Bőrrák: ilyen gyakran kell szűrésre járni

Évente mintegy 2 ezer embernél diagnosztizálnak itthon melanomát, ha pedig ezt későn teszik, még megfelelő kezelés ellenére sem garantálható a gyógyulás. Milyen gyakran kell szűrésre járni, és mik lehetnek az intő jelek?

A melanoma az egyik legrosszabb indulatú daganatféle, esetében a tumor a bőr festéktermelő sejtjeiből indul ki. Kialakulásának valószínűsége több tényezőtől függ, melyek közül elsősorban a genetikai hajlamot és a környezeti hatásokat, egészen konkrétan a napfény UV sugárzását kell kiemelni. Ugyan a betegség kezelhetőségében történtek előrelépések, jelentek meg új gyógyszerek, az első és legfontosabb a prevenció, illetve a melanoma időben történő felismerése. Előbbi mikéntjét nem lehet eleget hangsúlyozni: napozáskor magas faktorszámú naptejjel kell védeni a bőrt, 11 és 15 óra között pedig kerülni kell a napozást. A naptól a szemet és a fejtetőt is védeni kell. Hasonlóan fontos a szűrés, amit sajnos nehezít, hogy erre a tumortípusra nincs olyan népegészségügyi szűrőrendszer, mint amilyen méhnyakrák esetében a méhnyakrákszűrés, emlőráknál a mammográfia, illetve amilyen a hamarosan induló vastagbélrákszűrés lesz.

melanomaszűrés

Évente bőrgyógyász

Az előbbiekből látszik, hogy ugyan a melanoma nagyon gyakori - évente több mint 2 ezer érintettnél diagnosztizálják -, az egészségügyben nem kap olyan komoly figyelmet, hogy lakossági szinten szűrjék. Ugyanakkor egy gyanús anyajegyet ettől függetlenül meg lehet mutatni a szakrendelőben dolgozó bőrgyógyásznak. Komolyabb melanomaszűrésre inkább magánrendelésekre lehet bejelentkezni, amit érdemes megtenni, hiszen a betegség túlélése nagyban függ a diagnózis idejétől. Például az időben felismert és korai stádiumban eltávolított melanoma jó eséllyel gyógyítható, míg a nyirokcsomó áttétnél és a távoli áttétnél már rosszak a kilátások.

Az immunterápia hatékonyságát vizsgáló tanulmányok azt jelzik, hogy az ilyen gyógyszerek hatására javul az áttétes melanomás betegek túlélési esélye. Ezek használatával az érintettek újabb esélyt kaphatnak majd a gyógyulásra. Maga a módszer nem új a daganatterápiában, viszont folyamatosan fejlődik, az innovatív gyógyszerek sorra jelennek meg.

Az anyajegyek rendszeres szűrését az is indokolja, hogy a bőrdaganatok miatti halálozás legnagyobb hányadáért éppen ez a festéktermelő sejtekből kiinduló tumor a felelős. Időben történő felismerését az segíti, ha a bőrgyógyász évente egyszer ellenőrzi az anyajegyeket. A szakorvos már arról is tud tájékoztatást adni, hogy valakinél a bőrtípusból adódóan kell-e fokozott kockázattal számolni.

Gyanús változások

Az anyajegyeket az éves szűrésen túlmenően is érdemes figyelni, és egyből orvoshoz fordulni, amint bármilyen gyanús elváltozás alakul ki. Az aszimmetria mindenképpen intő jel, ugyanis míg az anyajegy alapvetően szimmetrikus, addig a melanoma aszimmetrikus. Nézni kell az anyajegyek szélét is: míg azok széle jellemzően egyenletes, addig a melanoma széle gyakran szabálytalan, egyenetlen. Árulkodó lehet a szín is, ugyanis az anyajegyek egyszínűek, a legtöbbször barnák, viszont a melanoma több színű. Lehet benne például fekete, többféle barna, és akár vörös is. Nézni kell a képlet átmérőjét is, az ugyanis szintén jelzésértékű lehet: a melanoma átmérője gyakran meghaladja a 6 millimétert. Emiatt ha az anyajegy nőni kezd , azonnal orvoshoz kell fordulni. Ugyanez igaz az előbbiekre is: rögvest bőrgyógyászhoz kell menni, amint változik az anyajegy színe, formája, alakja, ne adj isten, vérezni kezd.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: