A legegészségesebb applikációk

HáziPatika

A naptárak, a jegyzetfüzetek, a GPS-készülékek vagy a térképek már sok-sok éve a mobiltelefonokra költöztek, mellettük viszont egyre több olyan eszköz is elérhető az okoskészülékeken, amely az egészség szolgálatába állítható. Mutatunk pár példát.

  • Az okos ébresztőóra applikációk nemcsak az ébredést teszik könnyebbé, hanem alvászavarokra, horkolásra is felhívhatják a figyelmet.
  • Pulzusmérő az ébresztőórás és sportolós alkalmazásokban általában alapból van, de aki célzottan akarja mérni a pulzusát, olyan applikációt is telepíthet, amely kifejezetten ezt a célt szolgálja.
  • A vérnyomásértékek, vércukorértékek nyomon követésére szintén kiváló alkalmazások vannak.
  • Az egészségügyi adatok rögzítésével készült adatsorok nemcsak a betegnek, hanem az orvosnak is segítséget, támpontot adhatnak.

Futáshoz fejlesztett okostelefonos alkalmazást már rengetegen használnak: ezek előnye nemcsak az, hogy mérik az időt, a távot és a sebességet, hanem hogy a kocogás végén a pulzusról is adnak visszajelzést. Ehhez elég a készülék villogó vakujára, illetve kamerájára helyezni az ujjbegyet, az így kapott pulzusértékből pedig minimum az edzettségi szintre következtetni lehet. Emellett a folyamatos monitorozás azt is segíti, hogy legalább a futás kapcsán kiderüljön, ha bármi eltérés mutatkozik.

Ugyanerre képesek az appok, amelyek az okos ébresztőóra szerepét vették át: ezek az éjszakai mozgásokból és hangokból az alvásminőségre vonatkozóan is hasznos információt adnak, reggel pedig mérhető velük a pulzus. Ebből ugyancsak olyan adatsor képződik, amelyből kiugrik, ha bármilyen eltérés történik. Az okos ébresztőórás applikációk a horkolást is regisztrálják, így aki egyedül, partner nélkül él, ily módon is tudomást szerezhet a problémáról. Ugyancsak jelezhetnek alvászavarokat is ezek az alkalmazások. Akinél ilyen gondok merülnek fel, vagy a pulzus változik vészesen, annak mindenképpen érdemes orvostól segítséget kérnie.

Extra szolgáltatások

Konkrét betegségek kezelését is nagyban segíthetik okostelefonos alkalmazások, a legszéleskörűbben talán a cukorbetegség menedzselhető ily módon. Diabéteszhez készült applikációkból hatalmas a választék, a betegséggel kapcsolatos adatok rögzítésére pedig még a legegyszerűbbek is alkalmasak. Nyilvántartható velük a vércukorszint, a beadott inzulin mennyisége, és ha olyan típust választunk, akkor képesek regisztrálni az étkezéseket is. A vércukorértékek jellemzően grafikonon is áttekinthetőek, ami nemcsak a betegnek, hanem az orvosnak is hasznos információ.

Egyre több olyan eszköz is elérhető, amely az egészség szolgálatába állítható
Egyre több olyan eszköz is elérhető, amely az egészség szolgálatába állítható

Vannak olyan diabéteszalkalmazások is, amelyek extra szolgáltatásokat is nyújtanak. Például figyelmeztetéseket küldenek, tartalmaznak beépített gyógyszer- és ételadatbázist, illetve ha gyerekről van szó, akkor van mód szülői felügyelet beállítására. Olyan típusok is vannak, amelyek a rendszeres mérési eredményekből képesek megbecsülni az érintettek anyagcsereállapotát is, illetve kiszámolni és jelezni, mekkora az esélye egy hipoglikémiás rohamnak.

Cukorbeteg gyerekeknek

A számos díjat nyert MySugr alkalmazás - amelyet két 1-es típusú diabétesszel élő fejlesztő készített - gyerekeknek szóló változatát érdemes külön is kiemelni. Ezt hasonlóan kell használni, mint a tamagocsit: egy telefonon éldegélő szörnyecskét kell felnevelni, méghozzá úgy, hogy általa a cukorbeteg gyerekek elsajátíthatják a helyes életmódot. A szörnyecske motivál, figyelmeztet, és jelez minden esetben, amikor úgy érzékeli, hogy ideje lenne például enni.

Mindez nem hagyományos riasztással történik, hanem a kis szörnyecske kiabálva összevissza mászkálni kezd a főképernyőn. Adott a visszacsatolás is, ha ugyanis a kicsi megfelelően táplálkozik, eleget mozog, megkapja az inzulinját, és méri a vércukorszintjét, akkor olyan pontokat kap, amelyeket a szörnyecske nevelésére fordíthat. Ez a jutalom egy hét-nyolcéves gyereknél elég erős motivációt jelent, és így megtanulja, hogyan kell együttélnie saját cukorbetegségével.

Időseknek is

Applikációkkal a vérnyomásértékek is jól követhetőek, az ezekből készült adatsor pedig azoknak lehet különösen hasznos, akik eleve magas vérnyomással küzdenek, így fontos az érték állandó nyomon követése.


Léteznek olyan alkalmazások is, amelyek az otthoni gyógyszerszedést teszik hatékonyabbá, mert jelzik, hogy mikor kell bevenni a pirulákat. Ha megtörtént, akkor az alkalmazáson vissza kell jelezni, így a gyógyszerszedés nyomon is követhető. Az applikációk nagyon egyszerűen működnek, könnyű őket használni, akár idősek is boldogulnak velük.

Azok az alkalmazások is hasznosak, amelyek a leszokást segítik a dohányzásról és az alkoholfogyasztásról. A választék ezekből is nagyon széles, mindenki találhat belőlük kedvére valót. Ugyanez igaz a fogyókúrás alkalmazásokra, amelyek a testsúly csökkentését tehetik könnyebbé.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait