A leghasznosabb okoskütyük

HáziPatika

Ugyan már rengeteg olyan okostelefonos alkalmazás van, amely mobiltelefonra telepítve könnyebbé teszi az egészségre való odafigyelést, illetve a betegségek kezelését, olyan okos kütyük is szép számmal akadnak, amelyek fizikai valójukban, külön eszközként léteznek. A telefonnal ezek is kommunikálhatnak, de a lényeget szerkezetük rejti.

  • Létezik már olyan okos gyógyszeres doboz, amely nem csak a gyógyszerszedést teszi könnyebbé, hanem figyelmeztetheti is a családtagokat akkor, ha egy idős hozzátartozó elfelejtette bevenni fontos gyógyszerét.
  • A folyamatosan viselhető aktivitásmérők nagyon hasznos információkat rögzíthetnek, ha pedig okos mérleggel is összepárosítják őket, még hatékonyabbá tehetik a fogyást.
  • Egyre több olyan eszköz kapható, amely telefonhoz kapcsolva egyszerűbbé teheti az életet. Ezek közül a legismertebb a vérnyomás mérésére alkalmas karpánt, amely a hagyományos vérnyomásmérőt is leválthatja.
  • Az okos eszközök a cukorbetegség kezelésében komoly áttörést hozhatnak, az okos kontaktlencse például nagyban megkönnyítheti majd az érintettek életét.


A gyógyszerszedést könnyebbé, biztonságosabbá tevő okostelefonos alkalmazások már önmagukban alkalmasak arra, hogy figyelmeztessenek az aktuális pirulák bevételére, ám van olyan eszköz is, amely mindezt fizikai valójában is képes menedzselni. Ezek közül a legismertebb a PillDrill nevű okos gyógyszeres doboz, amely egyszerű technológiai megoldásokkal segíti mederben tartani a napi rutint. A szerkezet hang- és látványeffektekkel figyelmeztet az aktuális adag bevételére, emellett pedig rögzíti a gyógyszerfogyasztást. Figyelmeztetései telefonra is érkezhetnek, de akár sms-ben is megkaphatók, sőt a szerkezet arra is képes, hogy ha a beteg valami miatt nem veszi be a gyógyszert, akkor figyelmezteti a családtagot. Ez különösen idős családtagoknál lehet hasznos.

A folyamatosan viselhető aktivitásmérők nagyon hasznos információkat rögzíthetnek
A folyamatosan viselhető aktivitásmérők nagyon hasznos információkat rögzíthetnek

A telefonok a pulzus mérésére már önmagukban is képesek, ehhez elég a megfelelő alkalmazás, illetve az, hogy mutatóujjunk begyét 60 másodpercre a telefon kamerájára és vakujára helyezzük. A működési elv pofonegyszerű, az alkalmazás az ujjbegy színváltozását nézi, ami közvetlenül kapcsolódik a pulzushoz. A vérnyomást ilyen egyszerűen azért nem lehet mérni, de külön eszközökkel már a telefon is képes arra, hogy ilyesmihez nyújtson segítséget. Ehhez egy karra csatolható eszközre van szükség, ami az adatokat automatikusan a telefonra küldi, így az értékeket már nem kell külön írogatni. Az ilyen jellegű telefonos kiegészítők nem csak a laikusokat segítik: az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) nem is olyan régen olyan okostelefon-keretet is elfogadott, amely EKG készítéséhez használható.

Okos eszközök átlagembereknek

Az átlagember számára persze inkább az olyan okos eszközök, hordható egészségügyi szerkezetek jelentenek segítséget, mint amilyenek a fitnesz- és egyéb sportmonitorok, aktivitásmérők. Ezek számolhatják a megtett lépéseket, mérhetik a szívfrekvenciát, az adatokból készült grafikonok pedig látványosak, beszédesek lehetnek. Ezek közül az egyik legismertebb Fitbit, amelynek érintőképernyős karórája nemcsak a lépéseket számlálja, alvást és a pulzust monitorozza, hanem a bejövő telefonhívásokat is kezeli, a mozgást pedig GPS-szel is követi.

Vannak olyan okos mérlegek is, amelyek a testtömeg mellett a testzsírszázalékot is naplózzák. Ezek akár több ember adatait is képesek követni, így beszerzésük az egész családnak hasznára válhat. Ezek mérési eredménye adott esetben - ha mindkettőből ugyanazt a típust használjuk - integrálódhat az aktivitásmérő adatbázisába is, így a testsúlyváltozás a fizikai aktivitás tükrében is nyomon követhető.

A naptárak, a jegyzetfüzetek, a GPS-készülékek vagy a térképek már sok-sok éve a mobiltelefonokra költöztek, mellettük viszont egyre több olyan eszköz is elérhető az okoskészülékeken, amely az egészség szolgálatába állítható. Mutatunk pár példát, kattintson!

A technológia fejlődésével a cukorbetegség kezelése is egyre észrevétlenebb lehet. Ha ennek használata nálunk még nem is napi gyakorlat, de például létezik olyan viselhető eszköz, amely vezeték nélkül tudja monitorozni a vércukorszintet. Ez esetben a betegek bőre alá egy fél milliméter átmérőjű, nagyon vékony kanült helyeznek, ehhez pedig csatlakoztatnak egy olyan apró szenzort, amiről vezeték használata nélkül olvasható le a vércukorérték. A betegség menedzselésében hatalmas előrelépést jelent majd a Novartis és a Google együttműködésében fejlesztett intelligens kontaktlencse is. Ez valós idejű adatok küld a vércukorszint-változásról a beteg mobiltelefonjára, így az érték tűszúrás nélkül tartható folyamatosan kontroll alatt.

Értékelje a cikket!

Hogy érzed magad? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapotod?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzed magad?
Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzed most magad fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzed magad?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait