A nőknek nem kell ugyanannyit mozogniuk, mint a férfiaknak?

Ha egy nő és egy férfi ugyanannyit mozog, akkor az a nő egészségére nagyobb hatással van, mint a férfiéra.

Egy friss tanulmány szerint a nők egészségére ugyanannyi testmozgás nagyobb hatással van, mint a férfiakéra - írja a Healthline. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy van-e különbség a testmozgás jótékony hatásai között a nemek szempontjából. Ehhez több mint 400 ezer amerikai adatait elemezték. Azt vizsgálták, hogy van-e összefüggés az emberek edzési szokásai és a korai halálozás között.

A szerzők azt találták, hogy a sportoló nőknél 24 százalékkal kisebb volt a valószínűsége annak, hogy bármilyen okból korán meghalnak. A sportoló férfiaknál viszont csak 15 százalékkal csökkent a kockázat. Ezenkívül a nők esetében 36 százalékkal kisebb volt a kockázata annak, hogy szív- és érrendszeri probléma miatt halnak meg, a férfiaknál viszont csak 14 százalékkal volt alacsonyabb a rizikó.

testmozgás edzés
Nem világos, hogy a mozgásra miért reagál jobban a nők teste. Fotó: Getty Images

Ez az összefüggés attól függetlenül igaz volt, hogy milyen típusú mozgást vizsgáltak. Ebbe beletartozott az olyan mérsékelt testmozgás, mint például a gyors gyaloglás, az erőteljesebb tevékenységek, például a spinning, illetve erőnléti edzések egyaránt. Az is kiderült, hogy a nőknek ugyanazokért a pozitív hatásokért kevesebbet kell mozogniuk. Például mindössze heti 57 perc erőteljesebb testmozgással 19 százalékkal tudták csökkenteni a korai halálozás kockázatát. A férfiaknak ehhez 110 perc kellett. Hasonló a helyzet az erőnléti edzések esetében is: a nőknél 19 százalékkal csökkent a halálozás kockázata, míg a férfiaknál 11 százalékkal.

Miért lehet ez így?

Dr. Daniel Atkinson háziorvos (aki nem vett részt a vizsgálatban) szerint ennek több oka lehet, például a fiziológiai különbségek. "A nők izomtömege és ereje arányaiban kisebb, mint a férfiaké. Ennek eredményeként tehát nagyobb relatív javulást tapasztalhatnak az erőnlét és a keringés terén a testmozgás hatására, ami nagyobb testi változásokhoz, ezáltal jobb egészségügyi állapothoz vezet" - magyarázta.

Az eltérés az izomrost-összetétellel is összefügghet, jegyezte meg Atkinson. A nőknél nagyobb az I-es típusú, oxidatív izomrostok aránya, amelyek jobban támogatják a szív- és érrendszeri állóképességet. "Ez az összetétel jó hatással lehet a testmozgás kapacitására és az anyagcsere működésére. Ezért csökkenhet jelentősebben a halálozási kockázat a fizikai aktivitással a nők esetében" - mondta.

Atkinson szerint az is állhat a háttérben, hogy a nők teste egyszerűen másképp reagál izomerősítő tevékenységekre.  "Lehet, hogy ez azért van, mert a férfiaknak már alapból nagyobb az erejük, mint a nőknek. Vagy valami másnak köszönhető, például olyan problémákkal áll összefüggésben, mint a csontritkulás (amely a nőknél gyakoribb, mint a férfiaknál)" - mondta. Azonban hozzátette, hogy ez csak spekuláció, és további kutatásokra van szükség, mielőtt egyértelmű következtetéseket lehetne levonni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra