Bechterew-kór tünetei és kezelése

 Tóth Zsófia

 

 Dr. Hodinka László reumatológus

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a Bechterew-kór?

A Bechterew-kór idült, fokozatosan előrehaladó gyulladásos ízületi betegség, amely elsősorban a csigolyák közötti, továbbá a keresztcsont-csípőcsont ízületeket sújtja, de az esetek harmadában előfordulhat a térd a csípő, a bordák ízületeiben, sőt az inakban és a szalagokban is, azok csontokhoz történő tapadási helyén. A betegség jellemzője az ízületek és a szalagok elmeszesedése, aminek következménye a botmerev gerinc kialakulása.

A Bechterew-kór előfordulása

A betegség előfordulása az utóbbi évtizedben gyökeresen megváltozott. A leírt kifejlett Bechterew-betegség 100 ezer emberből mintegy 130-at érint csupán, férfiaknál 7-szer gyakoribb. Főként fiatal férfiaknál indul meg, bár igen ritkán 16 év alatt is kezdődhet. Ugyancsak az utóbbi években derült fény arra, hogy a kezdeti tüneteket helyesen értékelve, érzékeny kórismézési módszerekkel, a társuló betegségek esetén erre is felfigyelve, a kezdeti esetek száma magasabb, nőkben is gyakoribb. A korán felismert gerincízületi gyulladások nem mind fejlődnek ki jellegzetes Bechterew-betegséggé. A korszerű, hatásos terápia is jelentősen fékezi a betegség előrehaladását.

A Bechterew-kór okai

Már a múlt évezred végén felfigyeltek a nagyon erős örökletes hajlamra: a betegség az érintett családokban egy emberöltőn belül érzékelhetően halmozódik: a betegek családtagjai veszélyeztettek. Kitűnt, hogy az említett társbetegségek is halmozódnak a gerincbetegek körében. Ennek magyarázata az ötven évvel ezelőtt felfedezett örökletes tényező. A szervátültetések kapcsán vizsgálhatóvá vált, egyediséget meghatározó egyik jegy, a HLA B27 megnevezésű szöveti antigén a típusos Bechterew- betegek közel száz százalékában megtalálható. Ez egymagában azonban nem alkalmas a betegség bizonyítására, mert a népesség egytizede is hordozza a B27 antigént, mégis csak további egy százalékuk lesz Bechterew-beteg. Az örökletes hajlam mellett tehát jelentős arányban külső tényezők játszanak szerepet a sajátos gyulladás megindításában és fenntartásában.

A legtöbb bizonyíték baktériumfertőzések kiváltó szereplét támasztja alá. A bélrendszerben és a húgyutakban megtelepedő bizonyos baktériumok a saját kötőszövet elleni gyulladást, tehát az autoimmunitáshoz hasonló kóros reakciót váltanak ki. Ez a gyulladás indul meg lappangva a csontok, pocok és szalagok határfelületein. A gyulladás hírvivő molekulái ugyanazok, mint amelyek eredetileg a fertőzésektől védenek, de az ízületi gyulladást, a pikkelysömört, a bélgyulladást, sőt, akár a szem szivárványhártyájának gyulladását is fenntartják. Éppen ez a felismerés adta a leghatásosabb fegyvert az orvosok kezébe: a gátló ellenanyagokat.

A Bechterew-kór tünetei

A gerinc-ízületi gyulladások már jóval az elcsontosodás előtt megindulnak. A legfontosabb, hogy a gerincfájdalom gyulladásos jellegét minél hamarább felismerjük és bizonyítsuk. A legnagyobb nehézséget az jelenti, hogy a nem-gyulladásos, mechanikus derékfájás jóval gyakoribb. A gyulladásos gerincfájás jellemzői: a gerincfájdalom 40-45 éves kor előtt indul; fokozatosan kezdődik; nyugalomban, főleg éjszaka jelentkezik; de mozgásra éppen hogy javul.

A kezdődő Bechterew-betegségre hívhatja fel a figyelmet a keresztcsont medencecsonthoz vagy a bordáknak a szegycsonthoz való porcos rögzülésének fájdalma, valamint a szalag- és íntapadási pontok fájdalma: elsősorban a sarokcsont talpi felszínén, az Achilles ín tapadásánál, az ülőgumókon. Korai jel még a fiatal betegek átmeneti csípőfájdalma. Az alsó végtag nagyízületeinek - térd, boka - gyulladása is felhívhatja a figyelmet a lappangó gerinc-érintettségre. A gerinc mozgásainak és a légzőmozgásoknak a beszűkülése is lappangva alakul ki. Először csak a gyulladás okozza, de ha közben a szalagok csontosan átépülnek, ez már nemigen fordítható vissza, a késői betegségszakaszt jelentik. A csontos átalakulás voltaképpen a csontszövet öngyógyító reakciója. A csont a gyulladásra új csont képzésével reagál, elég, ha a csonttörések gyógyulására gondolunk. A gerincízületi gyulladásokban tehát a gyulladás minél korábbi felismerése, minél korábbi, minél erőteljesebb csökkentése védheti ki a Bechterew-betegség legsúlyosabb következményét: az elmerevedést.

A nem-ízületi tüneteken kívül gyulladásos bélbetegség, heveny szivárványhártya-gyulladás, pikkelysömör társulhat a Bechterew-betegséghez. Ritka, többnyire késői szövődmény szívbillentyű-gyulladás, vezetési és ritmuszavarok, szívelégtelenség és tüdőhegesedés is lehet.

A Bechterew-kór diagnózisa

A Bechterew-betegség diagnosztikájának a legfontosabb célja a betegség korai szakaszában történő felismerése. Ennek legelső eszköze a veszélyeztetettség felismerése. Azok tekinthetők veszélyeztetettnek, akik családjában előfordult Bechterew-betegség, akiknek, vagy vér szerinti rokonaiknak pikkelysömöre, gyulladásos bélbetegsége vagy akut szivárványhártya-gyulladásuk volt vagy van és főleg azok a fiatalok, főleg férfiak, akik gyulladásos jellegű (tehát fokozatos kezdetű, éjszakai, mozgásra javuló) hát-, derék-, keresztcsonttáji fájdalmakról panaszkodnak.

A gyulladásos jelleget a CRP megnevezésű jelző értékű vérfehérje magasabb szintje bizonyíthatja. A szakorvosi vizsgálat a korai betegségszakaszban a keresztcsont, a nagyízületek és a szalagtapadási helyek érzékenységét jelzi. Észlelheti már a gerinc- és légzőmozgások gyulladás miatt beszűkülését is, amely ilyenkor még akár teljesen visszafordítható. A tünetek és a veszélyeztetettség más jelei mellett további rendelkezésre álló lehetőség, hogy a csontok és a határfelületek gyulladásos jeleit már azelőtt kimutassuk, mielőtt a hagyományos röntgenfelvételeken - amelyeken csak a csontok már kialakult károsodása és újdonképződése látszik - megmutatkozik. A mágneses rezonancia (MR) vizsgálat a friss gyulladásos jelenségeket szinte megindulásuk pillanatában, tehát a fájdalmak első jelentkezésekor megmutatja. A Bechterew betegségnek tehát bizonyítható a bevezető szakasza, gyulladásos előfázisa. A diagnózis így jóval a késői röntgenjelek megjelenése előtt kimondható. A HLA B27 antigén kimutatása, ha a klinikai jelek megvannak, szintén megerősíti a helyes korai kórismét. A későbbi betegségszakaszban már a szalagok csontos átépülése miatt már nehezen javítható mozgásbeszűkülés és a hagyományos röntgenen észlelhető elváltozások igazolják a kifejlett Bechterew betegséget.

A betegségre elsősorban fiatal férfiak tartós derékfájdalma esetén kell gondolni.

A betegségre elsősorban fiatal férfiak tartós derékfájdalma esetén kell gondolni.

A Bechterew-kór kórlefolyása

A betegség alapja a csontok és a porcok, szalagok találkozásán kifejlődő gyulladás. A korai betegségszakaszban a fájdalom a vezető tünet, amely jellemzően éjszaka tetőzik és mozgásra enyhül. A keresztcsonton és a gerincen kívül a jellemző fájdalmas pontok a szegycsont, az ülőgumók és a sarkak. Már ebben a szakaszban is beszűkülhetnek a gerinc és a bordák mozgásai pusztán a gyulladásos fájdalom miatt. A betegség előrehaladásával a gyulladásos területeken új csontképződés indul meg, amely tartósan rögzíti a gyulladt részeket és fizikailag akadályozza meg a mozgásokat. Ez a folyamat lappangva, akár fájdalom nélkül is előrehalad. A nem kezelt, magára hagyott betegeknél a háti gerincszakasz előregörbül, az arc lefelé néz, ami az étkezést és a tájékozódást nehezítheti. A csípő és a térdízület elmerevedése a járást, leülést, lefekvést akadályozza.

