Miért kell bizalom a gyógyuláshoz?

HáziPatika

Már több kutatás is bebizonyította, hogy a jó orvos-beteg kapcsolat a gyógyítás egyik alapfeltétele, és hogy a gyógyulásban nagy szerepe van az orvos iránt érzett bizalomnak.

A Michigani Állami Egyetem kutatói nemrég arra kerestek választ, hogyan befolyásolja a beteg-orvos kapcsolat a kezelések, terápiák sikerességét. A kutatásban résztvevő betegeket két csoportra osztották. Míg a páciensek egyik felével egy betegközpontú orvos foglalkozott, aki a betegek panaszaival kapcsolatos egyéb aspektusokról is érdeklődött, például a páciensek lelki és szociális hogylétéről, addig a többieket kezelő szakember kizárólag a betegséghez kapcsolódó kérdéseket tett fel, például az érintettek gyógyszerszedési szokásairól. A résztvevőkkel a későbbikekben egy kérdőívet töltettek ki, melyben a többi között arra is rákérdeztek, hogy milyen bizalmi kapcsolat alakult ki a betegek és orvosuk között. A válaszokból pedig egyértelműen kiderült, hogy az első csoport tagjai - akikkel a betegközpontú szakember foglalkozott - jobban kezdtek bízni a kezelőorvosukban.

bizalom, gyógyulás

Tudni kell kommunikálni az orvossal

Sajnos az orvos-beteg kommunikáció gyakran akadozik, a félreértések pedig komoly gondot is okozhatnak. De vajon miért nem tudunk kérdezni a rendelőkben, illetve hogyan tudjuk a legkönnyebben kifaggatni az orvost? A témáról dr. Stauder Adrienne pszichiátert, pszichoterapeutát, a Semmelweis Egyetem docensét kérdeztük.

A kísérletnek azonban itt még nem volt vége, a kutatók a jelenség mögött meghúzódó neurobiológiai folyamatokra is kíváncsiak voltak. Következő lépésben a résztvevők egy injekciót imitáló enyhe elektrosokkot kaptak, miközben a kezelőorvosuk fényképét kellett nézniük.

A kísérlet során a kutatók MR-felvételekkel monitorozták a páciensek fájdalomérzékelő központjának aktivitását. A vizsgálat eredménye az lett, hogy a betegközpontú orvosok által kezelt betegeket annyira megnyugtatta az orvosuk látványa, hogy jóval alacsonyabb mértékben reagáltak a fájdalomra. A szakértők azt is kimutatták, hogy a páciensekre odafigyelő orvosok betegei jobb egészségi állapotban fejezték be a kezeléseket.

A bizalom elengedhetetlen a gyógyuláshoz

Néhány éve a Wall Street Journalben megjelent cikkben Leah Binder, az amerikai kórházak biztonság- és minőségfejlesztését támogató Leapfrog Group elnök-vezérigazgatója hívta fel a figyelmet az orvos-beteg bizalom fontosságára. A szakember akkor azt írta, hogy a sikeres ellátás megszervezéséhez az orvosnak és betegnek tökéletes összhangban kell működnie, azaz a sikeres gyógyítás egyik alapja a csapatmunka.


A szakértő szerint ugyanis ha már az első percektől kezdve kölcsönösen jól működik az orvos és betege között a kommunikáció, akkor a szakember könnyebben meg tudja győzni a pácienst a szakértelméről és az iránta való teljes odaadásról. A hatékony kommunikáció továbbá segít a betegek megnyugtatásában és abban, hogy biztonságérzet és bizalom alakuljon ki bennük orvosuk felé. A bizalom pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a páciens őszintén elmondjon minden fontos információt az orvosának, hogy elfogadja a számára előírt gyógyszereket és terápiákat, és biztonságban érezze magát a kezelés alatt.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait