Ízületi pokol: "Szinte elájultam a fájdalomtól"

HáziPatika

A csontok és a porcok, szalagok találkozásán kifejlődő gyulladás a Bechterew-kór, tünetei nagyon megkeserítik az érintettek életét. Krisztina is átélte a betegséggel járó szenvedést, aminek az vetett véget, hogy másodlagos tünetei miatt felismerték betegségét, és megkapta a megfelelő kezelést.

"Két év telt el a két szűrése között, egyet kihagyott, egyszerűen elfelejtett nőgyógyászhoz menni. A következő évben az orvos már szemmel is látta a daganatot, citológia sem kellett ahhoz, hogy észrevegye a bajt" - Ráchel egy családi tragédia győzte meg a rendszeres méhnyakrákszűrés fontosságáról. A hölgy történetét ide kattintva olvashatja el.

Kevésbé ismert, ám rettenetes betegség a Bechterew-kór, amely egy idült, fokozatosan előrehaladó gyulladásos ízületi bántalom, elsősorban a csigolyák közötti, a keresztcsonti, csípőcsonti ízületeket érinti. Az esetek harmadában okozhat panaszokat a térd és a bordák ízületeiben is, sőt az inakban és a szalagokban is, azok csontokhoz történő tapadási helyén. A betegség jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, aminek következtében merev gerinc alakul ki. A nem-ízületi tüneteken kívül gyulladásos bélbetegség, heveny szivárványhártya-gyulladás,pikkelysömörtársulhat a Bechterew-kórhoz. Ritka, többnyire késői szövődmény szívbillentyű-gyulladás, vezetési és ritmuszavarok, szívelégtelenség és tüdőhegesedés is lehet. Ebben a kórban szenved Krisztina, akinél a betegséget sokáig nem is ismerték fel. Noha csúszva is, de ez megtörtént, a jól beállított kezelés pedig hozta az eredményt: Krisztina panaszai megszűntek, ma már egy hároméves kisfiú boldog édesanyja.

A Bechterew-kór okozta ízületi gyulladás erős fájdalommal jár
A Bechterew-kór okozta ízületi gyulladás erős fájdalommal jár

"Huszonhat éves voltam, amikor kiderült, milyen betegségem van, de a panaszok már 18 éves koromban megjelentek. A fájdalomtól szinte elájultam, egyetemistaként nem bírtam éjszaka aludni, ülve tudtam csak pihenni. Annyira fájt a csípőm, hogy alig bírtam járni. Kezdetben azt mondták, biztos gyorsan nőttem, pedig ilyesmi nem történt. Gyanakodtak allergiára is, de megkaptam azt is, hogy csak hisztis vagyok. A legkülönfélébb diagnózisokat állították föl, nagyon erős fájdalomcsillapítókat kaptam, de az állapotom nem javult" - emlékszik vissza Krisztina.

Betegségét csak évekkel később, a szerencsének köszönhetően ismerték fel: akkor gyulladt be a szeme. Orvoshoz ezzel a panasszal is hiába mentek, érdemben nem tudott segíteni az elsőként felkeresett szemész: a felírt szemcseppek csak 1-2 napig enyhítették a panaszt, tartós megoldást egyik sem jelentett. A szakorvos ekkor mondta azt, hogy komolyabb problémáról lehet szó, a betegséggel pedig be kellene menni a szemklinikára.

"Ekkor ismertem meg azt a professzor asszonyt, akinek azóta imába foglalom a nevét. Péntek délután vitt be hozzá egy rezidens, és amikor megnézett, egyből azt mondta: egy 26 éves lánynak nincs ilyen szemgyulladása. Utána megkérdezte, van-e valamilyen mozgásszervi bajom. Furcsának tartottam a kérdést, de aztán rájöttem: ő már akkor tudhatta, mi bajom van. Ő volt az, aki a reumatológiára irányított, de ettől függetlenül a mai napig ő a kezelőorvosom. Már más városban dolgozik, de oda is elmegyek hozzá" - mondja Krisztina. Hozzáteszi, hogy reumatológusa szintén mindent megtett a megfelelő kezelés érdekében, jó állapotát nekik kettőjüknek köszönheti. A családi anamnézist már a reumatológus tárta fel, ő végeztette el a genetikai vizsgálatot is. A betegségre való hajlam ugyanis erősen örökletes.


"A vizsgálatok több hónapig tartottak, de a végső diagnózist követően szinte egyből biológiai terápiát kaptam. Akkor még a készítmény klinikai vizsgálata zajlott, abba kapcsolódhattam be. Egy éven keresztül kéthetente, négyhetente, és nyolchetente kaptam az infúziós kezeléseket, végig jól voltam, viszont visszaestem, amint megszűnt a program, és abbamaradt a terápia. Akkor minden elölről kezdődött" - mondja Krisztina. Ezt követően vissza kellett állniuk a hagyományos szteroid gyógyszerekre, mert a törzskönyvezés előtt nem kaptak egyedi méltányosságot az új készítményre. Pedig a szemész jelezte: ha a kór így halad előre, előbb utóbb látását is elvesztheti a betege, akinek a szemmel kapcsolatos másodlagos tünete nagyon súlyos volt. Az áttörést az hozta, amikor az új készítményt itthon is törzskönyveztették, így a biológiai terápiához már nem volt szükség egyedi méltányosságra. Azóta a kezelés - ami havi egy injekciót jelent - folyamatos, az 5 éves teljes tünetmentességet pedig csak az szakította meg, hogy Krisztina terhessége 9 hónapja alatt nem kaphatta a biológiai terápiát. Ezen időszak nehéz volt, a kismama fájdalomcsillapítót sem szedhetett, kisfia születése óta viszont újra kaphatja a kezelést. A szoptatást már nem akadályozta a terápia. Krisztina azóta is tünetmentes, a Bechterew-kór miatt semmilyen panasza nincs.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait