekében mindkét nem képviselői jól teszik, ha mihamarabb fölhagynak ezzel a káros szenvedéllyel.

Veszélyezteti a lábainkat a cigi?

Magyarország a dohányzást tekintve a világranglista dobogós helyén áll: a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szál évente. A Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság arra hívja fel a figyelmet, hogy hazánkban évente 6000-8000 olyan amputációt végeznek, amelyek jelentős részben a dohányzásra vezethetők vissza. Szintén rémisztő adat, hogy 65 év felett minden ötödik embernek perifériás érbetegsége van.

A cigarettát minél hamarabb le kell tenni, okosgyógyszer cigaretta cigi dohányzás
A cigarettát minél hamarabb le kell tenni

Veszedelmes érszűkület

FONTOS!

A cigarettát lehetőleg minél hamarabb le kell tenni, ugyanis a miatta kialakuló érszűkület nem csak az idősek betegsége. A nők külösen veszélyeztetettek

Fontos tudni, hogy az aktív dohányzás már önmagában ötszörösére emeli az érszűkület kialakulásának esélyét, a leszokás pedig azért fontos, mert azzal a kockázat jelentősen csökkenthető. A vizsgálatok eredményei egyértelműen azt mutatják, hogy soha sem késő leszokni a dohányzásról. Nem annyira egyéni döntés kérdése, de lehetőleg a passzív dohányzást is mellőzni kell. Azoknál ugyanis, akik mások füstjét szívják, szintén 20 százalékkal nagyobb az érszűkület rizikója. Megközelítőleg 2500 azon passzív dohányosok száma is, akiket mások cigarettafüstje öl meg.

A dohányzás az érszűkület kockázatát amiatt növeli, mert az általa a szervezetbe került anyagok károsítják az ereket és hozzájárulnak azok elmeszesedéséhez, beszűküléséhez, valamint növelik a vérrögképződés veszélyét.

Muszáj elnyomni a csikket

Az érszűkület kezelésének elsődleges célja a beteg tüneteinek javítása. Ehhez elengedhetetlen az életmódváltás, a dohányzás lehetőség szerint végleges elhagyása vagy legalább drasztikus csökkentése, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a koleszterin- és avércukorszintbeállítása, a testsúly karbantartása, valamint a szűrővizsgálatok elvégzése.


Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy vannak olyan folyamatok, amelyek már nem visszafordíthatóak, tehát a dohányzás elhagyása önmagában nem old meg minden problémát. De mindenesetre csökkenti a betegség előrehaladását és a szükségessé váló érműtétek, tágítások tartós eredményességét is jelentősen javítja. Nem utolsó sorban a dohányzás egyéb szerveket érintő károsító hatása is megszűnik.

A cigarettát lehetőleg minél hamarabb le kell tenni, ugyanis a miatta kialakuló érszűkület nem csak az idősek betegsége: aki húsz éves kora előtt napi egy doboz cigarettát szív el, annál már negyven éves kor körül kialakulhat a betegség.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Tippek

Legyen önnél egy naprakész lista, arról hogy milyen vényköteles és vény nélküli gyógyszereket, milyen hatáserősségben és milyen adagolásban szed.