A légzés nehezítettsége miatt a tüdő nem szellőzik át kellően, ami kisebb terhelésre is nehézlégzésben, fáradékonyságban nyilvánulhat meg. A betegség kezdetén a fájdalom, kifejlődése után a mozgási nehézségek az uralkodók. Belszervi szövődmény lehet még a szívbillentyűk és a fő verőér hegesedésem, ennek következtében a szív megterhelése. A gyulladt és a nem mozgó csontozatban csontritkulás alakulhat ki, ami a merevséggel együtt törékenységet okoz. A betegek életének teljességét elsősorban a munkaképesség csökkenése, a háztartási és családi feladatok ellátásának megnehezülése, a közlekedés - fel-és leszállás, autóvezetés - akadályai korlátozzák.

A Bechterew-kór kezelése

A betegség korai szakaszában való felismerése és a betegeknek a várható lefolyásról való részletes, a tárgyilagos, a korszerű betegségfelfogást és kezelési lehetőségeket magában foglaló tájékoztatása a kezelés első és legfontosabb lépése. Ezzel párhuzamosan azonnal meg kell kezdeni az aktív gyógytornát és a nem-szteroid gyulladásgátlókkal való következetes kezelést. Az eddigi adatok szerint ezek is hatásosan lassítják a betegség előrehaladását. A más ízületi gyulladásokban alkalmazott szteroid és betegségmódosító gyógyszerek erre nem képesek.

A nem-szteroidok hatástalansága esetén a biológiai terápia készítményeit kell alkalmazni. Ezek a betegséget fenntartó hírvivőt, a tumornekrózis faktort (TNF) közömbösítik. A betegség gyulladásos összetevőjét hatásosan gátolják, ezáltal a csontosodási következményeket is fékezik. Minthogy legfőbb kockázatuk a rejtett fertőzések előhívása, gondos előszűrő vizsgálatokat (rejtett tuberkulózis és májgyulladás) és folyamatos ellenőrzést igényelnek. A kezelés hatásossága a fájdalmak csökkenésével, a csontosodás fékeződésével, működőképességük és ezáltal életminőségük javulásával mérhető. A Bechterew-betegek azzal tudják a legkedvezőbb betegségkimenetelt biztosítani, ha aktív életvitelt folytatnak, ezen belül rendszeresen végzik tornagyakorlataikat és együttműködnek az őket kezelő orvosokkal, nővérekkel és gyógytornászokkal.

Hasznos tudnivalók

A dohányzás különösen veszélyes Bechterew-kórban szenvedők számára. Jelentősen csökkenti az amúgy is beszűkült légzőkapacitást, elősegíti a tüdőcsúcsokban az üregképződést és a gombás fertőzést. Erős dohányzás esetén a Bechterew-kór legsúlyosabb komplikációjával a cor pulmonale-val is fokozottabban kell számolnunk.

Kategória: Reumatológiai megbetegedések

Orvost vagy magánrendelőt keresek Bechterew-kór kezelésére! További kérdésem van Bechterew-kór témában
Aktuális
Mikor nincs rendben a hüvely?Intim gondok

Mikor nincs rendben a hüvely?A legtöbb nő találkozik élete során valamilyen, a hüvelyt érintő problémával

Betegség, amely minden nőt érinthetInkontinencia

Betegség, amely minden nőt érinthetFőleg szülés után érinti a nőket, de bárkinél felléphet

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Végbélvérzés

Végbélvérzés: aranyér vagy daganat?Mindenki megrémül, ha a vécépapíron vért vesz észre

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Beteghang

"Ha rákja van, nem fog meghalni azonnal"Brjeska Dóránál 2013 őszén diagnosztizáltak áttétes mellrákot

A nátha gyógynövényes kezeléseNátha

A nátha gyógynövényes kezeléseNagyon sok gyógynövény van, amelyet bevethetünk, hogy felvegyük a harcot

60 felett így kell sportolniSport

60 felett így kell sportolniBár csökken az állóképesség és az izomerő, mégis fontos, hogy továbbra is sportoljunk

Otthoni megoldások orrfolyásraOrrfolyás

Otthoni megoldások orrfolyásraA jelenség oka a hideg, a megfázás, illetve az influenzavírusok

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyAnyajegy

Nagy baj lehet, ha viszket az anyajegyMiért fontos a rendszeres szűrés?

Kérdése van? Orvosaink válaszolnak!

Bodnár Csillagyermek klinikai szakpszichológus


Kérdezek tőle

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-7, -2 °C
Minimum:
-12, -7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt északon, északkeleten alig zavarja felhő a napsütést, délen azonban változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag