Kiderült, reggel vagy este jobb edzeni

A nemi hovatartozásunk is befolyásolja, hogy melyik napszakban mit szeret csinálni a szervezetünk. Például, ha edzésről van szó, a nők inkább reggel, míg a férfiak inkább este képesek az erőkifejtés maximumára, állítja egy új kutatás.


A "mikor jobb edzeni?" kérdést általában az időbeosztásunk, nem pedig az élettan dönti el. Pedig tudományos alapon a nemi hovatartozásunk is befolyásolja a választ. Legalábbis ezt állítja egy új kutatás, amely szerint a nők inkább reggel, a férfiak inkább este képesek erőkifejtésük maximumára.

edzés, testmozgás, erőkifejtés
A nők reggel képesek kihozni erőkifejtésük maximumát. Fotó: Getty Images

A Frontiers in Physiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kísérletben 30 férfi és 30 nő vett részt. Az edzések elején és végén mindenkinek ellenőrizték a vérnyomását és testzsírját, valamint hajlékonyságát, erejét és aerob teljesítményét vizsgálták. A 12. hét végére mindenki javított az általános egészségi állapotán, és növelte a teljesítményét is, függetlenül attól, hogy reggel vagy este edzett, de azért néhány különbség jól megmutatkozott.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknak a nőknek, akik a felsőtestükön szeretnék csökkenteni a zsírréteget, és a vérnyomásukat is le akarják vinni, reggel célszerű testmozgást végezni. Akik pedig a felsőtestük izomerejét akarják növelni, vagy éppen a táplálkozásukon szeretnének javítani, esetleg csak jobb hangulatba szeretnének kerülni, azoknak inkább az esti edzés javallott. Érdekesség, hogy a férfiaknál nem voltak ilyen látványos különbségek. Náluk mindig növekedett az izomerő, akár este, akár reggel edzettek. Ugyanakkor az esti testmozgások jobban hatottak a szívükre, az anyagcseréjükre és a kedélyállapotukra.A kutatók szerint ennek hátterében feltehetőleg a hormonális különbségek, az alvás-ébrenlét ciklusok, illetve a biológiai óra nemek szerinti eltérései állnak.
A kutatás egyik vezetője azt mondja, az a legjobb idő a testmozgásra, amit az ember be tud illeszteni a napi rutinjába, de ha tudatosabbak szeretnénk mozogni, esetleg érdemes kiválasztani az élettanilag leginkább megfelelő napszakot is.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)