"A betegek próbálják elfedni az árulkodó nyomokat"

HáziPatika

Az inkontinencia még manapság is egy erősen stigmatizált betegség. Az érintettek nem mernek beszélni panaszaikról, gyakran még szakemberhez is félnek elmenni - ezt a problémát felismerve indította útjára 2011-ben az Essity Hungária Kft. a Cseppnyi Önbizalom betegedukációs programot. Az elmúlt évek tapasztalatairól a program egyik munkatársával, Poczok Irén kereskedelmi tréning menedzserrel beszélgettünk.

A vizelettartási panasz ugyanolyan gyakori probléma a magyar lakosság körében, mint a szénanátha, mégis, a statisztikák szerint csupán minden ötödik érintett fordul panaszával orvoshoz. A nem ellátott inkontinens betegek feltérképezése és tájékoztatása céljából indította el 2011-ben az Essity Hungária Kft. a Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Programját, amelyhez az elmúlt évek során már több mint 98 ezer érintett és hozzátartozó csatlakozott.

Inkontinencia: kinek segít a lézeres műtét?

A vizelettartási nehézségek miatt érzett szégyen sokakat eltántorít attól, hogy orvoshoz forduljanak, pedig szakszerű segítséggel az esetek jelentős részében akár teljesen megszüntethető lenne az inkontinencia. A lehetséges kezelési módok között ráadásul akad olyan is, amely egyszerre hatékony, gyors és kíméletes. Kattintson a részletekért!

A betegedukációs programra az elmúlt években a szakma is felfigyelt, kétszer is kitüntették a Nekem Szól! Egészségértés Díjjal. Míg 2017-ben Társadalmi Szervezetek kategóriában második helyezést, addig idén Egészségipar kategóriában már első helyezést ért el.

HáziPatika.com: Miről szólt pontosan ez a program?

Poczok Irén: A Cseppnyi Önbizalom középpontjában az inkontinencia tabu jellegének oldása áll. A program egyfajta ellátásfejlesztést célzó, személyre szabott edukációs munka, mely egyaránt igyekszik a problémában érintettek, valamint az ellátásukban közreműködő szakemberek ismereteit bővíteni, egészségértésüket fejleszteni.

HáziPatika.com: Mi volt a kampány elindításának oka és célja?

P. I.: A Cseppnyi Önbizalom Kontinencia Betegedukációs Program 2011-ben, az Országos Alapellátási Intézet kezdeményezésére indult útjára. Az indulástól kezdve a legfőbb célkitűzés az inkontinenciával küzdők életminőségének javítása, a szociális kontinencia újbóli megélése áll. Vagyis, hogy a beteg a fennálló problémái ellenére is viszonylagosan zavartalanul tudja élni mindennapjait, megtartani társas kapcsolatait. Mindez megfelelő színvonalú ellátás nélkül elképzelhetetlen. A jó ellátás kulcsa pedig a felkészül-, a szakmai irányelveket alkalmazó, hiteles és kompetens szakember.

Az Essity Hungária Kft képviselői a Nekem Szól! díjátadóján. Fotó: AIPM
Az Essity Hungária Kft. képviselői a Nekem Szól! díjátadóján. Fotó: AIPM

HáziPatika.com: Hogy látják, mennyire tabu ma Magyarországon az inkontinencia?

P. I.: Magyarországon az inkontinencia tabusított helyzetének hatása nagyon erősen jelentkezik. A többéves tapasztalat azt mutatja, hogy a betegek önként még a szakemberek előtt is szégyellik szóba hozni ilyen jellegű problémájukat, inkább igyekeznek eltitkolni azt, és elfedni az árulkodó nyomokat, például gyanús foltokat, szagokat. Ugyanakkor az ellátó orvosok is nehezen beszélnek páciensükkel a vizelet-visszatartási zavarokról. Gyakran a tünetek meglétére történő rákérdezést is túlzóan tolakodónak tartják, nehezen illesztik a vizsgálati szituációba, főként, ha a páciens teljesen másféle betegséggel érkezett. Pedig a vizelettartási tünetek hátterében akár olyan súlyos megbetegedések is állhatnak, mint a különböző hasűri rosszindulatú daganatok, a prosztata megbetegedései, vagy egy romló stádiumú cukorbetegség. Vagyis az inkontinencia jelzőtünet, egyfajta nagyon fontos "szentinel"!

HáziPatika.com: Éreztek az elmúlt években változást az emberek hozzáállásában?

P. I.: A változás érdekében folyamatosan fejlesztettük a programot, beépítettük az ott szerzett tapasztalatokat. Igyekeztünk figyelemfelhívó anyagokat készíteni, mellyel tudatosíthatjuk a betegekben a probléma jelzésének fontosságát, vagy például készültek olyan betegtájékoztató anyagok, melyek segíthetik, egyszerűsíthetik a szakembernek tájékoztató munkáját. A kilenc év szemléletformáló munkájával úgy érezzük, sikerült valamennyi változást elérnünk; talán az inkontinenciával élő páciensek hétköznapi megítélése is javult.

HáziPatika.com: Mennyire tud ma Magyarországon egy inkontinens beteg teljes életet élni?

P. I.: Véleményünk szerint 2019-ben minden inkontinens beteg számára lehetséges a teljes értékű élet megélése. Ma Magyarországon az ellátásban részt vevő valamennyi szereplő munkáját egy magas színvonalú, komplex szakmai irányelv segíti. A betegek számára számtalan kezelési alternatíva és személyre szabott tüneti kezelést nyújtó gyógyászati segédeszköz áll rendelkezésre. Ahhoz azonban, hogy megvalósuljon az érintettek stigmatizációtól mentes élete, mind a gyógyító környezet, mind a társadalom megfelelő hozzáállása szükséges.


HáziPatika.com: Hogyan érintette önöket az első helyezés híre, milyen jelentősége van annak, hogy megnyerték a Nekem szól! pályázat díját?

P. I.: Nagyon örülünk az elismerésnek. A "Nekem Szól! - Egészségértés díj" vállalati kategóriájának elnyerése kilenc évnyi munkánk visszajelzése. Minthogy a hazai egészségipar gyógyászati segédeszköz szektorában meghatározó szereplők vagyunk, így kiemelt felelősségünknek érezzük, hogy társadalmi célú programokon keresztül segíthessük sok-sok ember problémájának megoldását. Mindez persze csak széleskörű partneri együttműködés eredményeként valósulhat meg. Így ebben a munkában éveken keresztül erős szakmai támogatást biztosított munkánkhoz például a Magyar Kontinencia Társaság vagy a Magyar Szakdolgozói Kamara. Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által kiírt rangos pályázaton a szakmai zsűri is elismerte ezt a széleskörű szakmai kooperáción alapuló tevékenységet, a társadalomért és szakemberekért végzett felelős munkát díjazta.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait