Életet menthet, ha időben felfedezik a bajt

A szűrővizsgálatok életet is menthetnek, hiszen súlyos betegségek idejekorán történő felismerését teszik lehetővé.

Nézzük, milyen vizsgálatok ingyenesek, illetve milyen gyakran célszerű elvégeztetni őket.

 • A szűrővizsgálatok azért hasznosak, mert segítségükkel idejében, még tünetmentes állapotban fel lehet ismerni a daganatos megbetegedéseket is, ami jelentősen növeli a túlélési esélyeket.
 • A szűrővizsgálatokkal fölfedezett betegségek jellemzően kevésbé radikális módon kezelhetők, így segítségükkel megelőzhető a komolyabb egészségromlás.
 • A negatív eredménnyel járó szűrővizsgálatnak olyan pozitív hozadéka is van, hogy az érintett megnyugszik, hiszen biztos lehet abban, hogy súlyos betegségekről nem kell félnie.
 • Ugyan az egészségi állapot általános felmérését és a betegségek korai felismerését szolgáló vizsgálatokat nem finanszírozza a társadalombiztosítás, vannak olyan kiemelt szűrővizsgálatok, amelyeket bárki térítésmentesen igénybe vehet. Ezek közül a legegyszerűbb a vérnyomásmérés, amelyre általában nem is tekintünk szűrővizsgálatként, pedig az, hiszen alkalmas a szív- és érrendszeri megbetegedések tájékoztató szűrésére. Ezt évente egyszer illik megejteni a háziorvosnál akkor is, ha valakinek semmilyen ismert vérnyomásproblémája nincs. Szintén évente, vagy legalább kétévente tanácsos olyan beutalót is kérni a háziorvostól, amellyel szűrhetők a veseműködési problémák, a húgyúti fertőzések és cukorbetegség. Ez csak egy egyszerű vizeletvizsgálat, így elvégzése nagyon egyszerű.

  25 éves kor felett évente egyszer kérjen időpontot nőgyógyászati szűrésre
  25 éves kor felett évente egyszer kérjen időpontot nőgyógyászati szűrésre

  Nőgyógyász és urológus

  Nőgyógyászati onkológiai szűrésre, különös tekintettel a méhnyak elváltozásainak szűrésére 25 éves kor felett évente célszerű elmenni (a méhnyakrákszűrést az állami rendszer csak három évente javasolja, de a társadalombiztosítás évi egyszer finanszírozhatja). Az ilyen vizsgálatokon a petefészkeket is megtapintják, ultrahangos vizsgálatot is végezhetnek.

  A rákszűrő vizsgálat mellékleleteként egyre gyakrabban írnak le humán papillómavírus fertőzést, nem kis riadalmat keltve ezzel a betegeknél. Egyre gyorsabban terjed ugyanis a hiedelem, hogy a vírussal történőfertőzésegyet jelent a méhnyakrákkal. HPV-fertőzés tünetei és kezelése.

  Magán nőgyógyásznál lehet kérni HPV-szűrést is, amellyel nem csak az esetleges rákmegelőző állapotot lehet kimutatni, hanem azt is, ha valaki fertőződött a méhnyakrákért felelős vírustörzsek valamelyikével. A hagyományos nőgyógyászati citológiai vizsgálat mellett 45 éves kor felett kétévente javasolt az emlődaganat korai felfedezését segítő mammográfia is, tehát az emlő lágyrészének röntgenvizsgálata. Az emlő havonta történő otthoni önvizsgálata ettől függetlenül erősen ajánlott minden életkorban. Negyven éves kor felett a férfiaknak is tanácsos kétévente urológust fölkeresni a prosztatarák szűrése miatt.

  Béltől a tüdőig

  Negyvenöt éves kor felett már a gyomor- és bélrendszeri eredetű vérzések szűrése is ajánlott, amire kétévente a háziorvostól lehet beutalót kérni. A rejtett bélvérzés székletmintából mutatható ki, a korai rákok felismerését pedig azért segíti, mert a vastagbélrák rákmegelőző állapotának tartott mirigyes polipok időszakosan és kismértékben véreznek, ez a panasz pedig szemmel nem is látható. Viszont ez a vérzés laboratóriumi módszerekkel kimutatható, ezáltal pedig a rákmegelőző állapot a tünetek és a panaszok jelentkezése előtt felfedezhető. Azoknak, akiknek a családján belül már előfordult emésztőrendszeri daganat, vagy például vastagbélrák, már fiatalabb korban is célszerű ilyen szűrésre menniük. Ezen a területén komoly előrelépés lesz, hogy 2017 őszétől uniós forrásból vastagbélrák-szűrőprogramot vezetnek be Magyarországon.

  egészségszűrés

  A vastagbélrák korai tünetei, ezekre érdemes odafigyelni.

  A tüdőrákot is föl lehet fedezni szűrővizsgálattal, emiatt ilyen szűrésre a dohányosoknak különösen érdemes eljárniuk: ezt a röntgenvizsgálatot minden 40 év fölötti ember térítésmentesen veheti igénybe évente egyszer. A szájüregi daganatokat leginkább a fogorvosok szűrik, maga a vizsgálat pedig nem jelent mást, mint a szájüreg megtekintését, tapintását. Ezt a fogorvosok mellett térítésmentesen megtehetik a háziorvosok is.

  )
  Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

  Frontérzékeny? Vírus stresszes?

  Gyors segítség a szakértőtől!
  Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
  Headache illustration
  Fronthatás: Hidegfront
  Maximum: +29, +37 °C
  Minimum: +16, +23 °C

  Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

  Egészséget befolyásoló hatások: