Miért kell bizalom a gyógyuláshoz?

HáziPatika

Már több kutatás is bebizonyította, hogy a jó orvos-beteg kapcsolat a gyógyítás egyik alapfeltétele, és hogy a gyógyulásban nagy szerepe van az orvos iránt érzett bizalomnak.

A Michigani Állami Egyetem kutatói nemrég arra kerestek választ, hogyan befolyásolja a beteg-orvos kapcsolat a kezelések, terápiák sikerességét. A kutatásban résztvevő betegeket két csoportra osztották. Míg a páciensek egyik felével egy betegközpontú orvos foglalkozott, aki a betegek panaszaival kapcsolatos egyéb aspektusokról is érdeklődött, például a páciensek lelki és szociális hogylétéről, addig a többieket kezelő szakember kizárólag a betegséghez kapcsolódó kérdéseket tett fel, például az érintettek gyógyszerszedési szokásairól. A résztvevőkkel a későbbikekben egy kérdőívet töltettek ki, melyben a többi között arra is rákérdeztek, hogy milyen bizalmi kapcsolat alakult ki a betegek és orvosuk között. A válaszokból pedig egyértelműen kiderült, hogy az első csoport tagjai - akikkel a betegközpontú szakember foglalkozott - jobban kezdtek bízni a kezelőorvosukban.

bizalom, gyógyulás

Tudni kell kommunikálni az orvossal

Sajnos az orvos-beteg kommunikáció gyakran akadozik, a félreértések pedig komoly gondot is okozhatnak. De vajon miért nem tudunk kérdezni a rendelőkben, illetve hogyan tudjuk a legkönnyebben kifaggatni az orvost? A témáról dr. Stauder Adrienne pszichiátert, pszichoterapeutát, a Semmelweis Egyetem docensét kérdeztük.

A kísérletnek azonban itt még nem volt vége, a kutatók a jelenség mögött meghúzódó neurobiológiai folyamatokra is kíváncsiak voltak. Következő lépésben a résztvevők egy injekciót imitáló enyhe elektrosokkot kaptak, miközben a kezelőorvosuk fényképét kellett nézniük.

A kísérlet során a kutatók MR-felvételekkel monitorozták a páciensek fájdalomérzékelő központjának aktivitását. A vizsgálat eredménye az lett, hogy a betegközpontú orvosok által kezelt betegeket annyira megnyugtatta az orvosuk látványa, hogy jóval alacsonyabb mértékben reagáltak a fájdalomra. A szakértők azt is kimutatták, hogy a páciensekre odafigyelő orvosok betegei jobb egészségi állapotban fejezték be a kezeléseket.

A bizalom elengedhetetlen a gyógyuláshoz

Néhány éve a Wall Street Journalben megjelent cikkben Leah Binder, az amerikai kórházak biztonság- és minőségfejlesztését támogató Leapfrog Group elnök-vezérigazgatója hívta fel a figyelmet az orvos-beteg bizalom fontosságára. A szakember akkor azt írta, hogy a sikeres ellátás megszervezéséhez az orvosnak és betegnek tökéletes összhangban kell működnie, azaz a sikeres gyógyítás egyik alapja a csapatmunka.


A szakértő szerint ugyanis ha már az első percektől kezdve kölcsönösen jól működik az orvos és betege között a kommunikáció, akkor a szakember könnyebben meg tudja győzni a pácienst a szakértelméről és az iránta való teljes odaadásról. A hatékony kommunikáció továbbá segít a betegek megnyugtatásában és abban, hogy biztonságérzet és bizalom alakuljon ki bennük orvosuk felé. A bizalom pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a páciens őszintén elmondjon minden fontos információt az orvosának, hogy elfogadja a számára előírt gyógyszereket és terápiákat, és biztonságban érezze magát a kezelés alatt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait